Life
9647 prikaza

Najskuplja vjenčanja: Koliko su koštala i kako su završila

Meghan Markle i princ Harry odlaze na svečanu večeru
Press Association/PIXSELL
Nekoliko istraživanja koje je obradio The Economist govori o isplativosi i trajanju vjenčanja na koja je potrošeno pravo bogatstvo

Vjenčanja su uvijek 'skup hobi', bez obzira jeste li prosječan građanin ili član kraljevske obitelji. The Economist je napravio malu analizu troškova i zaključio da tipično vjenčanje košta oprilike u iznosu od osam do jedanaest mjesečnih prihoda prosječnog kućanstva. Taj iznos naravno ne bi mogao pokriti niti pola haljina koje su nosile gošće na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, piše Economist.

Njihovo cijelo vjenčanje navodno je koštalo oko 30 milijuna funti, s tim što je najveći dio, gotovo trećina iznosa, otišla na osiguranje. No, iako mnoge mladenke sanjaju o skupim i luksuznim vjenčanjima, taj nedosanjani san možda ipak nije tako loš. Economist naime, prema globalnom istraživanju Splendid Insightsa provedenom 2017. godine, donosi podatak da su parovi koji su potrošili stotine tisuća kuna na svoje vjenčanje na sam dan vjenčanja u puno stresnijem raspoloženju nego oni koji nemaju baš veliki budžet za vjenčanje.

Vjenčanje nigerijskog milijardera U BRITANSKOJ PALAČI Life Kralj nafte oženio sina, a svadba je bila totalni kič

Prvo, parovi koji potroše toliko ogroman novac su daleko više zaokupirani time da pred gostima izgledaju savršeno. Nadalje, oni su pet puta više opterećeniji idejom da vjenčanje mora uspjeti i da mora biti 'tip top', što nije slučaj kod ostalih, 'prosječnih' parova. No, isto tako, parovi koji organiziraju skupa vjenčanja jako ovise o financijskoj podršci drugih. Prema navedenom istraživanju, tek je polovica parova koji su imali skupa vjenčanja sami platili troškove, dok je kod ostalih ta brojka puno veća i prema globalnim trendovima pet od šest parova s prosječnom cijenom svadbe sami financiraju svoj 'veliki dan'.

I za kraj - luksuzno vjenčanje nije garancija vječne ljubavi. Studija objavljena 2015. godine koju su izradila dva ekonomista sa sveučilišta Emory pokazuje da brakovi među parovima koji otprilike isto zarađuju i imaju istu razinu edukacije, ali su na vjenčanje potrošili pravo bogatstvo, kraće traju nego drugi brakovi. Isto tako, ti parovi imaju puno više financijskih problema zbog vraćanja dugova za vjenčanje, bez obzira na novčanu podršku drugih koju su dobili. 

Princ Harry i Meghan Markle neće zbog ovih istraživanja imati takvih briga unatoč tomu što je njihovo vjenčanje koštalo 30 milijuna funti, ali bi zato neki mogli odustati od vjenčanja u dvorcu.

U nastavku pročitajte koliko su koštala neka od najskupljih vjenčanja:

Brad Pitt i Jennifer Aniston

U srpnju 2000. godine na svoje su vjenčanje potrošili milijun dolara. Oko 100.000 dolara potrošeno je na osiguranje, 75.000 dolara potrošeno je na cvijeće, na vatromet na kraju večeri potrošeno je 20.000 dolara, a ostalo je potrošeno na hranu, piće i nekoliko bendova koji su zabavljali goste. Pitt i Aniston su se razveli pet godina kasnije.

Elizabeth Taylor i Larry Fortensky

Elizabeth Taylor i Larry Fortensky | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Elizabeth Taylor se udavala osam puta, i za svoje osmo i zadnje vjenčanje 1991. godine nije štedjela. Račun na kraju večeri je iznosio 1.5 milijuna dolara, kojeg je navodno platio Tayloričin bliski prijatelj Michael Jackson. I ona je najviše potrošila na osiguranje - privatnost para i gostiju čuvalo je 100 zaštitara i jedan bivši izraelski vojni dužnosnik. Elizabeth je na Valentinovu vjenčanicu potrošila 25.000 dolara, a vjenčanje je organizirano na imanju Neverland Michaela Jacksona. Liz i Larry razveli su se pet godina kasnije.

Princeza Diana i princ Charles

Princeza Diana i princ Charles | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL
Do danas je ovo ostalo jedno od najskupljih vjenčanja u povijesti - 48 milijuna dolara za vjenčanje stoljeća 1981. godine. Prema nekim procjenama, njihovo vjenčanje bi prema procjeni Business Insidera danas koštalo oko 110 milijuna dolara.

Tom Cruise i Katie Holmes

Katie Holmes i Tom Cruise | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Vjenčali su se u dvorcu pored Rima 2006. godine, a vjenčanje je koštalo dva milijuna dolara. Samo na dolazak gostiju i njihov smještaj potrošeno je oko milijun dolara, a među njima su bili Will Smith, Jennifer Lopez, David Beckham... Tom i Katie su se razveli deset godina kasnije.

Vanisha Mittal i Amit Bhatia

Mladenka je kći Lakshmija Mittala, milijardera i svjetskog kralja čelika. Vjenčanje je organizirano 2005. godine i koštalo je nevjerojatnih 60 milijuna dolara. Gosti su pozivnice dobili poštom u srebrnim kutijama u kojima se nalazila pozivnica, karta za avion i plaćena soba u hotelu s pet zvjezdica u Parizu. Vjenčanje je trajalo pet dana u jednom srednjovjekovnom dvorcu, te u Versaillesu. Mladencima je pjevala Kylie Minogue.

Wayne Rooney i Coleen McLoughlin

Wayne Rooney i supruga | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL
Vezu su počeli kad je Coleen imala 16 godina, a na prvom dejtu su išli u kino gledati film Austin Powers 2. Vjenčali su se 2008. godine i za to platili osam milijuna dolara. Platili su prvu klasu za 65 svojih britanskih prijatelja da dođu u Genovu na maskirani bal i party koji se održao na jahti vrijednoj 120 milijuna dolara. Gosti su danima partijali na jahti i u hotelu s pet zvjezdica. Samo vjenčanje održalo se u luksuznoj vili iznad Portofina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.