Life
4909 prikaza

Najskuplje cigare, ali nisu za pušače

Natjecanje u pušenju cigara
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Najskuplje, najređe i najbolje cigare dosežu vrtoglave cijene i ne očekuje se pad njihove vrijednosti

U vrijeme kada je sve manje javnih mjesta na kojima je dopušteno pušenje, kada pušenje prestaje biti prihvatljiva aktivnost, ručno rađene cigare ostaju popularne zahvaljujući velikom krugu strastvenih sakupljača.

Ujedinjeni u ljubavi prema ručno rađenim Havanama, sakupljači gledaju na rijetke primjerke kao umjetnička djela. Dominique Gyselinck jedna je od njih.

2001. godine zapalila je svoju prvu cigaru, ali deset godina kasnije nakon otvaranja kutije La Dasa del Habano postala je strastvena sakupljačica. Gyselinck otada kupuje samo posebno rađene cigare posebno rađene za neke prigode. Danas ima kolekciju s više od 150.000 najboljih i najrjeđih cigara na svijetu.

Kubanske cigare | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vlasnica je pet trgovina cigarama diljem Belgije, a dosad je uložila oko 3 milijuna eura u osobnu kolekciju cigara u koje ulaze samo limitirana izdanja ili neke cigare koje su po nečem drugom posebne.

Zahvaljujući nekim posebnim cigarama što su dobile na cijeni, kao što je Cohiba Behike iz 2006. godine koja sad vrijedi oko 5.000 eura, Gyselinck sada procjenjuje vrijednost kolekcije na više od 5 milijuna eura. Kaže da samo kupuje cigare koje ona smatra više jedinstvenima od nekih drugih. 

"Jednom su cigare pušili samo bogatiji i uglađeniji kupci. Danas, cigare zanimaju ljude iz svih dijelova društva", rekao je Rocky Patel za BBC. Patel je vlasnik trgovine luksuznim cigarama na Floridi i svjestan je tržišnih promjena.

Promjene su dovele do toga da SAD više nije najveće tržište, stručnjaci očekuju rast tržišta superluksuznih cigara. "Zbog ograničene proizvodnje na Kubi i jako malog broja najkvalitetnijih cigara, očekujemo rast tržišta. Najveće tržište su Kina, Japan, Singapur i Macao", kaže Mitchell Orchant iz Londona.

Kubanska cigara | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Sve bolji odnosi između SAD-a i Kube mogli bi dovesti do konačnog ukidanja trgovačkog embarga i mnogi strastveni pušači nadaju se da će moći priuštiti si originalne kubanke. Stručnjaci pak kažu da se ne treba previše veseliti zbog mogućnosti uživanja u kubanskim cigarama. "Jednom kad pušači shvate da Kubanci kasne desetljećima u razvoju proizvodnje i da je konačni proizvod krajnje neujednačen, kubanke će brzo izgubiti svoju čar, a time i tržište", uvjeren je Danny Carroll.

Luksuzne cigare proizvode se u Nikaragvi, Hondurasu, Peruu i Dominikanskoj Republici. "Ne samo da je kvaliteta duhana i završna obrada na vrhunskoj razini, ali i kontrola kvalitete je legendarna. Svaka cigara savršeno je pripremljena i smotana", kaže Orchant.

Najfinije cigare, kao i fino vino, dobiva na vrijednosti kako stare. Ograničena izdanja nekih cigara koje stare u optimalnim uvjetima dobivaju jedan drugi i bolji okus, ali i papreniju cijenu. Primjerice, kompanija Gurkha proizvela je seriju His Majesty's Reserve cigara umočenih u konjak Louis XIII i prodane su 2007. godine po cijeni od 1.250 dolara po komadu. "Jedna kutija od 100 komada prodana je 2012. godine za 658.000 dolara i ušla je u Guinnesovu knjigu rekorda kao najskuplja kutija cigara ikad", ispričao je Carroll.

Pušenje cigara | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Zato što tako rijetke cigare dobivaju na vrijednosti, mnogi kolekcionari okreću se investiranju u skupe cigare. Što neke ostavlja u jedinstvenoj dilemi. Posjeduju najrjeđe i najbolje cigare na svijetu, kao pušači ih žele probati, ali kao investitori ne žele izgubiti novac. Neki to strateški rješavaju, kupuju po dvije kutije cigara i jednu ostavljaju sa strane dok drugu puše. "Često se dogodi da, dok prodaju drugu kutiju cijena se udvostručila i time pokriju trošak obiju kutije", priča Patel.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.