Life
1590 prikaza

Najskuplji jezik na svijetu - vrijedi 10 milijuna kuna

Žena s komadom čokolade u ustima
Pixabay
Poznati su slučajevi kada su zvijezde ili sportaši imali police osiguranja određenih dijelova tijela, ali njen slučaj je jako neobičan

"Kad kažem ljudima da dobivam plaću zato što jedem čokoladu, ali često mi ne vjeruju", priča Hayleigh Perks 

Ali ona zna svoj posao. Kao znanstvenica zadužena za čokoladu u tvornici Cadburya, kaže da je toliko čokolade pojela da često zna recept po kojem je napravljena neka čokolada čim je proba. "Stavim komadić čokolade i čekam da se počne topiti. Najednom osjetim brdo okusa. Ovaj komadić napravljen je u istoj kuhinji gdje i keksi s jagodama. Iako ova čokolada nema voća, osjećam naznake okusa jagode", rekla je TuranPerksova za britanski Sun.

Čokolada | Author: Thinkstock Thinkstock

Odrastala je praktički preko puta od tvornice i čitav život ju je zanimala čokolada i proizvodnja čokolade. Još dok je studirala prijavila se za posao u proizvodnji čokolade i godinama je povremeno radila i na kraju je savladala gotovo sve tehnike proizvodnje.

Kada je imala 23 godine dobila je čast raditi u komisiji za okuse čokolada. Deset stručnjaka kuša svaku čokoladu na svakom koraku proizvodnje, od prototipa do konačnog proizvoda koji ide u prodaju.

"Morali smo proći zahtjevne testove okus prije nego su nas primili. Bila je to velika čast", kaže Hayleigh. 

Proizvodnja čokolade | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Zato što njezin jezik igra tako veliku ulogu u poslu, Cadbury je čak ugovorio policu osiguranja jezika na iznos od desetak milijuna kuna. "Ja sam jedina s osiguranjem i to je velika odgovornost. Moram izbjegavati neke određene stvari kao što su ljute papričice jer bi mi mogle oštetiti okusne poupoljke. Naviknula sam se i sad mi ne smeta", rekla je Perksova.

Na poslu joj se najviše sviđa to što niti jedan dan nije isti. Priča kako jednog dana isprobava nove kombinacije okusa prije nego dođu na tržište, a drugi dan čita modne časopise da vidi što bi mogli iskoristiti u stvaranju novog izgleda pakiranja. "Ponekad odletim na drugi kraj svijeta da posjetim druge proizvođače čokolade i isprobam njihove proizvode", otvoreno je rekla Hayleigh.

Kaže i da velika većina ljudi nema pojma koliko rada i truda ode u jednu čokoladicu koju oni kupe. Samo za jednu liniju proizvoda, Marvellous Creations s komadićima gumenih bombona, trebalo je Perksovoj i njenoj ekipi oko dvije godine svakodnevnog rada.

Kako ona kaže: "Posao je stvarno velik i bitan dio mog života, ponajviše zato što sam tamo upoznala supruga Ryana, on je grafički dizajner. Stol je bio prepun čokoladi na našem vjenčanju".

Uvjerena je da ne bi mogla raditi niti jedan drugi posao. "Obožavam jesti čokoladu svaki dan", završava svoju priču Hayleigh.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.