Life
3989 prikaza

Najsmrdljivija hrana na svijetu prava je poslastica

Tofu juha
1/2
Frank Zhang Pixabay

Već 30 godina danas 70-godišnja Wu Hsu Pi-ying vodi obiteljski biznis. Proizvodi 10 vrsta smrdljivog tofua – omiljene tajvanske hrane prepune živih gljivica. Njezin restoran lako je pronaći – teški miris širi se cijelim kvartom, a podsjeća na ukiseljeno mlijeko i trulo smeće. I – ili ga obožavate ili ga mrzite i od njega vam se diže želudac kao i Andrewu Zimmermanu, TV-voditelju emisije 'Bizzare Foods' koji putuje svijetom u potrazi za najčudnijim i najodvratnijim jelima. Nakon što se zaustavio ovdje u 'Dai's Houseu' naručio je kuhani kravlji želudac u prženom smrdljivom tofuu. Nakon prvog zalogaja, ispljunuo je hranu u salvetu i rekao:"Ovo je doista nemoguće pojesti – to je stvarno užas!", piše BBC.

Prema legendi, smrdljivi tofu slučajno je izumljen u Kini prije nekoliko stotina godina, kada je trgovac s tofuom otvorio nakon nekoliko dana svoj kontejner s neprodanom robom i otkrio da je njegova smjesa mlijeka i soje počela fermentirati. U nekom trenutku, trgovac je smogao hrabrosti da kuša pokvarenu smjesu i shvatio da je iznimno ukusna. Počeo je prodavati fermentiranu smjesu i ona je postala ubrzo poslastica koja je očarala čak i samu kinesku caricu iz dinastije Qing, pa je ovu hranu počela služiti i u svojoj palači.

Tofu | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Jelo je stiglo u Tajvan za vrijeme Kineskog građanskog rata, kada je dva milijuna ljudi slijedilo nacionalističkog vođu Chiang Kai-sheka 1949. godine koji je pobjegao na otok nakon što ga je porazila Mao Zedongova komunistička vlada. Prema Cathy Erway, autorici knjige 'Hrana Tajvana: recepti s prekrasnog otoka', smrdljivi tofu sad se služi diljem Azije i postoji mnogo načina na koji se servira. No, najviše ga obožavaju na Tajvanu gdje se prži u dubokom ulju, zatim ga aranžiraju s ukiseljenim povrćem i služe začinjenog s različitim začinima. Ukratko – smrdljivi tofu već odavno je tajvanski street-food koji se može kupiti od uličnih prodavača koji ga pripremaju na svojim kolicima.

Wu Hsu Pi-ying koja vodi restoran Dai zajedno sa svojim sinom i njegovom obitelji tvrdi da nitko nikad, čak ni turisti, nisu odbili pojesti do kraja njezine obroke. I doista, ljuta juha sa smrdljivim tofuom, čilijem i zrncima papra, bila je izvrsna, kaže novinarka BBC-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.