Top News
567 prikaza

Ovako izgleda House of Cards u stvarnom životu

House of Cards
The Mirisch Company/United Artists
Bivše sovjetske države nisu poznate po svojim visokim demokratskim standardima, a ovo je tek posljednji zaplet

Ako redovite gledate House of Cards, nevjerojatno popularnu američku seriju o beskrupuloznom političaru, ova vijest vas neće previše iznenaditi. Ilham Alijev objavio je da njegova supruga Mehriban Alijeva postaje prva potpredsjednica Azerbajdžana. Taj zaplet zvuči dosta slično radnji iduće sezone House of Cards gdje bi Frank Underwood trebao krenuti u predsjedničku kampanju sa suprugom Claire kao kandidatkinjom za zamjenicu.

Sve sličnosti ovdje prestaju, osim zato što je House of Cards fikcija, i zato što promjene na čelu Azerbajdžana imaju znatno goru pozadinu. Dok je Underwood granično sociopat s neutaživom željom za moći, on poštuje demokratska načela. Aliyev se smije demokraciji u lice.

Mehriban je kćer jedne od najmoćnijih obitelji Azerbajdžana i već godinama se kreće po najvišim razinama formalne Azerbajdžanske vlasti. Prije desetak godina izabrana je u njihov parlament, ali nije pokazala nekakav interes za političkom aktivnosti. Rijetko je dolazila na zasjedanja, a sudeći prema američkim diplomatskim depešama, nije previše ni znala o tome što se događa u njenoj domovini.

Ilham i Mehriban Aliyev - vođe Azerbajdžana | Author: Luke MacGregor/REUTERS/PIXSELL Luke MacGregor/REUTERS/PIXSELL

Bračni par Aliyev vjenčao se davne 1983. godine i sada suvereno vladaju režimom kojeg prate teške optužbe o kršenju ljudskih prava, nasilnom gušenju opozicije i sveprisutnoj korupciji. Ilham je naslijedio svog oca 2003. godine nakon što je Heidar preminuo. Američki diplomati govorili su da se ponašao kao šef neke mafijaške obitelji.

Supruga je uspjela doći na tako visoku poziciju nedavno održanim ustavnim referendumom koji mu je dodatno povećao zakonske moći, produljio mandat s pet na sedam godina i po prvi put je uspostavljen ured zamjenika predsjednika, piše Huffington Post.

Iako je doista neobično, bračni par na čelu države nije neviđena situacija. Prošle godine je Daniel Ortega postao predsjednik Nikaragve dok je njegova supruga Rosario Murillo postala zamjenica predsjednika. Zanimljivo je spomenuti da Aliyev nije rekao što bi njegova supruga trebala raditi i kakve su njene formalne ovlasti. Prema azerbajdžanskom ustavu ona bi ga trebala naslijediti u slučaju teške bolesti ili smrti. Dužnosnici su, naravno, sa zadovoljstvom prihvatili vijest o promjenama u vodstvu njihove države, kao što možete vidjeti na snimci dolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.