Life
32686 prikaza

Nakon napada kita - danima su jeli jedni druge

Scene iz filma Moby Dick
Themoviedb.org
Ni sami nisu slutili da će od lovaca sami postati plijen - i to sami sebi

Njegovo ime kao da mu je već dodijelilo sudbinu koja ga očekuje, mnogi su komentirali nakon smrti mlađahnog Owena Coffina (u prijevodu njegovo prezime znači lijes).

Owen, rođen 1802. kao sin Nancy i Hezekiana Coffina, još je kao tinejdžer postao mornar te je vrlo brzo završio na prekooceanskim plovidbama. Nažalost, jedna od njih već mu je sa 17 godina života došla glave.

Owen je bio pomoćni mornar na brodu Essex iz Nantucketa, a taj se kitolovac zaputio u Tihi ocean na ekspediciju lovljenja kitova u kolovozu 1819. godine.

Sami su postali lovina

Brodom je zapovijedao njegov rođak, George Pollard Jr. U studenom 1820.g., plijen je postao opasan neprijatelji - Essex je potopio ogroman kit, koji je brod udario dva puta. Član posade Owen Chase opisa je drugi, finalni udar:

Okrenuo sam se i vidio ga kako prilazi s dvostruko većom brzinom od normalne, a činilo se kako dolazi pun beskrajnog bijesa i žedan osvete u svakom mogućem obliku. Voda se odbijala od njega i letjela na sve strane dok je on neprestano i nasilno udarao repom o površinu. Činilo se da mu oko polovice glave viri iz vode i upravo je na taj način došao ravno na nas i ponovno udario brod.

Kit je probio trup broda usred samog Pacifika, a Essex je ubrzo potonuo.

Scene iz filma Moby Dick | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org
Posada je u prvi tren uspjela sačuvati pribranost i živu glavu pobjegavši na malim drvenim čamcima za spašavanje. Sa sobom su imali zalihe dovoljne za dva mjeseca preživljavanja.

Fotografije izgladnjelih u Rusiji KANIBALIZAM Life Ruski otok užasa: Preživjeli tako da su postali kanibali

No, na njihov svakodnevni jad i očaj - dva mjeseca su prošla, no nitko ih nije spasio. Do siječnja 1821., gotovo posve izgladnjeli članovi posade, počeli su jesti one koji su prvi preminuli.

Slamka je odlučila tko će živjeti

Kad i od njihovih tijela ništa nije ostalo, preostala četvorica ljudi u čamcu dogovorila su se kako će izvlačit slamke. Tko izvuče najkraću, toga će zaklati nožem i pojesti - inače će sva četvorica umrijeti od gladi.

Scene iz filma Moby Dick | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org
Owen Coffin je "izgubio" na toj lutriji, izvukavši najkraću slamku. Kapetan se dobrovoljno prijavio da ga zamijeni u tom žrtvovanju, no hrabri je Coffin odbio, govoreći da je "to ispravno učiniti kako bi drugi mogli živjeti".

Njihov je čamac napokon uočen na obali Južne Amerike, 23. veljače 1822. - nakon što je 92 dana proveo plutajući na oceanu.

Herman Melville naveo je potonuće Essexa kao glavnu inspiraciju za svoje remek djelo, Moby Dick.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • draženmuhvić 14:25 07.Siječanj 2018.

    Sva sreća da ih je napao mužjak kit. Još lošije bi prošli da ih je napala ženka...