Life
14726 prikaza

Tajni dnevnici najduže opsade - jeli su jedni druge

Povijesna fotografija iz opsade Lenjingrada
Wikimedia Commons
Povjesničari su otkrili dnevnike koji otkrivaju stvaran horor 900-dnevne opsade Lenjingrada

Lenjingrad, današnji Sankt Petersburg, bio je jedan od gradova koji su najduže u povijesti izdržali neprijateljsku opsadu. Trajala je od 8. rujna 1941. do 27. siječnja 1944. te bila simbol otpora nacistima, no i 900 dana pravog pravcatog horora

Nijemci su grad odsjekli od bilo kakve kopnene veze sa Sovjetskim Savezom 8. rujna, a bombardiranje grada artiljerijom počelo je 4. rujna. Hitler je naredio da se grad drži pod opsadom i da mu se onemogući svaka opskrba zalihama s ciljem da se slomi volja branitelja smatrajući to boljim rješenjem za njemačku vojsku koja bi inače pretrpjela teške gubitke da je izravno napala dobro utvrđeni grad.

5 tajni iz Drugog svjetskog rata MISTERIJE Life Paranormalno: 5 okultnih tajni iz Drugog svjetskog rata

Rezultat? U okruženju se našlo oko dva i pol milijuna stanovnika Lenjingrada, sto tisuća izbjeglica i više od 300.000 stanovnika iz okolnih naselja. Hrane je bilo za samo 35 dana, a dopremanje namirnica bilo je krajnje otežano. Umrlo je više od 800 tisuća ljudi. 

Očajničko gladovanje

Profesor Alexis Peri sa Sveučilišta Boston otkrio je tajne dnevnike iz Lenjingrada tijekom svog istraživanja u ruskim arhivima, a oni pružaju nevjerojatan uvid u patnju i očajničke mjere kojima su neki pribjegli da bi preživjeli opsadu.

Dr. Peri prikupio je dnevnike te ih objavio u svojoj knjizi The War Within: Diaries From the Siege of Leningrad.

Jedan od prvih znakova izgladnjivanja kod dječaka i djevojčica bio je rast dlaka na licu. Odrasli su također doživjeli fiziološke promjene - muškarci su postali impotentni, žene ušle u preuranjenu menopauzu... Kartice "racionalizacije" koje im je izdala sovjetska vlada ponudile su im minimalne zalihe, prisiljavajući brojne roditelje da napuste svoju djecu i kradu od mrtvih...

Na tisuće njih postali kanibali

Jedna je djevojčica zapisala da je njen otac bio tako gladan da je pojeo psa. No, nije sve stalo samo na životinjama - oko 1500 stanovnika Lenjingrada uhićeno je zbog kanibalizma.

Prema povjesničaru Guyu Waltersu, ruski jezik razlikuje dvije vrste kanibalizma - jedan se odnosi na jedenje mesa već umrlog, a drugi se odnosi na ubijanje nekog kako bi se prehranilo njegovim tijelom. Ne samo da su oba tipa bila prisutna u Lenjingradu, već su postojali roditelji koji su svojoj djeci davali ljudsko meso.

Tradicionalni kanibalizam na Fidžiju 1869. BOLESNA ZABAVA Life Bogataš kupio ropkinju da bi gledao kako je jedu kanibali

Prema dnevniku Alexandre Mironove obitelj Kaganovs upustili su se u kanibalizam. Iako je ona pokušala uzeti djecu te ih odvesti u sirotište, ona "nisu željela ostaviti svoje nekuhano meso". 

Dr. Petri je otkrio kako su se i pothranjeni muškarci i žene počeli baviti prostitucijom doslovno za "koricu kruha", prodajući svoje tijelo za hranu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.