Life
32816 prikaza

Napokon dokazano: Alkohol pomaže kod duljeg života

Sredovječni muškarac uživa s cigaretom i vinom
Thinkstock
Umjerenost bi mogla biti recept za život iznad 90 godina

Savjeta za dugovječan život ima mnogo. Od raznovrsne prehrane, do redovite fizičke aktivnosti, meditacije i sl. Posljednje  istraživanje ovim savjetima dodaje i onaj o redovnom konzumiranju alkohola, naravno u umjerenim količinama. 

Znanstvenici su tako proučavali fenomen 90-godišnjaka, a studiji u koju je bilo uključeno 1.700 ispitanika i koju su započeli 2003. godine. Pratili su njihove svakodnevne navike i kako one utječu na njihovo zdravlje. Studija je tako zaključila da oni koji su konzumirali dvije čaše piva ili vina dnevno imaju 18 posto manje šanse za preuranjenu smrt.

Također pokazala je i da duže žive pojedinci koji imaju malo više kilograma, ali nisu pretili.  

"Nemam objašnjenja za to, ali čvrsto vjerujem kako umjerena konzumacija alkohola produžava život", rekla je dr. Claudia Kawas sa sveučilišta u Kaliforniji. 

Pripadnici naroda Hunza NA SVIJETU Life Najzdraviji narod: Žive do 120, a plodni su do 60-ih

Umjereno konzumiranje alkohola nije jedini razlog dobrom zdravlju dugovječnih ispitanika. Dobar dio tajne njihove dugovječnosti stoji čvrsto i na temeljima redovne fizičke aktivnosti i bavljenja hobijem. Tako su ispitanici koji su dva sata dnevno provodili baveći se svojim hobijem imali 21 posto manje šanse od prerane smrti, dok su oni koji su se hobijima bavili od 15 do 45 minuta dnevno smanjili svoju mogućnost za raniju smrt za 11 posto

Na sveučilištu u Chicagu znanstvenici su proveli istraživanje pamćenja ljudi starijih od 80 godina. Zaključili su da podjedinici koje se naziva 'superagers' imaju pamćenje  i koncentraciju poput mnogih mlađih ljudi. Oni tako imaju veću koncentraciju von Economo neurona u mozgu.

Za njih se vjeruje da povećavaju socijalno ponašanje, što posljedično pomaže osobi da svoje sjećanje održi što duže. Takvi podjedinici su češće ekstrovertirani i rjeđe neurotični od svojih vršnjaka. Neki od ispitanih imali su više takvih neurona od 20-godišnjaka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 6821290642a 00:20 21.Veljača 2018.

    Kaj su to umjerene količine? Ako mi paše popijem do 7 deci vina na dan.

  • IvanB 13:14 20.Veljača 2018.

    Čovjek treba živjeti tako dugo dok ga služe noge i pamet. Kada otkažu noge nastaje mučenj, a otkazivanje pameti pretvara osobu u biljku. Najgora varijanta je kada otkaže jedno i drugo a umrijeti se ne može.