Life
240 prikaza

Sve do danas ste kršili zakon kada ste pjevali "Sretan rođendan"

Proslava rođendana
Thinkstock
Tvrtka koja je godinama skupljala tantijeme za pjesmu 'Happy Birthday to you' nema autorska prava za pjesmu, odlučio je američki Savezni sud

Warner/Chappell zahtijevao je autorska prava (izvorno podnesena 1935.), 1988. godine. Ali sudac George King presudio je da originalna autorska prava vrijede samo za određeni aranžman u pjesmi, a ne za samu pjesmu.

Melodiju su inače skladale dvije sestre iz Kentuckyja 1893. godine. Mildred i Patty Hill svoju su verziju prozvale 'Good Morning To All', a pjesma je s vremenom evoluirala do pjesme koja se danas pjeva na rođendanskim proslavama diljem svijeta.

Warner/Chappell prikupljali su naknadu od 1988. godine, kad su prava otkupili od Birch Tree grupe, nasljednika Clayton F Summy korporacije, koja je tvrdila da posjeduje originalna autorska prava.

Vjeruje se da su godišnje zarađivali oko dva milijuna dolara, jer se naplaćivalo svako korištenje pjesme u filmu, na televiziji, u oglasima ili drugim javnim izvedbama.

Slučaj protiv nakladnika pokrenuli su 2013. godine Rupa Marya i Robert Siegel koji su snimali film o toj pjesmi. Kad je Warner od njih zatražio 1.500 dolara kako bi u filmu mogli koristiti pjesmu, dvojac je tvrdio da je ona u javnoj domeni i da se ne bi trebala podvrgavati autorskim pravima.

Sudac King bio je na njihovoj strani, te je upravo presudio da još ni Summy korporacija nije posjedovala autorska prava za tekst pjesme.

"Sestre Hill dale su Summy korporaciji autorska prava za korištenje skladbe, te ona za piano aranžman baziran na skladbi, ali nikad im nisu predale nikakva prava na tekst pjesme", izjavio je sudac tijekom izricanja presude, prenosi BBC.

Unatoč izrečenoj presudi, važno je napomenuti da za pjesmu i dalje vrijede autorska prava izvan SAD-a. Stoga pripazite, jer ako se opustite i zapjevate je, mogla bi na internetu osvanuti kakva snimka i zagorčati vam život i više nego da ste snimljeni u nekim seksi, kompromitirajućim pozama.

Za kraj, evo i jedne od najpoznatijih izvedbi legendarne pjesme, za čiju izvedbu ne znamo je li platila Marilyn Monroe ili JFK.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.