Life
12272 prikaza

Nas 7 milijardi može izazvati tsunami - evo kako

Tsunami
Thinkstock
Nešto tako jednostavno poput skoka moglo bi imati vrlo neobične posljedice

Da se stanovništvo cijele Zemlje kolektivno dogovori te u isto vrijeme odvoje svoje noge s tla te se dočekaju na površini planeta, odnosno da svi skočimo u isto vrijeme, to bi izgledalo poput igre. No, ta igra bi oslobodila ogromnu količinu energije... Naravno, svi bi se trebali okupiti na istom mjestu.

Dio te energije bi apsorbirala obuća, ali ostatak bi završio u zraku i tlu. Udar bi bio bučan poput najsnažnije grmljavine i imao bi snagu oko 200 decibela, što je dovoljno da probije ušne opne, objašnjavaju astrofizičari sa Sveučilišta Ohio koji su se pozabavili s tim pitanjem.

Izazvali bi potres i tsunami

U isto vrijeme osjetili bismo podrhtavanje tla. Skok svih ljudi u isto vrijeme pokrenuo bi potres magnitude između četiri i osam, ovisno o tome koliko bi energije apsorbirala obuća, a koliko tlo.

Potres jačine četiri po Richteru ne bi izazvao veće posljedice, ali jačine osam bi sravnio sve nestabilnije građevine, dalekovode, srušio mostove, iskrivio pruge, a osim toga bi izazva tsunami s valovima višim od 30 metara.

No, unatoč tomu što ovakav scenarij zvuči pogubno, odnosio bi se samo na onaj dio Zemlje na kojem bi se nalazili 'skakači'. Ostatak svijeta ne bi primijetio nikakve veće promjene.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • štefan 18:45 21.Veljača 2017.

    Gospođo Mrtina ! Ovo što ste napisali , to se nemože dogodit nikad , pa čak ni onda.