Life
5508 prikaza

Našli krstaricu na dnu mora: Kažu da ima 200 tona zlata

Dmitrij Donski
Screenshot
Posada je brod namjerno potopila, a pretpostavlja se da je brod prevozio enormne količine blaga

Južnokorejska tvrtka u utorak je objavila da su pronašli rusku carsku krstaricu potopljenu tijekom rusko-japanskog rata, a oko tog broda se isprepliću legende da je prevozio blago čitave flote.

Dmitrij Donski bio je oklopna krstarica u baltičkoj floti Ruske carske mornarice koja je razmještena u Tihi ocean zajedno s još nekoliko brodova za borbu u rusko-japanskom ratu 1904. i 1905. godine. Sudjelovao je u bitci kraj Tsushime, što je bio jedan od najgorih ruskih poraza. Krstarica je napustila borbu i teško oštećena je bježala japanskim ratnim brodovima. Na kraju je posada namjerno potopila brod nedaleko od obale južnokorejskog otoka Ulleung.

Krstarica je poželjna meta lovcima na blago. Prema nekim povijesnim zapisima, Dmitrij Donski je nosio riznicu cijele flotile, iz toga je trebalo pokriti troškove pristanka u luke i platiti plaće mornara i časnika. Pojedinačne rezerve zlata nekoliko drugih brodova oštećenih u bitci možda su prebačeni na Dmitrija Donskog. Tko uspije pronaći mjesto olupine, može se pošteno obogatiti.

Shinil Group, južno-korejska tvrtka, sada tvrdi da zna gdje leži brod. U utorak je objavljeno kako su na dubini od četiristo metara pronašli zahrđali trup oklopljenog ruskog ratnog broda. Snimke i fotografije koje objavljuju lovci  na blago jasno pokazuju riječ "Donsko" napisana na ćirilici.

"Ime je otkriveno na krmi broda", izjavila je tvrtka novinskoj agenciji Yonhap. "Naše otkriće konačno je zaustavilo kontroverze oko lokacije broda. Uskoro ćemo nastaviti s postupcima kako bi spasili brod. "

Tvrtka je godinama pokušavala pronaći brod s blagom i sada se priprema za zajedničku operaciju s tvrtkama iz Kine, Kanade i Velike Britanije kako bi izvukla mitsko blago ruskog broda. Operacija spašavanja može se održati u listopadu i studenom, a nalazi će biti predstavljeni javnosti u prosincu, kažu iz Shinila.

Tvrtka procjenjuje da Dmitrij Donski može nositi čak 200 tona zlata i da će cijelo blago vrijediti do 133 milijarde dolara. Shinil je obećao da će biti velikodušan s novcem. Obvezao se na ulaganje 10 posto na investicijske projekte na otoku Ulleung, rijetko naseljenom, ali svejedno služi kao popularno turističko odredište za turiste iz Južne Koreje.

Rusiji je obećan jednak udio kao pravim vlasnicima potonulog broda. Shinil kaže kako je ruska vlada obećala da neće tražiti više novca i zapravo pomaže južnokorejskoj tvrtki u potrazi za olupinom. Novac bi potrošili u zajedničke projekte s Rusijom poput željezničke pruge koja povezuje Rusiju s Južnom Korejom preko Sjeverne Koreje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Annakonna
    Annakonna 02:05 20.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com