Life
22761 prikaza

Natjerala je 15-godišnje klince da joj ubiju muža

Pamela Smart
Pinterest
Za njezino puštanje zalažu se feministkinje Gloria Steinem, Eve Ensler i Kate Millet

Prije 29 godina ona je, navodno, natjerala četvoricu maloljetnika da ubiju njezinog muža. Danas su oni slobodni, a ona je i dalje u zatvoru gdje će, čini se, ostati do kraja svog života.

Pamela Smart inspirirala je nebrojene analize, članke, romane, pa čak i film "To Die For" u kojem glumi Nicole Kidman.

Washington Post je, nakon godina šutnje i odbijanja, dobio njezin pristanak da naprave intervju.

Žena koja nikada nije koristila internet ili iPhone i dalje decidirano tvrdi da je nevina. Detektivi amateri i dalje kopaju po dokazima i iskazima kako bi dokazali da je Smart nevina žena.

Paul Maggiotto, koji je bio tužitelj u njezinom slučaju, Smart naziva "sociopatkinjom", a među onima koji su se zalagali za Smart te rekli da je vrijeme za njezino puštanje su feministkinje Gloria Steinem, Eve Ensler i Kate Millet koje smatraju da, u najmanju ruku, nije u redu da su muškarci slobodni, a ona zauvijek trune u zatvoru.

U New Hampshireu ured državnog tužitelja kaže da Smart ne zaslužuje niti trunčicu "milosti ili suosjećanja".

Ona svoju kaznu odrađuje u njujorškom zatvoru na sjeveru savezne države, gdje susjedne ćelije okupiraju druge "zvijezde kriminalci", među kojima su mnogi ubili partnere svojih ljubavnika ili svoje partnere. 

Smart je nesretna jer u zatvoru ne može nositi dijamantni vjenčani prsten.

"Naravno da ga čuvam, kod majke mi je, ja sam, na kraju krajeva, udana žena", kaže. Pamela Wojas za Gregoryja Smarta udala se 1989. godine. Upoznali su se u New Hampshireu kada je ona došla posjetiti obitelj. Kada je otišla natrag na Floridu on je otišao za njome. Ona je tamo studirala komunikacije, i na radiju vodila program imena "Metal Madness".

Htjela je imati karijeru poput one Barbare Walters ali nije mogla naći dobro plaćen posao. Vratila se u New Hampshire i njezin je brak, prisjeća se, bio sretan. Muževa obitelj pomogla je opremiti stan u kojem su živjeli, Gregory je prodavao osiguranja, a nabavio joj je i psa.

No, prije prve godišnjice braka Gregory je priznao kako je imao aferu na jednu noć. 

"Osjećala sam se krivom, kao da nisam bila dovoljno dobra", prisjeća se Pamela Smart koja je u to doba radila sa grupom srednjoškolaca u lokalnoj srednjoj školi. Tamo je upoznala 15-godišnjeg volontera Billyja Flynna. On joj je laskao i ona je "razvila osjećaje prema njemu, i on prema meni".

Postali su ljubavnici. Nešto što se, kaže, ne bi dogodilo da nije bilo nevjere njezinog supruga.

"Ponekada se i danas pitam kako sam se našla u ulozi ljubavnice", kaže Smart. Šest dana prije obljetnice prve godine braka Smart se vratila kući i pronašla 24-godišnjeg supruga kako leži u lokvi krvi u njihovom stanu. Nakon toga, Smart se počela ponašati kao da je psihički oboljela, te je bila ili u teškoj depresiji ili u još goroj maniji.

Njezinoj je majci danas žao što je nije dala hospitalizirati. Unutar mjesec dana, slučaj Gregory Smitha otišao je u neočekivanom smjeru. Dvojica prijatelja Billyja Flynna - Pete Randall i Vance Lattime Jr. rekli su prijatelju iz školskih klupa da su involvirani u ubojstvo.

Na kraju su se predali i priznali krivnju u zamjenu za reduciranu kaznu. Rekli su kako je Lattime kupio metke s novcem koji mu je dala Smart, te da im je obećala 500 dolara po glavi. Flynn je pak rekao da je upucao Gregory Smarta u glavu dok je Randall držao nož ispred lica žrtve.

Mediji su zabilježili i kako su sudionici iz radikalno različitih pozadina - momci iz najsiromašnijeg djela grada, dok je Smart iz obitelji koja "ugodno živi" zahvaljujući karijeri oca, pilota.

Smart je, navodno, momcima rekla kako želi da zločin izgleda kao pljačka.

Pamela kaže kako "ništa od toga nije istina" već da je ona njemu rekla kako "on nju ne može imati dok je ona udana žena, ne istinski".

"On je to, izgleda, jako ozbiljno shvatio, ali nikada nisam, davala upute", kaže Smart. Prvog kolovoza 1990. Smart je uhićena i tada je započeo sveopći cirkus. Suđenja su bila takva da niti porotnici niti momci koji su svjedočili nisu bili odvojeni tijekom procesa, dapače tinejdžeri su bili smješteni u istoj kući.

Nju zu optužili da je ledena princeza koja ne lije suze za izgubljenim mužem.

"Odgojena sam tako da se emocije ne pokazuju, stoicizam je na cijeni", objasnila je godinama kasnije. Njezin ljubavnik Billy, sa fudbalerkom i velikim očima, plakao je neprestano.

Njega su, otvoreno, pred porotom nazivali "djevcem" dok su nju optuživali da je koristila svoje seksualno iskustvo da utječe na povodljivi um mladića koje je onda, na kraju, u potpunosti učinila podložnima svojoj volji.

Smart tvrdi da je ona bila relativno seksualno neiskusna, te da je Billy bio tek treći muškarac s kojim je spavala.
Flynn kaže kako su zajedno gledali film "9 ½ Weeks" i onda simulirali seksi scene. 

"Mislim da je imao problem s time da se sjeti gdje realitet započinje, a holivudska maštarija završava", rekla je Smart.

"Ona je apsolutno kriva", kaže Maggiotto koji je uvjeren da je to sve samo gluma.

Osuđena je na doživotni zatvor, a 2014. HBO je objavio dokumentarac gdje jedan od porotnika ne bi donio odluku koju je donio da je znao da će dobiti doživotni zatvor.

Jednom je prilikom u zatvoru imala priliku gledati film s Nicole Kidman inspiriran njezinim slučajem. Bila je šokirana kako je svijet vidi. Godine 2003. bila je i seksualno napastovana. Jedan od čuvara u zatvoru natjerao ju je da se skine u donje rublje te ju fotografirao u istim pozama kakve su prikazane na fotografijama na suđenju. Prijetio je da će joj pobiti obitelj ako ikome išta kaže. U međuvremenu je dobila diplomu engleskog jezika, a radi i na doktoratu.

"Nemam vremena biti depresivna", kaže Smart koja volontira sa zatvorenicima oboljelim od HIV-a, a da može radila bi u UN-u, u službi za prevenciju i edukaciju o HIV-u.

No, ponekada je jako bijesna. Posebno u lipnju 2015. godine kada je Flynn, koji se oženio dok je još bio u zatvoru, pušten. Nedugo nakon pušten je i Randall. Lattime, koji je vozio i nabavio oružje, pušten je 2005., a Raymond Fowler, koji je čekao u automobilu, pušten je 2003. godine.

"Oni dane provode negdje na plaži, a od mene traže nemoguće. Traže da se pokajem, a kako da se pokajem ako nisam kriva, a dok se ne pokajem nemam šanse izaći iz zatvora", kaže Smarts.

Tužitelji i dalje tvrde da osoba koja ne pokazuje niti malo pokajanja, makar radi cijele situacije, nema što raditi "vani".

"Kriva sam za aferu, da, i u svojoj se glavi radi toga kažnjavam", priznaje Pamela čija 77 godišnja majka dnevno propješači kilometre u nadi da će ostati zdrava da vidi kći na slobodi.

Ona dobiva pisma, neki joj pružaju podršku i kažu da nije pošteno da su oni koji su pucali vani i imaju obitelji, a Pamela je u zatvoru, dok drugi pak pišu da joj kći zaslužuje "pakao" i "da istrune iza rešetaka".

Iste stvari dobiva i Pamela, sve od prijetnji smrću do komplimenata i ponuda za brak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.