Life
373 prikaza

Nema napretka ako se ne razumijemo

Razgovor dvoje ljudi
Thinkstock
Ljudi su nadvladali ostale vrste kad su shvatili da mogu nadograđivati tuđe izume. Stvorili su jezik kako bi ih skrili od drugih, no biolog Mark Pagel tvrdi kako je stiglo vrijeme da ga unificiramo. To je jamac sigurne budućnosti

Ako ja mogu učiti tako da nekog gledam, mogu ukrasti njegove najbolje ideje i mogu imati koristi od njegova rada, a da nisam morao uložiti vrijeme i energiju koji su nekom bili potrebni da bi to razvio, tvrdi Mark Pagel, evolucionarni biolog sveučilišta u Readingu. Takvo društveno učenje postala je vizualna krađa. Kad god bi ga neka vrsta usvojila, primorali su svaku zajednicu da skriva svoje najbolje ideje. 

- Prva ideja bila je da se vratimo nazad u male obiteljske skupine. Tako bi korist od naših ideja i znanja prelazila samo na naše rođake, ali problem je kratak životni vijek – kaže biolog. Kao drugu mogućnost i onu koja je prevladala spominje jezik. On je društvena tehnologija za povećavanje koristi od suradnje. Koristimo ga kako bi se dogovorili, sklopili posao i uskladili aktivnosti, ali i da skrijemo ono najbolje od drugih. 

- Kad različite jezike povezujemo ih s kulturama, vidimo da različiti jezici usporavaju protok ideja i tehnologija između grupa - pojašnjava Pagel. No ako je jezik doista rješenje kako bi spriječili krađu, on je onda i vodič buduće suradnje, napretka i izlaska iz krize. 

- Ne znam može li si svijet u budućnosti priuštiti da ima toliko jezika. Samo Europska unija godišnje plaća 2500 prevoditelja kako bi uskladila svoje dokumente - kaže Pagel. Kao vodeći jezik danas vidi engleski, no ideja zajedničkog jezika se ne mora zasnivati na njemu.

- Biblijska priča o Kuli babilonskoj je prvo upozorenje na moć jezika. Bog ih je pomrsio kako ne bi postali premoćni - zaključuje Pagel.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.