Life
32765 prikaza

Nepoznati ključni dani jezive Pavelićeve NDH

Uspostava željezničkog prometa kod Hrvatske Kostajnice, rujan 1942.
Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu/ privatna zbirka
Prošlo je 78 godina od proglašenja NDH, a u nekoliko nastavaka donosimo neke od ključnih stvari ove fašističke tvorevine Ante Pavelića

Prije sedamdeset i osam godina, 10. travnja 1941., u četvrtak, tri dana uoči Uskrsa, umirovljeni visoki časnik Slavko Kvaternik, neposredno prije ulaska njemačkih postrojbi u glavni grad ondašnje Banovine Hrvatske, iz zgrade Radio Zagreba u Vlaškoj ulici, u 17,45 izravno je pročitao proglas o uspostavi Nezavisne Države Hrvatske, a koji je potom, nebrojeno puta, bivao otisnut u ustaškim dokumentima, povijesnim knjigama i školskim udžbenicima.

I prije državnoga generalskog puča, izvedena nakon masovnih demonstracija u Beogradu, 27. ožujka 1941., zbog pristupanja Kraljevine Jugoslavije u Trojni pakt, s Njemačkom, Italijom i Japanom, kad je vlast bila predana u ruke maloljetnome kralju Petru II. Karađorđeviću, Hitler i Mussolini su miješali karte i krojili nove granice na zemljovidima, koje će biti ucrtane nakon očekivana raspada razjedinjene balkanske monarhije.

Logor Beisfjord 1 Ratni zločin Life Pavelić ih je poslao da umru na polarnoj hladnoći

Računali su napose da će hrvatski nacionalisti svih boja podići glave u nakani da se otcijepe. Oba diktatora izvukla su iz rukava svoje adute. Mussolini je žustro zagovarao zagrebačkog odvjetnika Antu Pavelića, vođu ustaša, koji je od 1929. živio u emigraciji, a posljednjih nekoliko godina bio nastanjen u Italiji. A Hitler je najprije računao s frankovcem Slavkom Kvaternikom. No nakon što je prvak Hrvatske seljačke stranke dr. Vladko Maček odbio ponudu da uđe u vladu premijera, generala Dušana Simovića, poraslo je njemačko zanimanje za tog opreznog političara slovenskih korijena, rođena u Jastrebarskome.

Dalmatinski guvernorat | Author: Wikipedia Wikipedia
Maček je 6. travnja, dva dana poslije njemačkoga bombardiranja Beograda, putem zagrebačkoga radija, pozvao Hrvate zahtijevajući od njih "red i disciplinu, kod kuće i u vojsci". Tada je među ustašama u Hrvatskoj, počela klijati pojačana nada kako će Mussolini nagovoriti Hitlera da na hrvatski tron bude posjednut Ante Pavelić, pogotovu što je, uoči zračnoga napada na Beograd, njihov štićenik zagrmio iz Firenze:

"Hrvatski narode, ustaj na noge, lati se oružja, svrstavaj se u bojne redove i stupaj pod ustašku zastavu na kojoj su već zapisana slavna djela pobjede." Da potom nastavi: "Naša je pobjeda osigurana, naše oslobođenje je gotova stvar. Hrvatski ustaški pokret stavio se, ne od danas, nego već od deset godina, uz bok velikoga talijanskog i njemačkog naroda, i zato danas silne ogromne vojske velikih vođa tih velikih naroda, Hitlera i Mussolinija, kojima se nitko više oduprijeti ne može, stoje na našu obranu, te zajamčuju našu slobodu i Nezavisnu Državu Hrvatsku, na cijelome hrvatskom povijesnom i neprekinutom narodnom području!"

Tada je prvi put bio spomenut naziv Nezavisna Država Hrvatska koji se potom nije smio mijenjati, iako su se riječi: nezavisna zgrozili jezički čistunci. Jer, po njima, hrvatskije bi bilo reći: neovisna. Ali kako se carska ne poriče, natrag se, unatoč rogoborenjima, nije smjelo.

Dašto, Pavelićev glas je malo tko čuo u Hrvatskoj, ali poglavnik je zanemario taj detalj eda bi kasnije važno isticao svoju dalekovidnost o tome događajima u najbližoj budućnosti.

Vjekoslav Maks Luburić u Staroj Gradiški UDBINA DUGA RUKA Life I Pavelić i Luburić mislili su da je Španjolska sigurna

Paveliću privrženi ustaški palatini, sastali su se potajice 7. travnja u Zagrebu i sročili rezoluciju, koja je, uz pomoć njemačkih diplomata, potom bila poslana u Berlin. Potpisali su je Slavko Kvaternik, Mladen Lorković, Edo Bulat, Janko Tortić i Marko Lemešić. Ta petorica su navela četiri bitna detalja:

I. Jugoslavija je prestala postojati. Stvara se slobodna, nezavisna hrvatska država i ona obuhvaća historijske i u nacionalnom pogledu hrvatske krajeve: Hrvatsku, uključujući Međimurje, Slavoniju, Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, kao i hrvatski dio Vojvodine.

II. Do donošenja Ustava, odnosno zakona u državnoj vladi vrši zakonodavnu i izvršnu vlast nova hrvatska narodna vlada u Zagrebu.

III. Taj se zaključak dostavlja vladi Reicha s molbom da postigne priznanje hrvatske države od strane osovinskih država.

IV. U cilju zaštite samostalnosti i nezavisnosti novonastale hrvatske države, predstavnici hrvatskoga naroda mole vladu njemačkoga Reicha za bezodvlačnu zaštitu i pomoć. Hitler i njegovi savjetnici sve više su se hladili od Mačeka i sve očitije isticali Slavka Kvaternika.

Ante Pavelić i Joachim von Ribbentrop | Author: Bundesarchiv/ CC-BY-SA 3.0 Bundesarchiv/ CC-BY-SA 3.0
Ocijenili su seljačkoga čelnika kao nedovoljno odlučnoga, a to su prosudili na temelju sudova svojih opunomoćenika Waltera Malelttea i Edmunda Wiessenmayera koji su, od početka travnja, u više navrata razgovarali u Zagrebu s više istaknutih osoba, najjčešće s Vladkom Mačekom.

Kad je njemačka soldateska krenula osvajati Jugoslaviju, Wiessenmayer je ponudio žezlo Kvaterniku, ali je prije toga morao nagovoriti i udobrovoljiti Mačeka da se složi, kako ne bi došlo do pobune među njegovim brojnim pristašama iz HSS-a. U izvješću upućenu njemačkome ministru vanjskih poslova Joachimu von Ribbentropu je naznačio:

"Od 15.30 do 16 sati Maček i ja smo raspravljali što je, nakon izvjesne borbe, dovelo do rezultata, kad se pokazao pripravnim da odstupi i osobno preda izvršnu vlast Kvaterniku. Maček mi je prisegao časnom riječi da će objaviti tu odluku. Smjesta sam pošao Kvaterniku i saopćio mu dogovor s Mačekom, što je povuklo oduševljenje među nacionalistima. Iz tih stopa odveo sam Kvaternika Mačeku. Kod njega smo sačinili izjavu o ustupanju vlasti Kvaterniku. koju je Maček potpisao".

Ustaše, Jasenovac Zloglasni logor Life Izvještaj iz Jasenovca: "To je svinjac, jednog su izjele uši..."

Zatim se skupina oko Kvaternika sastala u Banskim dvorima na Markovu trgu i u Wiessenmayerovoj nazočnosti nametnula Antu Pavelića za budućeg šefa nove države. Wiessenmayer im se usprotivio jer je, po njemu, Pavelić talijanski čovjek. U Rimu su brzom saznali da je Slavko Kvaternik njemački izbor i bez krzmanja prenijeli Nijemcima Mussolinijev bijes. Duce neće priznati NDH ako joj na čelo ne bi stao dr. Ante Pavelić. Upućeniji su pogodili zašto je Pavelić bio u Mussolinijevu srcu.

On je računao da će od trojice imenovanih jedino Pavelić plesati kako Rim bude svirao kad se budu krojile državne granice. Jer njegova silna želja bila je da Hrvatskoj preotme Dalmaciju i Hrvatsko primorje. Pritisnut uza zid, vremešni, mlaki i neambiciozni austrougarski pukovnik Slavko Kvaternik lako je pristao da ustane s fotelje u koju je već bio posjednut i pusti da u nju smjeste Pavelića.

Hitleru - koji je u to vrijeme već duboko uronio u "Plan Barbarosa" i mozgao koga dana će mu zvijezde biti najnaklonjenije da napadne Sovjetski Savez - nije bilo do svađe s nadutim prznicom Benitom Mussolinijem, koga ispotiha nije podnosio. K tome je Duce svojega konzula u Zagrebu okrivio kako nije bio levantinski lukav i, bez njegova ultimatuma, izgurao u prvi plan Pavelića.

Ante Pavelić i Benito Mussolini | Author: Wikipedia Wikipedia
U tri poteza matirani dr. Vladko Maček, desetak minuta kako je Kvaternik urbi et orbi objelodanio rođenje NDH, poslao je svoj, unaprijed sročeni proglas, da ga pročitaju na radiju:

"Hrvatski narode! Pukovnik Slavko Kvaternik, vođa nacionalističkoga pokreta u zemlji, proglasio je danas slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu na cjelokupnome historijskom području Hrvatske te je preuzeo vlast. Pozivam sav hrvatski narod da se novoj vlasti pokorava, pozivam sve pristaše Hrvatske seljačke stranke, koji su na upravnim položajima, sve kotarske načelnike i odbornike, i da tako dalje iskreno surađuju s novom narodnom vladom".

Time što u proglasu Maček nije spomenuo Pavelića nazire se kako je sve bilo pripremljeno da prvi građanin postane Slavko Kvaternik, a da je vrtoglava promjena zatekla Mačeka na krivoj nozi.

Paljenje sela kod Rijeke Galerija Top News Ove fotke dokazuju brutalnost talijanske okupacije NDH

Ne saznavši što se zapravo zbivalo iza kulisa, tašti i zlopamtljivi Ante Pavelić nije oprostio Mačeku što ga nije spomenuo imenom u izjavi kojom je zatražio od haesesovaca da budu lojalni novome režimu. Kvaternik mu, zbog mira u ustaškoj kući, nije otkrio što se, u njegovu odsustvu, valjalo iza brda.

One desetotravanjske večeri, kad je njemačka vojska umarširala u Zagreb, nalik letku, na jednome listu velikoga formata, ulice je preplavio iznova pokrenuti dnevnik Hrvatski narod, ovoga puta s naznakom u zaglavlju: Glasilo ustaškog pokreta, čiji je kao odgovorni urednik bio potpisan Matija Kovačić, poznati novinar ultranacionalističkog opredjeljenja. Novina je stajala dinar. Plakatski naslovljen, u cijelosti je bio otisnut Kvaternikov proglas, dok je Mačekov tek ovlaš prepričan.

Sutradan, 11. travnja 1941., službene Narodne novine također su objavile Kvaternikov proglas, ali sad s potpisom: Slavko Kvaternik, zamjenik poglavnika. Zapovjednik cjelokupne vojne snage. Zacijelo, bio je nametnut kao službeno stajalište novih vlastelina. Za to vrijeme predviđeni broj 2 u NDH, književnik dr. Mile Budak, ležao je u bolnici na zagrebačkom Rebru i oporavljao se poslije operacije koju je izdržao prije kraha Jugoslavije.

Ante Pavelić je još bio daleko od Zagreba, mada su ga ustaše očekivale svakoga sljedećeg dana kako bi napokon preuzeo žezlo s poglavničkim ovlastima. No isprepadan fiksnom primisli, koja ga je opsjedala još od 1930., kad je na nj u Münchenu neuspješno pucao, kako je rekao, "ubojica plaćenik beogradske vlade", u strahu od atentata, otezao je s dolaskom.

Iz udobnosti u Italiji javljao je Kvaterniku i ostalima, koji su u njegovo ime počeli vladati Hrvatskom, da ga očekuje neodgodivi sastanak s Benitom Mussolinijem u Rimu. Kako ga je Mussolini požurivao neka konačno krene u domovinu, nije mu bilo druge nego da se počne pripremati za put. Pavelić se, međutim, zahvalio Duceu na ponudi da poleti talijanskim vladinim zrakoplovom zato što se plašio leta. Svojega zaštitnika je uvjerio kako bi bilo puno učinkovitije da sa svitom od kojih 250 ustaša stigne zemaljskim putom.

Njemački ratni zarobljenici marširaju Kijevom PAKAO Life Otkrivena tragična sudbina zadnjeg ratnog zarobljenika

"To će učiniti snažniji dojam u narodu!", rekao mu je Pavelić. I 11. travnja navečer, poslije oproštajnoga susreta s Duceom, Pavelić i ustaše su se ukrcali u vlak koji ih je doveo do Trsta. A tamo su se sljedećeg dana, na preduskršnju subotu, 12. travnja, razdvojili. Većina je nastavila autobusima, a poglavnik s najbližim suradnicima, osobnim vozilom. Na Uskrs je Pavelić s pratnjom prešao dotadašnju talijansko–jugoslavensku granicu na mostu između Rijeke i Sušaka.

Vozeći se Gorskim kotarom, zadržali su se u Delnicama i Ogulinu. Ususret su im pohitali povjerenik za unutarnje poslove dr. Milovan Žanić, šef njegova kabineta Aleksandar Spic, ravnatelj Hrvatskoga državnog novinskog ureda (HDNU) Ivo Bogdan i Jure Pavičić. O tome je Hrvatski narod zabilježio:

"Poglavnik je zagrlio i poljubio Žanića, svoga starog političkog druga i suradnika. Bio je to dirljiv susreta s ustašama koji su se vozili autobusima. Kolona je krenula prema Karlovcu zaustavljajući se na više mjesta". List je naveo kako je Pavelića u Dugoj Resi dočekao veliki slavoluk: "Živio ustaški poglavnik". Viđenje sa Slavkom Kvaternikom bilo je dogovoreno u Karlovcu, posljednjoj postaji prije ulaska u Zagreb, u kome su očekivali Pavelića 14. travnja. Ali ni tad ga nisu dočekali.

Uspostava željezničkog prometa kod Hrvatske Kostajnice, rujan 1942. | Author: Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu/ privatna zbirka Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu/ privatna zbirka
Kao poglavnikov zamjenik, Slavko Kvaternik, bez dogovora s Pavelićem, još 10. travnja potpisao je prve zakone: o osnutku vojske i mornarice NDH te o tome da do uspostave vlade "odjeli banske vlasti obavljaju sve administrativne poslove", a da državi pred očima svijeta dade kakav-takav legalitet, na brzu ruku sačinio je takozvano privremeno Hrvatsko državno vodstvo, uz obećanje da će ministre u vladi izabrati Ante Pavelić.

Na čelo toga privremenog vodstva stao je još neizliječeni pisac Mile Budak, zamjenik mu je postao Mirko Puk, a članovi: Andrija Artuković, Branko Benzon (obojica su se netom vratila iz izbjeglištva u Njemačkoj), Jozo Dumančić, Mladen Lorković, Ismet Muftić, Marko Vardić, Jure Vranešić i Milovan Žanić. Kao povjerenici su imenovani: za financije Vladimir Košak, za željeznice Josip Marković, a za vojsku i mornaricu Slavko Štancer. Edi Bulatu pripala je lisnica ministra za Dalmaciju, dok je Mirka Jereca dopala dužnost pročelnika Hrvatskog ustaškog nadzornog stožera.

Najprije se na posao bacio Milovan Žanić, koji je kao čelni policajac okupio provjerene kadrove iz ranijeg razdoblja uzidavši tako institucije od kojih se pučanstvu ledila krv. Dotle je stožernik Jerec strogo upozorio ustaške povjerenike da "najsrdačnije dočekaju njemačku vojsku". Kao napose revan iskazao se Jurica Frković, ustaški zapovjednik u Gospiću, koji je na svoj prijedlog, ali uz suglasnost iz Zagreba, uhitio uglednije Srbe i osumnjičene komuniste.

Ante Pavelić Devastacija Life Dan kada su ustaše počele rušiti sinagogu u Zagrebu

U Crikvenici je platio glavom ustaša Pero Kvaternik, mlađi brat Slavka Kvaternika, u pokušaju da 10. travnja preuzme vlast. Ustrijelio ga je mornar Mirko Plajvajz, kome je bio nadređen. Uz silnu pompu, Peru Kvaternika su proglasili "prvom ustaškom svetom žrtvom". Nekoliko dana potom, nadasve svečano, pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoju. Nad grobom mu je govorio brat Slavko, dok je vjerski obred predvodio primat katoličke crkve, nadbiskup Alojzije Stepinac. Pavelić nije stigao na Perin sprovod.

Konačno, evo poglavnika nadomak Zagrebu, nakon što su ga izvijestili da je glavni grad "očišćen od nepoćudnih". U Karlovac je stupio 14. travnja, drugi dan Uskrsa, ali ne ujutro, nego kasno noću. Tamo je i prenoćio. Najavljeni doček u Zagrebu bio je pomaknut za 15 sati.

U Hrvatskom narodu čitamo pod upadljivim naslovom: "Kako je poznato, od jučer rano ujutro dr. Ante Pavelić je na hrvatskom teritoriju te u stalnom kontaktu sa svojim zamjenikom Slavkom Kvaternikom i hrvatskim državnim vodstvom. Putovanje poglavnika kroz Hrvatsku bilo je pravi trijumf hrvatske državne misli. Velika povijesna promjena". Nepotpisani izvjestitelj piše: "Jednako su oduševljeno pozdravljali poglavnika i oni koji su ustaškom pokretu bili odani, kao i oni koji su prema njemu do jučer bili rezervirani".

Ulazak nacističke vojske u Zagreb 1941. | Author: Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu/ privatna zbirka Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu/ privatna zbirka
Slavko Kvaternik se autom dovezao u Karlovac, a novinar ga sad oslovljava kao generala. Smjestio se u ustaškom stanu, u donedavnoj Kadetskoj školi. Dočekao ga je starješina dotadašnjeg Sudbenog stola, ustaša dr. Ante Nikšić, koji je, kako je naznačeno, "izveo prevrat u Karlovcu bez žrtava".

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • OLUJA 21:39 09.Travanj 2019.

    Mi stvorišmo neovisnu i samostalnu Hrvatsku 1995 g. u v.r. akciji Oluja. Oni drugi, sa 100-godišnjim planom o uništenju Hrvata i stvaranja velike srbije u Hagu postadoše svjetski prvaci doživotnih robija zbog učinjenih zločina, a umjesto velike dobiše smanjenu srbiju.

  • liljana-b 21:30 09.Travanj 2019.

    Čitam upravo Crnu knjigu komunizma na osnovu koje je donešena Rezolucija 1481/2006 o osudi komunističkih režima . Komunisti su pobili 95 milijuna ljudi , više nego Hitler i Mussolini zajedno! Hrvatski Sabor je potvrdio Rezoluciju NN 76/ 2006 ali se ... prikaži još!e u Hrvatskoj ponašaju kao da nije. Komunizam je najveće zlo koje je završilo ljudski rod, jer je pod krinkom antifašizma pobio više ljudi nego fašizam i nacizam zajedno!

  • liljana-b 21:25 09.Travanj 2019.

    Nisam živjela u vrijeme NDH , ali jesam u Titovoj Jugoslaviji. Ima li išta jezovitije od Golog otoka, OZNE, UDBE,KOS-a? A njih sam dobro upoznala i bila na Golom otoku i svojim očima vidjela !