Life
9959 prikaza

Nepoznati Thompson: Svirao je mami kad bi se vratila iz polja

Thompson
1/7
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Thompsonova najpoznatija pjesma Čavoglave prvi put je emitirana 31. prosinca 1991. na Radio Splitu

Glazba ga je zainteresirala u srednjoj školi. Otac Ante, koji je radio u Njemačkoj, donio mu je gitaru, od koje se Marko Perković Thompson nije odvajao. 

"Došla bih iz polja u deset sati navečer, a on bi mi počeo svirati. Ja bih mu rekla: ‘Ajde, Marko, pusti me, dosadilo mi je, idem leći’. A on mi je odgovorio: ‘Vidjet ćeš, majko, ovo će mi jednog dana biti kruh’, ispričala je prije par godina za Express Thompsonova majka Marija. 

Thompson | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)
Ispričala je da je u školi bio dobar učenik. Završio je srednju ugostiteljsku, a ljeti je radio kao konobar.

"Kad bih mu došla u školu i vidjela da ima jedinicu, on bi mi odgovorio: ‘Majko, ispravit ću to’, i tako je i bilo."

Ponekad je znao otići u teretanu, no sport ga nije pretjerano zanimao. 

"Više je volio gitaru", istaknula je njegova majka. 

O Thompsonovu djetinjstvu za Express je svojedobno pričala i njegova strina Ana Perković.  

"Porodila sam ga s još jednom ženom u mojoj kući. Kad je bio dijete, pomagao je majci čuvati krave i ovce, a išao je s njom i u vinograd. Nije se puno promijenio. I danas mu je najdraže jelo kupus i palenta", ispričala je strina. 

Thompsonov susjed iz Čavoglava Dobroslav Jukić također se tada prisjetio još nekih anegdota iz pjevačeva života. Marko je od oca na početku rata dobio bijeli Porsche 924

Marko Perković Thompson | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)
"Nema tko se nije htio s njim voziti. Bio je glavni u selu. Dok su ostali vozili Stojadine, on je imao Porschea. Svašta mu je otac donio iz Njemačke. Harmoniku, bicikl... Imao je bend, a uvijek je pričao da treba naći pjevača. Na kraju je on završio kao pjevač", ispričao je. 

Mještani Čavoglava ispričali su da je Thompson kao dijete "bio lijep kao anđeo". Do početka rata radio je kao konobar u kafiću u rodnoj kući kipara Ivana Meštrovića u Otavicama kraj Čavoglava. 

Meštrovićev nećak Trpimir, također kipar, rekao je da je Marko bio odličan radnik. 

"Radio je dvije godine kod moga sina Darka. Kad bi kafić zatvorio, Marko i moj sin svirali bi na gitari s pojačalom. Nismo mogli spavati od njih."

Mještani Čavoglava tvrde da Thompsona slava nije promijenila. U njihovim očima on je još skromni mladić. 

"Uvijek je svirao na gitari. Bio je dobar, fin, lijepo odgojen, imao je dugačku lijepu kosu, baš je bio zgodan", rekla je jednom prilikom Thompsonova susjeda Marija Mravak

Marko Perković Thompson | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)
Dodala je da joj je drago što je Marko ostao skroman, kakav je bio i u djetinjstvu. 

"Iako je popularan, svakome se u selu lijepo javi, bilo djetetu ili babi. U crkvu ide svaku nedjelju." 

Inače, Thompson sa suprugom Sandrom, s kojom ima petero djece, sinove Petra Šimuna i Antu te kćeri Divu Mariju i blizanke Cvitu i Katarinu, živi u Splitu. 

Ali svaki vikend dolazi u rodne Čavoglave, gdje ima kuću nedaleko od crkve Hrvatskih mučenika. Perković je ondje kupio dvije parcele zemlje. 

Marko je svaki vikend vježbao sa svojim crkvenim zborom, u kojem je 35 članova, uglavnom djevojaka. U zboru je pjevao i svirao gitaru.

Kada je slavio svoj 48. rođendan odjenuo je narodnu nošnju i jahao na konju. S obzirom na to da voli životinje, razveselila ga je gesta njegovih sumještana, koji su ga “počastili” jahanjem. 

Kulturno-umjetničko društvo, koje ima 60-ak članova, za rođendan mu je priredilo malo iznenađenje. 

Darovali su mu bukaru s vinom, dvije pogače, a na jednoj od njih je pisalo “U Zagori na izvoru rijeke Čikole”, što su stihovi njegova hita Čavoglave. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dosta 01:22 01.Siječanj 2017.

    Ima se,meže se.Ne daj bože ni kune u mom džepu na ovaj njegov način.