Life
7572 prikaza

Nestali bez traga: Misteriji nikad pronađenih aviona

Ilustracija nestanka aviona
screenshot/youtube
Iako se putovanje zrakoplovom ističe kao najsigurnije, avijacija nije oslobođena neriješenih slučajeva i jezivih misterija

Malaysia Airlines Let 370

Nakon pretrage preko 120 tisuća kvadratnih kilometara oceana, nestanak ovog leta najveća je misterija moderne avijacije koja možda nikad neće biti rješena. U proscincu 2016, australske su vlasti zaključile kako je 180 milijuna dolara vrijedna potraga za nestalim letom 370 zakazala.

MH370 nestao je s radara 3. ožujka 2014., nedugo nakon uzlijetanja usred noći iz Kuala Lumpura prema Pekingu. Čini se kako su komunikacijski uređaji zrakoplova ugašeni prije nego li je on skrenuo sa svoje predviđene rute. Navodno su kontrolori leta i internacionalne jedinice za pomoć uspjele ostvariti kontakt s MH370, ali su čuli samo statičke zvukove i mumljanje.

Kasnije je komunikacijski Satcom misteriozno reaktiviran, što je kompliciran proces koji većina pilota ne znaju sami izvršiti. istražitelji su uspjeli ući u trag putu zrakoplova u sredini Indijskog oceana služeći se signalima satelita. Posljednji signal navodi na to da je avion letio ravno dok mu nije nestalo goriva te je punom brzinom pao u ocean.

Pogledajte video s mogućim teorija o tome što se zapravo dogodilo:

Angola 727

Boing 727-223 je 25. svibnja 2003. godine nestao je s aerodroma Quatro de Fevereiro u angolskoj Luandi. Taj je avion nekoć pripadao American Airlinesu i prodan je Angoli. Bio je prizemljen 14 mjeseci prije incidenta te su se na njemu radile preinake kako bi prevozio dizelsko gorivo. 

Prije zalaska sunca tog 25. svibnja vjeruje se kako se američki pilot Ben Charles Padilla zajedno s mehaničarem ukrcao na zrakoplov koji se prije uzlijetanja kaotično kreztao po pisti, bez svjetla i uključene komunikacije. Niti avion niti dvojica muškaraca nikad poslije nisu vođeni nakon što je letjelica skrenula jugozapadno iznad Atlantskog oceana. 

Mahnita potraga nije donijela rezultate, a nikakve tragove nisu pronašli ni FBI ni CIA, unatoč glasinama da je avion navodno viđen na udaljenim aerodromima svijeta. 

3. Leteći tigar - Let 739

Let 739 iz ztakoplovne linije Flying tiger bio je charter američke vojske koji je nestao 1962. Na njemu su bili američki vojnici koji su kretali iz baze u Guamu prema Clarck Air Force bazi na Filipinima, a na njemu se nalazilo 96 putnika i 11 članova posade.

Sat vremena nakon posljednje radio komunikacije avion je zabilježen iznad Tihog oceana, a prijavljena je velika eksplozija na nebu od strane civilnog tankera. Međutim, niti tijela putnika niti ostaci aviona nikad nisu pronađeni unatič jednoj od najopsežnijih i dugotrajnih potraga u avijacijskoj povijesti. Teoretičari zavjere tvrde kako je riječ o namještenoj situaciji, budući da je istog dana još jedan vojni zrakoplov pao iznad Aljaske.

Grmljavinska oluja u Port-La-Nouvelle | Author: By Maxime Raynal from France - Orage PLN, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.o By Maxime Raynal from France - Orage PLN, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.o

4. Northwest Orient Airlines let 2501

U noći 23. lipnja 1950,, let 2501 nestao je dok je letjeo na visini od 1100 metara iznad jezera Michigan. Zrakoplov je nestao s radara tražeći dozvolu za hitno slijetanje sa 760 metara visine zbog jake turbulencije. Meterološki izvještaji iz tog vremena su otkrili kako se let 2501 kretao prema "ozbiljnoj geomagmetskoj oluji" s vjetrovima velikih brzina. 

Iako su viđena svjetla zrakoplova te su vode na tom području duboke samo od 30 do 105 metara, njegovi ostaci kao niti dokazi tragedije nisu pronađeni radarom niti prostim okom.

No, 2008. su na veliki šok pronađeni ostaci žrtava u masovnim grobnicama, a očigledno je kako su pokopani u tajnosti. 

5. Let 19 američke mornarice

Let 19 je zapravo bio formacija 5 bombardera američke mornarice koji su nestali iznad Bermudskog trokuta 1945. Dva sata posijele polijetanja njihova lokacije je postala nepoznata, a poslije sat vremena se jedan od njih javio da nema goriva. Vojni avion je krenuo u spasilačku misiju s 13 članova posade, ali je i on također nestao bez traga.

Pogledajte video o najmisterioznijim nestancima aviona:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.