Life
37887 prikaza

Vatikan ispod zemlje skriva najveće skandale u povijesti

Papa Franjo zatvara vrata bazilike Sv. Petra
pool/REUTERS/PIXSELL
Skriveni vatikanski arhivi skrivaju stoljećima stare dokumente koji bi mogli imati velik utjecaj na svjetsku povijest

Vatikanski tajni arhiv vjerojatno su jedno najtajanstvenijih mjesta na svijetu. Sami arhiv posljednji je dom nekima od najvažnijih dokumenata europske povijesti, a samo odabrani imaju pristup dokumentima. Dio arhiva nedostupan je čak i papi, piše portal All Day.

Vatikanski arhiv pravi je labirint hodnika i polica s knjigama koji se proteže ispod dvorišta Pigna u sklopu Vatikanskog muzeja. Milijuni dokumenata o crkvenoj povijesti i crkvenim poslovima skriveni su ispod slojeva betona.

Strogo čuvane tajne

Stoljećima je vrijedila tradicija strogog čuvanja svih spisa, a tek 1881. godine je samo jedan dio arhiva otvoren istraživačima. Međutim, čak i istraživači koji dobiju pristup, oko 1.000 znanstvenika svake godine, ne mogu slobodno razgledavati sve dokumente. Moraju tražiti točno određeni dokument i čuvari arhiva im onda daju baš taj dokument i niti jedan drugi.

Isječak iz videa o Vatikanskom arhivu | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Određeni dokumenti i spisi dostupni su javnosti, ali kao i oko svake druge tajnovite arhive, brojne teorije zavjera vrte se i oko Vatikana. Zbog mreže tajnovitosti oko arhiva, ne postoje dokazi da su objavljeni dokumenti reprezentativni primjer skrivenih spisa ispod Vatikana. Neke teorije zavjera govore da Vatikan skriva dokumente koji negiraju postojanje Isusa Krista, dokaze o postojanju izvanzemaljaca, pa čak i točnu lokaciju Svetog grala.

Ekskomunikacija Martina Luthera

Na stranu brojne teorije zavjera i gotovo nevjerojatne priče o spisima u hladnim hodnicima ispod Vatikana, objavljeni dokumenti gotovo su jednako zanimljivi. Na relativno nedavno održanoj izložbi vatikanskih dokumenata Lux Arcana prvi put je javnosti predstavljena izvorna proklamacija o ekskomunikaciji Martina Luthera. Papa Leo X 3. siječnja 1521. godine napisao je bulu Decet Romanum Pontificem u kojoj vođu reformacije izbacio iz katoličke crkve. Luther je svoj primjerak spalio, ali u vatikanskim arhivima sačuvan je papinski primjerak.

Portret engleskog kralja Henrya VIII | Author: Wikipedia Wikipedia

Jedan drugi dokument je zahtjev za poništenjem braka engleskog kralja Henrya VIII. Više od 80 svećenika i plemića srednjovjekovne Engleske molilo je papu Klementa VII da poništi brak njihovog kralja koji nije mogao dobiti sina s Catalinom od Aragona. Gotovo metar papira potrošeno je na pojašnjavanje svih razloga zašto brak nikad nije bio validan, ali Klement je odbio poništiti brak što je dovelo do odcjepljenja engleske od rimokatoličke crkve i početka engleske crkvene reformacije.

Mnogi objavljeni dokumenti obilježavaju bitne događaje kroz povijest. Jedan od takvih spisa je i originalno pismo škotske kraljice Mary. Papi Sixtusu V pisala je tek nekoliko tjedana prije njenog smaknuća zbog sumnje da je htjela ubiti svoju rođakinju, englesku kraljicu Elizabetu I. Pisala je da je zauvijek odana katoličkoj crkvi te da njeni neprijatelji samo potpiruju glasine kako bi je osumnjičili da je imala išta s pokušajem ubojstva kraljice Elizabete.

Transkripti sa suđenja

Mnogi dokumenti su znatno dosadniji, kao što su transkripti sa suđenja u Vatikanu. Ipak, čak i u tako suhoparnim gomilama papira kriju su pravi biseri. Vatikan, naime, posjeduje i transkripte sa suđenja Galileu Galileiju za herezu. U 17. stoljeću, Galileo je proglašen krivim i svoje posljednje godine života proveo je u kućnom pritvoru u Firenci.

Isječak iz videa o Vatikanskom arhivu - detalj - potpis Galileo Galilei | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Galileo se branio da je samo iznosio teorije heliocentrizma, da se Zemlja okreće oko Sunca, te da nije iskreno vjerovao u njih. Inkvizicija mu nije povjerovala i 1633. godine papa Urban VIII proglasio je Galilea krivim.

Svjetska povijest

Većina objavljenih dokumenata tiče se europske povijesti, ali kineska carica Wang poslala je 1650. godine pismo Vatikanu. Carica Wang na svili piše da je prešla na katoličanstvo i da je promijenila ime u Helena. Svom posvojenom sinu Yongliju dala je ime Konstantin, prema jednom od rimskih careva. 

Kasno 17. i rano 18. stoljeće obilježila su brojna znanstvena otkrića. Brazilski svećenik Bartolomeu Lourenco de Gusmao htio je upisati se u povijest i radio je na izradi letjelice u obliku ptice. U povijest je ipak ostao zapisan kao preambiciozan i optimističan izumitelj koji na kraju nikad nije poletio. Govorio je da će njegova letjelica biti spremna za prvi let 24. lipnja 1709, ali naravno da od toga nije bilo ništa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.