Life
491 prikaza

Nevjerojatan razlog zbog kojeg se Hillary udala za Clintona

Hillary Clinton
Reuters/Pixsell
Hillary je u svojoj autobiografiji otkrila tajnu koju je skrivala čak 30 godina

Bivši američki predsjednik Bill Clinton prvi puta je zaprosio Hillary Rodham u proljeće 1973. godine. Odbila je. 

Par je u to vrijeme završio pravni fakultet i bili su na prekretnici svoje dvogodišnje veze. Kada je Hillary odbila prosidbu, Bill se vratio u rodni grad kako bi predavao na Pravnom fakultetu na arkansaškom sveučilištu. Hillary je u to vrijeme živjela u Cambridgeu u Massachusettsu te je radila kao odvjetnica u organizaciji Dječji obrambeni fond, u kojoj je kasnije i predsjedavala upravnim odborom.

Hillary Clinton | Author: Wellesley College Archives/REUTERS/PIXSELL Wellesley College Archives/REUTERS/PIXSELL

Hillary je voljela Billa, no nije mogla zamisliti život u Arkansasu. Imala je velike ambicije te nije znala što učiniti - slijediti srce ili ulagati u karijeru. No, tada je jedan događaj odlučio umjesto nje. Najveći neuspjeh njenog mladenačkog života pokazalo se kao pravi smjer u budućnosti. Ovu tajnu skrivala je od prijatelja i javnosti 30 godina. 

Kao i njen tadašnji dečko, i Hillary je imala političke ambicije. Tijekom fakultetskih dana pridružila se Demokratskoj stranici, a što je diplomirala na sveučilištu Yale, samo nebo je bilo granica. 

Legendarni novinar Carl Bernstein napisao je u knjizi "A Woman in Charge" da je Hillary tada imala puno razloga zašto izbjegavati Arkansas. Preseljenje u Arkansas za nju bi značilo da će se morati pomiriti s poslom profesorice na fakultetu ili radom u jednoj od lokalnih odvjetničkih tvrtki, što nije bila njena životna ambicija. Njeni prijatelji rekli su da je luda samo zato što je razmišljala o toj opciji, a niti Billova majka Virgina nije ju voljela. Bill je prije Hillary izlazio s popularnim ljepoticama poput misice Arkansasa te Virginia nije bila uvjerena da je Hillary dovoljno dobra za njenog sina.

Nakon što je odbila njegovu prosidbu, Bill je uvjerio Hillary da ga posjeti u Arkansasu tijekom ljetnih praznika i da ondje položi pravosudni ispit. No, nakon što je Hillary napustila Arkansas i vratila se u Massachusetts, veza s Billom i dalje je bila na 'klimavim nogama'. 

Nakon polaganja pravosudnog ispita u Akransasu, Hillary je 1973. godine pristupila pravosudnom ispitu u Washingtonu. Polaganje ovog ispita bio je njen prioritet kako bi si osigurala pristojan posao u glavnom gradu SAD-a. Hillary je u to vrijeme radila u Dječjem obrambenom fondu, organizaciji koja lobira u korist djece, i obožavala je svoj posao. No, živjela je sama i nedostajao joj je Bill. 

Hillary Clinton | Author: Wellesley College Archives/REUTERS/PIXSELL Wellesley College Archives/REUTERS/PIXSELL

Hillary je kasnije sama priznala da je većinu svoje plaće trošila na telefonske pozive.

"Iako me posao ispunjavao, bila sam usamljena i Bill mi je nedostajao više nego što sam mogla podnijeti", napisala je u svojoj autobiografiji "Living History".

Sve se promijenilo kada je primila šokantnu vijest - nije prošla pravosudni ispit u Washingtonu. Dvije trećine polaznika ispita, čak i oni koji su imali lošije obrazovanje od Hillary, prošli su. Prvi put u životu Hillary je iznevjerila sebe, ali i druge koji su očekivali da će proći pravosudni ispit bez ikakvih problema.

Buduća gospođa Clinton i prva dama SAD-a nije bila prva niti visokopozicionirana osoba koja je pala na ispitu. 

Michelle Robinson, koju danas znamo kao Michelle Obama, diplomirala je na Harvardu, no i ona je pala pravosudni ispit. Dvojica kalifornijskih guvernera, Pete Wilson i Jerry Brown, nisu ništa bolje prošli na pravosudnim ispitima. Winston Churchill je čak dvaput pao na ispitu za upis vojne akademije Sandhurst.

"Srce me vuklo u Arkansas. Kada sam saznala da sam pala pravosudni ispit u Washingtonu, pomislila sam da mi rezultati ispita poručuju nešto", napisala je Hillary u svojoj autobiografiji.

Nekoliko tjedana nakon što je saznala da nije prošla pravosudni ispit u Washingtonu, Bill je posjetio Hillary u Bostonu gdje su razgovarali o budućnosti. Rekao joj je da je unajmio kuću u Fayettevilleu u Arkansasu te je htio da mu se ona pridruži. Hillary je pristala. Preselila se u Arkansas gdje je predavala pravo na Sveučilištu. 

Kuća  | Author: Wikipedia Wikipedia

Nakon godinu dana zajedničkog života, Hillary je napokon pristala udati se za Billa. Vjenčanje se održalo 1975. godine u Fayettevilleu.

Hillary je pad na pravosudnom ispitu u Washingtonu skrivala 30 godina. Nije ga spominjala niti najbližim prijateljima. Tek je u svojoj autobiografiji napisala nekoliko rečenica o neuspjehu u glavnom gradu SAD-a. No, kako sama kaže, nije se previše uzrujavala oko neuspjeha jer "oduvijek je znala da je sretnija uz Billa". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.