Life
1250 prikaza

Nijemci žele zabraniti ubijanje jednodnevnih muških pilića

Pilić
Pexels
U Njemačkoj se godišnje pobije 48 milijuna jednodnevnih pilića, prema gruboj računici to bi značilo da Hrvatska to učini oko dva milijuna njih

Vladajuća koalicija SPD-a i Zelenih u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija svim silama pokušava zakonski zabraniti ubijanje jednodnevnih pilića u peradarstvu. Spiegel Online navodi da je razlog za to podatak da se u Njemačkoj godišnje pobije čak 48 milijuna jednodnevnih pilića nakon što im se otkrije spol. Onakvih kakvima se kršćani oduševljavaju u doba Uskrsa.

Peradari, naime, smatraju muške piliće bezvrijednima. I zbog toga što ne mogu nesti jaja, i zato što ih smatraju neiskoristivima kao tovnu perad. Većina pobijenih pilića, dan nakon što se izglegu i nakon što ih stručnjaci detektiraju kao neprofitabilne, odlazi na smetište. Tek manji dio koristi se kao hrana za životinje.

Grubom, čisto orijentacijskom računicom, ispalo bi da na peradarsku proizvodnju u Hrvatskoj otpada nešto više od dva milijuna takvih pobijenih jednodnevnih pilića. Nastojanja vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije zasad su pala na Upravnom sudu u Münsteru koji je zaštitio pravo velikih peradarskih tvrtki za štite način kojim povećavaju svoju zaradu.

Lokalna vlada se, međutim, poziva na to da je prije nekog vremena savezna vlada Angele Merkel investirala tri milijuna eura u istraživanje načina kojim bi se brutalna praksa nad životinjama mogla izbjeći. To je dovelo do patentiranja laserske tehnologije kojom se spol pileta može utvrditi tri dana nakon izlijeganja jaja, dok je ptica još u ljuski.

Cijeli postupak traje samo koju sekundu, ali se još ne primjenjuje. Do tada se u cijelu priču uključilo čak i državno odvjetništvo koje pokušava utjerati primjenu zakona o okrutnosti nad životinjama. Ali, zasad bezuspješno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.