Life
120 prikaza

Nikad uspješnija joga, uz nju psuju i piju pivo

Djevojka meditira na moru
Thinkstock
Mlada Kanađanka pronašla je način kako preboljeti prekid s dečkom, a onda je svoju metodu borbe protiv stresa prenijela i drugima

Dvadesetčetverogodišnja Kanađanka Lindsay Istace osmislila je novi, sve popularniji koncept joge temeljen na kombinaciji vježbi i psovki. Nova joga, koju nazivaju i joga bijesa, zadržala je dosadašnji zen koncept joge koja ljude uči da je najbolje kada se opuste u miru i tišini, ali uz dodatak da oni koji vježbaju između, primjerice, pozdrava suncu ili poze ratnika obavezno prilikom izdaha moraju vikati i psovati. Poslije vježbi pravilo je i da svi idu na pivo, dijelom i zbog toga što se satovi nove joge održavaju u lokalnom pubu u Calgaryu.

Kombinacija istezanja, psovki, smijeha i pive pokazala se kao uspješan način opuštanja nakon stresnog radnog dana, prenosi BBC. Lindsay Istace pohvalila se da joga bijesa ima sve više sljedbenika zbog čega je pokrenula i kampanju za razvoj online tečajeva.

Navodi kako je novi stil vježbanja joge njoj pomogao nakon što je prekinula s dečkom. Nakon toga je došla na ideju da svoja iskustva podijeli i s drugima. "Bila sam jako povrijeđena, ljuta i zbunjena. Svakodnedno sam vježbala jogu, ali sam neki puta prilikom vježbanja i nehotice opsovala", rekla je Lindsay te dodala kako je primijetila da joj to pomaže.

I neke su studije pokazale da psovanje i verbalno izražavanje bijesa mogu povećati toleranciju na bol i ljude ohrabriti u nekim situacijama. Psovke nas mogu učiniti uvjerljivijima u poslovnim razgovorima, čak stvoriti i osjećaj solidarnosti, pokazala su istraživanja.

"Postoje dokazi koji povezuju psovanje s različitim područjima mozga na koje uobičajeni rječnik nikako ne utječe", rekao je dr. Richard Stephens sa Sveučilišta Keele u Velikoj Britaniji. Dodao je da ljudi dok vježbaju ne očekuju da će čuti psovke, pa psovanje u takvim situacijama djeluje kao šok terapija koja ljude tjera na smijeh i refleksno ih opušta. 

Tvrtka koja u ponudi ima jogu bijesa na svojoj je web stranici reklamira kao kombinaciju istezanja, smijeha i bezobrazluka, a sve u cilju postizanja boljeg zdravlja.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.