Life
44366 prikaza

Nisu joj pomogli ni morfij ni doktori, nego jedna sprava

Žena u bolničkoj sobi
Thinkstock
Mlada samohrana majka dvoje djece prošla je kroz niz operacija i tretmana morfijem, no ništa joj nije pomoglo

Prve bolove u kralježnici počela je osjećati još 1998. godine, ali tada 36 godišnja Victoria Rockliffe iz grada Battlea u East Sussexu nije previše obraćala pažnju. Slični bolovi muče mnoge, mislila je i nastavila raditi u trgovini s antiknim namještajem, najprije slabije, a zatim sve jače i jače bolove. 

Doktori u početku nisu znali uzrok bolova, pa su joj najprije prepisali kodein u nadi da će joj lijek protiv bolova pomoći. Čak ni tri godine kasnije liječnici nisu znali uzrok njezine bolne agonije. Počeli su joj davati kodein, pa morfij, ali i ti jaki lijekovi prestali su s vremenom biti efikasni.

Dalibor Talajić NAJJAČI TATA Life "Rekli su mi da autističnog sina strpam u ustanovu"

Kako su se povećavale doze, tako se sve više osjećala poput zombija - drogirana i s bolovima. Kad je prvi put otvorila bolovanje, nije znala da se idućih 8 godina neće vratiti na posao.

Bila je 2010. godina kad se tada 48-godišnja Victoria Rockliffe prvi put suočila s točnom dijagnozom. Na nalazu je pisalo prolapsa diska kralježnice. Bolest uzrokuje strašne bolove. Naime, svaki savitljivi intervertebralni disk sastoji se od vlaknastog vanjskog sloja koji obavija želatinastu unutarnju tvar.

Ako dođe do degenerativne promjene diska i on postane manje gibak, zbog starenja ili preopterećenja leđa, nastaje prolaps diska. Dio mekše tvari u unutarnjem dijelu diska, zbog pritiska se istiskuje kroz slabu točku na vanjskom, tvrđem sloju. Time se gubi tzv. 'jastučasti' efekt diska i nastaje bolni pritisak istisnute tvari na živac.

Operacija je bila neizbježna, pa se 2012. našla na kirurškom stolu zbog tzv. disktektomije - zahvata kojim se odstranjuje disk koji uzrokuje neizdržive bolove.

Drogiranje morfijem

Iako se nadala da je došao kraj njezinim mukama, to se nije dogodilo i opet su ju počeli liječiti jakim lijekovima protiv bolova. Ovaj put prebacili su ju na morfin, a doza je počela s 30 mg svaki dan. 

Niti godinu dana kasnije saznalo se da joj je iskočio i drugi disk, što je značilo da zapravo boluje od kronične degenerativne bolesti kralježnice, kad čak i normalne promjene uzrokuju strašne bolove. 

Dvije spinalne sonde koje su proveli da bi uspjeli pronaći uzrok njezinog problema nisu dale nikakvih rezultata, pa su liječnici počeli gubiti bilo kakvu nadu da mogu riješiti njezin problem.

"Do kraja 2013. bila sam sasvim prikovana uz krevet, djelomično paralizirana, gubila sam kontrolu nad mokraćnim mjehurom i prestala sam osjećati desnu nogu. Nisam se mogla ni samostalno odjenuti, a kamoli čistiti kuću. Dotaknula sam dno, dijagnosticirana i je i depresija i fibromialgija."

Jedino što joj je još eventualno ostalo kao opcija bila je spinalna fuzija - komplicirana petosatna operacija kojom se spajaju dva ili više kralježaka.

Njena doza morfina bila je povećana s 30 na 200 mg svaki dan, što joj je potpuno onemogućilo bilo kakvo normalno funkcioniranje i obavljanje najjednostavnijih aktivnosti.

Braeden i Kernan Farrell Jedinstveni Znanost Spinraza, tuđa iskustva: "Zbog nje me sin (6) može zagrliti"

Rockliffe je ispričala za MailOnline:"Nakon svega pomirila sam se s tim da ću do kraja života ili trpjeti užasne bolove, ili do kraja života uzimati velike doze morfina koji stvara ovisnost i oslabljuje srce."

A onda je njezin je život sasvim promijenio jedan razgovor s bratom koji joj je spomenuo aparat Arc4Health, koji provodi tzv. terapiju mikro strujom.

"Moj je brat je krenuo kuhati ručak i primijetio da trpim silne bolove dok sjedim na kuhinjskoj stolici. Spomenuo mi je uređaj i rekao da bih mogla pokušati s njim. Naime, sprava je, kako je pisalo, ublažavala bol slanjem električnih signala na mjesto ozljede.

Koštala je oko 250 funti i  odmah sam ju kupila iako zapravo uopće nije bila namijenjena ljudima. Prvotna namjena bila joj je za liječenje bolova kod ozlijeđenih trkaćih konja da bi se što prije mogli vratiti u natjecanja", prisjeća se Rockliffe.

Bratovo otkriće

"Ova sprava mi je promijenila život. Pokušala sam s njom jer nisam imala što izgubiti. Samohrana sam majka dvoje djece i godinama se nisam mogla za njih brinuti kako treba jer sam se previjala u krevetu od bolova ili bila drogirana od lijekova", tvrdi Victoria.

"Otkad to nosim, više ne moram uzeti lijek sve do kasnog popodneva. To mi je omogućilo da opet normalno radim i imam život. Još prije četiri godine nisam uopće mislila da ću to više ikad uspjeti."

Dapače, uvjerena je da će uz ovu spravu, dugačku jedva 10 cm, i tešku oko 65 grama, potpuno prestati piti analgetike. Kako je objasnila, u tijelu svaka stanica komunicira s nizom minutnih sekvenci električne struje i tako se regulira ispravno funkcioniranje.

Kada su prisutne bolesti, ozljede ili stres, protok struje je poremećen i dolazi do nesklada prirodnih procesa ozdravljenja.
Victoria Rockliffe kaže da je prvo poboljšanje stanja osjetila već nakon nekoliko tjedana nošenja sprave Arc4Healtha.

Jedno jutro konačno je ustala i nije orala odmah posegnuti za morfijem.

"Pored toga, moja razina energije bila je veća, mozak mi je bio jasan i osjećala sam prvi put optimizam prema vlastitoj budućnosti i sposobnostima." 

Istraživanje ljudskog genoma 12/50 top ideja Znanost Sekvenciranje gena bit će kao odlazak liječniku opće prakse

Obitelj Arc, koja je i osmislila spravicu, provela je u međuvremenu i petogodišnji eksperiment vrijedan 150.000 funti kako bi prilagodili ovu tehnologiju ljudima. Nedavno je dobila puno regulatorno odobrenje za uporabu kod ljudi i medicinski je uređaj klase IIa certificiran za EU, kao i primjerice - slušno pomagalo.

Arc4Health, pričvršćuje se trakom oko ruke, noge ili zgloba i prvi je takav prenosivi uređaj, a pacijent aktivira tretman i sam dopušta da struja dođe do područja bolova.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 23:11 10.Rujan 2018.

    to joj je brat podvalio onaj mali punjač akumulatora iz lidla

  • mirjana 21:47 10.Rujan 2018.

    Ma vi se zezate, dijagnoza je" Na nalazu je pisalo prolapsa diska kralježnice." pa to se vidi ako se napravi CT ili MR, to se rješava operacijom na nerokirurgiji. Kod kakvih je to liječnika bila?