Life
409 prikaza

Nixon je htio otjerati Lennona iz Amerike zbog utjecaja na mlade

John Lennon
Strato-Cat/Devianart.com
Nixonova administracija je navodno marljivo radila na deportaciji slavnog pjevača Beatlesa iz straha da će pridobiti mlade birače koji su se protivili ratu u Vijetnamu svojim "mirovnim porukama"

Beatlesova legenda i velik pjevač John Lennon umalo je deportiran iz SAD-a, a američka se vlada svojski trudila zagorčati mu život kako bi sam otišao iz te zemlje, otkriva nova knjiga "John Lennon vs. The U.S.A." objavljena prošli mjesec. U knjizi koju je napisao odvjetnik Leon Wildes objašnjava se bitka administracje tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona, uz Wildesovu opasku da "nikad nije vidio da su nekog toliko željeli maknuti iz zemlje".

Wildes je bio odvjetnik zadužen za Lennonov imigracijski slučaj, a objašnjava kako se Nixonova administracija pozivala na staru kaznu zbog Lennovog hvatanja s manjom količinom hašiša u mladosti., točnije 1968. No iza te fasade stajala je drugačija namjera - Nixon se bojao utjecaja glazbenika na mlade birače u predsjedničkim izborima 1972.

Lennon je imao ogroman utjecaj na tadašnju generaciju starijih tinejdžera upravo u doba kad se smanjila dobna granica za glasovanje. Agenti FBI-a pribojavali su se kako Lennon sa ženom Yoko Ono želi upasti na Nacionalnu konvenciju republikanaca te su ih upozorili kako će ih uhititi zbog "međudržavnog putovanja s ciljem poticanja pobune". 

Do danas ostaje nejasno je li to Lennon uopće namjeravao doći na konvenciju, no on i Yoko su svakako bili politički aktivni. 

Nixon prije izbora | Author: Wikipedia Wikipedia

Legalizacija lakih droga

Slavni se par preselio iz Londona u Greenwich Village s privremenom vizom nakon Lennonovog uhićenja s hašišem. Sudjelovali su i u protestu za oslobođenje menadžera benda MC5 Johna Sinclaira, koji je osuđen na 10-godišnju kaznu zbog prodaje dva džointa. Lennon je izvodio pjesmu "John Sinclair" kako bi angažirao masu od 15 tisuća ljudi.

Pročitajte riječi pjesme:

It ain't fair John Sinclair
In the stir for breathing air
Won't you care for John Sinclair
In the stir for breathing air
Let him be, set him free
Let him be like you and me

They gave him ten for two
What else can the judges do
Gotta, gotta, gotta, gotta, gotta
Gotta, gotta, gotta, gotta, gotta
Gotta, gotta, gotta, gotta
Gotta set him free

If he'd been a soldier man
Shooting gooks in Vietnam
If he was the CIA
Selling dope and making hay
He'd be free, they'd let him be
Breathing air like you and me

They gave him ten for two
They got Ali Otis too
Gotta, gotta, gotta, gotta, gotta
Gotta, gotta, gotta, gotta, gotta
Gotta, gotta, gotta, gotta
Gotta set him free

Was he jailed for what he done
Or representing everyone
Free John now, if we can
From the clutches of the man
Let him be, lift the lid
Bring him to his wife and kids

Sinclair koji je odslužio dvije godine od svoje kazne pušten je iz zatvora dva tjedna nakon protesta, a upravo se takvog utjecaja bojala Nixonova vlada, a osobito ih je brinuo Lennonov angažman oko svjetskog mira, dok je vladi u interesu bio rat u Vijetnamu.

Odvjetnik Wildes paru je uspio ishoditi tek mjesec dana produljenja američke vize umjesto šest, a navodno su i poslali telefonskog operatera koji im je trebao popraviti telefon, no htio je staviti uređaj za prisluškivanje, no pobjegao je kad ga je Lennon tražio za podatke i osobnu iskaznicu.

Lennon je nakon toga počeo imitirati ženski glas na telefonu dok bi zvao Wildesa, a govorio mu je i kako ga prate. 

Nakon što je Nixon otišao iz Bijele kuće, Lennon je napokon bio slobodan da živi u svome omiljenom New Yorku. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.