Life
42321 prikaza

Tajna žena saudijskog kralja - nitko za nju nije smio znati

Janan Harb
Twitter
68-godišnja Janan Harb imala je samo 19 godina kad se u tajnoj ceremoniji udala za tada budućeg kralja Fahda

Janan Harb bila je tajna žena pokojnog kralja Saudijske Arabije, kralja Fahda. Za njega se udala dok je još bio princ 1968. godine, ali bila je protjerana iz kraljevine 1970. godine jer je obitelj od prvog dana bila protiv braka princa Fahda i djevojke iz kršćanske obitelji. Nije pomoglo ni to što se prije vjenčanja preobratila na islam.

"Imala sam 23 godine kada su me potjerali. Bila sam mlada, bez posla i bez novca", ispričala je Janan Harb.

Obitelj ju je protjerala s optužbama da je Fahda, koji je Saudijskom Arabijom kao kralj vladao od 1982. do 2005. godine, navukla na metadon.

Janan je upoznala kralja, tada princa, kada se njezina obitelj doselila u Saudijsku Arabiju, a ona je radila kao prevoditeljica u venecuelanskoj ambasadi. Bila je tinejdžerica kada su se upoznali, ali njihova je ljubav trajala još dugo nakon što je potjerana iz Saudijske Arabije. Janan je naime u jednom intervjuu rekla kako je s kraljem ostala u kontaktu sve do 1995., dok se nije razbolio.

Par se tajno vjenčao u palači koju je Fahd sagradio za Janan u drugom najvećem saudijskom gradu Džedi.

"Ispred kuće mojih rođaka me dočekao veliki Cadillac. Tamnoputi muškarac odjeven sav u bijelo me pitao: "Jeste li vi Janan Harb? Princ vam je ovo poslao", i pružio mi je kutiju s nakitom. Otvorila sam je a unutra je bila ogrlica i kuverta u kojoj je bilo 20.000 dolara", ispričala je Janan za Evening Standard.

"Nisam bila sretna. Bila sam cijelo vrijeme zatvorena u palači i postajalo mi je dosadno", rekla je Janan, koja je obitelji smetala zbog svog podrijetla, ali i zato jer su princa pripremali da postane kralj. Njezino prisustvo remetilo je sve njihove planove.

Prema nekim pričama, o kojima je i ona govorila, obitelj ju je bila spremna ubiti, a s tom je idejom navodno došao brat kralja Fahda. Janan je kasnije govorila kako je zahvalna Fahdu što se uspio izboriti da ode, a ne da je ubiju.
 
Janan je jednom prilikom izjavila kako ju je kralj natjerao na tri abortusa, jer nisu smjeli imati djece, obzirom da su živjeli u zabranjenom braku.

Nakon što je otišla. Janan je stalno dobivala novce od obitelji. Dijelom je to bila odšteta, a dijelom su plaćali njezinu šutnju o braku s kraljem.

Kralj joj je naime obećao, nakon što je otjerana, da će se za nju financijski brinuti do kraja njezinog života. To je i trajalo dugi niz godina i kralj je za nju otvorio poseban bankovni račun na koji je svaki mjesec sjedalo 25.000 dolara. Kada se udala četiri godine nakon što je napustila Saudijsku Arabiju, kralj joj je pomogao i dao milijun dolara da s novim mužem kupi stan u Londonu.

No, nakon smrti kralja Janan je prestala dobivati novce i tako je krenula u sudsku bitku s kraljevskom obitelji, jer je smatrala da ima pravo na novac koji joj je obećan zbog zataškavanja njihove veze u javnosti.

Obitelj joj je nedugo prije kraljeve smrti nudila 18 milijuna dolara da šuti o njihovoj vezi no na kraju su ipak završili na sudu. Njezina pravna bitka s obitelji trajala je 12 godina i prije dvije godine je konačno završena. Sud u Londonu presudio je u njenu korist i obitelj joj je morala platiti 40 milijuna dolara.

Princ Aziz, sin kralja Fahda, priznao je da je njegov otac uplaćivao poveće svote Harb tijekom godina, ali niječe da je navedni par ikad bio službeno u braku.

No, iako je Janan tijekom godina dobivala novac od obitelji, njezin motiv za traženje dodatnog novca ležao je i u činjenici da je vodila ekstravagantan život, upravo zahvaljujući novcu kraljevske obitelji.
Primjerice, proglasila je bankrot 2008. godine, iako je 2001. dobila 7.7 milijuna dolara od Saudijske kraljevske obitelji.

Zbog svojeg raskošnog stila života, brzo je ostala bez novaca (130.000 dolara je izgubila kockajući).

Harb je pak objasnila da je održavala život na visokoj nozi, na kakav je navikla još dok ju je uzdržavao kralj.

Između 1970. i 2001. godine, Harb je dobila desetke milijuna dolara od kraljevske obitelji, ali naviknuta na luksuzan život, ali i uz loša ulaganja, vrlo je brzo ostala bez svih milijuna, što će se vrlo vjerojatno dogoditi i sa 40 milijuna koje je dobila nakon presude u Londonu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.