Life
1076 prikaza

Nova afera obitelji Cetinski - 'oprali' milijune eura

Obitelj Cetinski
Robert Anić (PIXSELL)
Donosimo sve o najnovijoj aferi u obitelji Cetinski, koliko su novca 'oprali' zahvaljujući poreznicima, te tko je sve iz obitelji uključen u višemilijunsku prevaru

Vinka Cetinski (68), nekadašnja zamjenica ministra turizma iz Tuđmanova doba, zbog golemih ambicija znana kao “žena pauk”, i njezin suprug Mirko (68) ovih su dana, uz još dvoje poreznih inspektora, od riječkog Uskoka “zaradili” i treću optužnicu za kriminal.

Vinka Cetinski | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Supružnike Cetinski najnovijom se optužnicom tereti da su, želeći prikriti podrijetlo svoje imovine, krivotvorili različite dokumente i poticali dugogodišnju riječku poreznu inspektoricu Mirjanu Grijak (63) i kolegu joj Silva Jelenčića (57) na počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, da im progledaju kroz prste kako bi “oprali” imovinu.

Poslušali su ih pa Uskok dvoje inspektora tereti da su tijekom nadzora od kolovoza 2011. do srpnja 2013. godine bili neprofesionalni te su na zahtjev Vinke i Mirka prihvatili lažne izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda.

Poreznici, stoji u optužnici, nisu provjeravali vjerodostojnost lažnih dokumenata koje su im supružnici Cetinski davali kako bi zapravo prikazali da ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za stjecanje, te su tako, na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode prihvatili iznose od ukupno 2,230.000 eura, 1,055.000 američkih dolara i 460.000 njemačkih maraka, čime su zapravo Cetinski bili “čisti” u pranju svoje imovine.

Vinka i Mirko Cetinski | Author: Nel Pavletić (PIXSELL) Nel Pavletić (PIXSELL)

Najnovija optužnica riječkog Uskoka protiv supružnika Cetinski samo je nastavak raskrinkavanja udruženog 12-članog klana Cetinski, protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Puli još lani podnijelo dvije optužnice za jednu takozvanu “rovinjsku” i drugu “porečku” skupinu u aferi teškoj više od vrtoglavih 11 milijuna eura. 

Kralj kroma Danko Končar (71), jedan od najbogatijih Hrvata, do prije nekoliko je godina prijateljevao je s obitelji Cetinski.

Bivša doministrica bogatom Končaru je ulijevala povjerenje pa ju je postavio da upravlja njegovom tvrtkom Kermas ulaganja. Cijela obitelj, mama Vinka i tata Mirko vodili su glavnu riječ a i sinovi Tony i Matteo imali su svoju poslovnu ulogu.

Imali su mrežu suradnika, od odvjetnika do trgovaca nekretninama. Končar je uložio oko 120 milijuna eura u kupnju poljoprivrednih zemljišta i ruševnih imanja diljem Istre i Kvarnera kada je shvatio da kupljeno ne vrijedi niti 30 milijuna eura.

Mirko Cetinski | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Sve to vrijeme luksuzna imovina Cetinskih je rasla. Shvativši da je prevaren potkraj 2010. godine pukla je ljubav.

Uz pomoć pulskih odvjetnika Končar je za tešku prijevaru i zloporabu položaja i ovlasti tužio Vinku i Mirka Cetinski pa su nakon dvijetri godine policijsko-uskočke istrage podnesene tri optužnice. 

Za pranje novca i zloporabu položaja i ovlasti nakon dovršene dugotrajne istrage Županijsko državno odvjetništvo u Puli je lani u ožujku na 182 stranice optužilo Vinka i Mirku Cetinski s još devetero pomagača među kojima je i jedan rovinjski odvjetnik, ali i sin im Matteo. 

Sumnjiči ih se da su prisvojili iznos od oko 26 milijuna kuna. Prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže kupoprodajne cijene od one koje su navodili u pismenom ugovoru pa su razliku između tako ugovorenih cijena zadržavali za sebe čime su za sebe pribavili još nešto više od 52 milijuna kuna.

Novac su potom radi prikrivanja njihova pravog izvora doslovce “prali” i ulagali.

Uz onu rovinjsku, i na čelu tzv. porečke skupine opet su supružnici Vinka i Mirko Cetinski te porečki poduzetnik Drago Radolović s još dvije tvrtke u vlasništvu Radolovića i Cetinskih. 

I u ovom slučaju tereti ih se pranje novca, zloporabu položaja i ovlasti opet sve na štetu Končarevih tvrtki. 

Obitelj Cetinski s Dankom Končarom | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

U optužnici stoji da su Cetinski i Radolović tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se okoristili pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 trgovačka društva u vlasništvu Končara, određivali, odobravali i naplaćivali više cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti, pa su tako u džep stavili nešto više od 90 milijuna kuna.

Novac je u pravilu uplaćivan na račune tvrtke Istra Bavaria u vlasništvu Drage Radolovića koji je dio novca zadržavao za sebe, a dio je dijelio s Cetinskima. 

Osim u novcu, Drago je Vinku i Mirka isplaćivao i u nekretninama. Novac iz Kermasa su izvlačili formalnim ugovorima u kojima je sudjelovao i sam Mirko Cetinski koji se pojavljuje u ulozi kupca i pomagača u izvlačenju novca fiktivnim zajmovima i cesijama. 

Tako je Mirko Cetinski 5. rujna 2007. od Istra Bavarije, stoji u spisu, fiktivnim ugovorom za iznos od 600.000 eura kupio parcele i dvije kuće s bazenima u selu Radetići kod Kanfanara da bi tog istog dana te nekretnine darovao svojim sinovima Anthonyu i Matteu koji su i danas njihovi vlasnici.

Mirko i Vinka Cetinski | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Nikakva plaćanja nije bilo, a “mutan posao“ je zatvoren fiktivnim zajmovima između Mirka Cetinskog i Radolovićeve tvrtke.

Osim odvjetnika, bilježnika i agencija Vinka je imala “agente“ na terenu koji su pronalazili prodavatelje.

Vinkina ekipa bi pronalazila atraktivne lokacije i objekte za kupnju kada bi napuhavanjem cijene uz malu nagradu prodavatelju u ugovorima gotovo udvostručili vrijednost. 

Priča bi imala svoj kraj kada bi vlasnik izjavom potpisao da je od Kermasova posrednika na ruke primio sav novac iz ugovorene cijene, iako je u biti na ruke primio samo pola iznosa. 

Razlika je odmah završavala u njihovim džepovima. Kupovali su i apsolutno bezvrijedna zemljišta: klizišta po kojima se ne smije niti hodati, kamoli nešto graditi, zemljišta preko kojih prolazi pruga, magistralni vodovodi, a tu su i potopljena zemljišta uz akumulacijsko jezero...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • josip 06:35 03.Kolovoz 2015.

  nemogu vjerovati

 • Avatar una1
  una1 20:27 02.Kolovoz 2015.

  Nije to nova afera,već jedna u nizu! Znatiželjna sam kako će i ovo završiti,valjda gulenjem krumpira:- )

 • Avatar krnjevo
  krnjevo 10:16 02.Kolovoz 2015.

  Besramne lopuže, grandomani iz "zna se" obitelji ratnih i poratnih profitera... eeeee, koliko li je još takvih koji će zauvijek ostati skriveni i nedodirljivi.