Life
1020 prikaza

Nova kovanica od pet eura, najteža za krivotvorenje

Kovanica od pet eura
SVEN HOPPE/dpa/DPA/PIXSELL
Nova kovanica Bundesbanke sastoji se od metalne jezgre i dva prstena, te je apsolutno neisplativa za krivotvorenje

Bundesbanka je izbacila na tržište 2,25 milijuna kovanica od pet eura, što nije i prvi put da neka članica tiska kovanice u takvim apoenima. Nova kovanica jedinstvena je po tome što je apsolutno najteža za krivotvorenje, do te mjere da je prilično sigurno da bi svaki pokušaj krivotvorenja bio neisplativ. Kovanica je s jedne strane ukrašena orlom, a s druge strane Zemljom okruženom svemirom.

Kovanica od pet eura. | Author: SVEN HOPPE/dpa/DPA/PIXSELL SVEN HOPPE/dpa/DPA/PIXSELL

Sastoji se od metalnog centralnog kruga, potom prvog prstena oko njega, načinjenog od plave prozirne plastike koju su testirali na visoke temperature, habanje, UV zrake i kemikalije, te na kraju od vanjskog prstena koji je opet metalan. Uz to, kovanica u sebi ima i dva detalja, golom oku nevidljiva, po kojima se može razilkovati original od krivotvorine. Slično kao i novčanice.

Bundesbanka se na ovakav potez odlučila zato što je u posljednje vrijeme učestalo upravo krivotvorenje sitnog novca, a kovanica od pet eura u tom smislu je onda pravi magnet za krivotvorenje. Kovanica vrijedi samo na području Njemačke, za razliku od novčanica od pet eura koje tiska Europska središnja banka.

Što se papirnatog novca tiče, samo prošle godine ESB tiskala je čak 600 milijuna primjeraka. Kako je riječ o maloj količini novih kovanica, Bundesbanka je ograničila kupnju građanima na jednu kovanicu dnevno po osobi. Ljubiteljima tehnologije bit će zanimljivi i podatak da je kovačnica novca kovanice izbacivala brzinom od 750 u minuti, te da je za tom tehnologijom interes pokazalo već nekoliko zemalja svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.