Life
351 prikaza

NYT crko od smijeha: "Hrvatska tek sada ukida pečate"

Povijesni hrvatski državni pečat.
public domain
Uoči uvođenja digitanog ovjeravanja, jedna smo od posljednjih zemalja koja još koristi pečate

Skoro izbacivanje iz upotrebe pečata u Hrvatskoj New York Times je popratio člankom u kojem opisuje našu zemlju kao jednu od posljednjih koje još nisu prešle na digitalno ovjeravanje dokumenata.

"Svo to pečatiranje i papirologija čine život u Hrvatskoj često kafkijanskom birokratskom morom, zato je vlada odlučila izbaciti pečate prije nego što takva praksa do kraja uguši ionako slabu hrvatsku ekonomiju", piše New York Times.

Navodi kao kuriozitet da je Hrvatska sve do 2000. godine imala čak i vlastitog čuvara državnog pečata. Riječ je bila o Ivanu Milasu, neslavnom autoru izreke "kilo mozga, dvije marke". Ono što Times ne zna jest da prostora za takvu funkciju u našoj zemlji ima i danas, u Zakonu o državnom pečatu, samo što imenovanje nekoga na tu bizarnu funkciju nije padalo na kraj pameti ni Stjepanu Mesiću ni Ivi Josipovići ni Kolindi Grabar Kitarović.

Članak objašnjava da je zakonski okvir za izbacivanje pečata postojao još i bitno prije ulaska Hrvatske u EU, ali da nitko nije išao za tim da se to i provede, više iz psiholoških nego iz praktičnih razloga.

Naposljetku, navodi list, dolazi se i do smiješne situacije da će, kako bi se zakonska procedura obavila do kraja i ovjerio dokument vlade kojim adekvatna zakonska regulativa stupa na snagu, i taj posljednji dokument morati biti ovjeren staromodnim pečatom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.