Life
205 prikaza

Objavljeno je koliko se godišnje troši na mito - cifra je nenormalna

Ilustracija korupcije
KiwiEV
Pritom to i nije sve, jer se u korupciju ubraja i porezna utaja i bijeg u porezne oaze, te još štošta drugog

Na antikorupcijskom sastanku na vrhu u Londonu direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je da se godišnje u cijelom svijetu na mito potroši čak dva posto svjetskog BDP-a. U brojkama to iznosi skoro 2000 milijardi dolara. Pritom, naglasila je ona, podmićivanje čak ne mora biti ni najveći dio ukupne svjetske korupcije, jer se korumpirati osobe ili institucije može na mnoštvo drugih načina.

U korupciju se ubraja, nastavila je Lagarde, i sakrivanje novca u porezne oaze kako bi se izbjeglo naplaćivanje poreza u domicilnim državama, čije razmjere pomalo razotkriva najveća afera u povijesti čovječanstva s otkrivanjem podataka, Panama papers. Posljedice su slabija gospodarstva, ekološka zaštita, socijalne institucije, čak i direktna gospodarska klima jer ekonomija apsolutno slabije funkcionira tamo gdje se na svakom koraku mora platiti mito.

Na sastanku je britanski premijer David Cameron apelirao da okupljenih 40-ak država potpišu sporazum o suradnji u područjima borbe protiv korupcije, kao i to da sporazum sadrži i isticanje činjenice, poput konsenzusa, da korupcija direktno generira terorizam i siromaštvo. Sastanak je organiziran samo mjesec dana nakon otkrivanja biblijskih razmjera skrivanja poreznih bjegunaca iz cijelog svijeta kod panamske tvrtke Mossack Fonseca.

Uoči samita Cameron je kraljici Elizabeti II, navodno ne znajući da je kamera ispred koje joj je to govorio, izjavio da će se sastanku odazvati i neke od najgore korumpiranih država svijeta, pri čemu je istaknuo Nigeriju i Afganistan. Te dvije zemlje doista i jesu u tom rangu prema službenim statistikama, a pojedini kritičari smatraju da je Cameron pribjegao triku kako bi neslužbenu izjavu o tome na ovakav način servirao javnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.