Life
280 prikaza

Obožavam se smijati smrti To je moj način da je zauzdam

1/3
Facebook/Valérie Perrin
Ne sjećam se kad sam pročitala roman koji govori o smrti, groblju, umiranju, zbrinjavanju posmrtnih ostataka uz toliko nježne ljubavi, ljekovitog humora i suptilne životne mudrosti

Volim ovaj roman. Njegovu ljupku drskost. Kratka poglavlja. Lirske proslove. Bogat unutarnji svijet glavne junakinje. Uz oštroumni humor i prstohvat ironije glavnog lika Violette Toussaint, čuvarice malog mjesnog groblja u Burgundiji, radnja se odmotava u flashbackovima, baš kao što se i u životu, nakon smrti bližnjeg, zajednički život razmotava unatrag, a ne unaprijed. Nakon bliske smrti ne vidiš naprijed, samo unatrag. Za neke trenutke, iskustva i riječi dok uređuješ grob voljenog zahvaljuješ, za nekim riječima, izgovorenima ili prešućenima, gorko žališ, a neke te stare uvrede, nepravde i nasilja više ne dodiruju.

 | Author: PROMO PROMO

Ne sjećam se kad sam pročitala roman koji govori o smrti, groblju, umiranju, zbrinjavanju posmrtnih ostataka znanih i neznanih, kao i životu "preživjelih ostataka" uz toliko nježne ljubavi, ljekovitog humora i suptilne životne mudrosti. Čitajući kako se Violette predano i s ljubavlju brine o održavanju "svoga groblja" i neutješnim ili luckastim posjetiteljima koje susreće, smrt bližnjeg kao životno iskustvo (ili stara trauma) prestaje biti daleka, strašna, hladna i okrutna besmislenost, preporučeno pismo od tamo nekog Boga. Smrt postaje neuredna i nespretna prijateljica koja ti bane u život, preokrene ga naglavačke kako bi ti pronašao ono što si izgubio ili zagubio: često je to baš hrabrost i razlog da se ide dalje.

Smrt je dio života, a ne suprotnost njemu, ne njegov kraj. Jedna druga iznimna knjiga (Clarissa Pinkola Estés "Žene koje trče s vukovima") poučila me davno da Život ima tri (a ne dva!) dijela: život - smrt - život. I da se samo tad, tako proživljen, zove - Život.

"Obožavam se smijati smrti, ismijavati je. To je moj način da je zauzdam. Tako gubi na važnosti. Poigravajući se s tim, izdižem život iznad nje, postaje moćniji od nje."

 | Author: Facebook/Valérie Perrin Valérie Perrin Facebook/Valérie Perrin

Volim romane koji poput ljudi imaju bogat unutarnji svijet pa se ne moraš držati radnje da bi izgurao do posljednje stranice. Zaljubiš se u način na koji ti se likovi otkrivaju, kako su povezani, što govore, za što se bore, čemu se rugaju, što žele i o čemu razmišljaju.

Kao što zaljubiš u osobu, u ono što ona jest, a ne ostaješ nasukan na površinu njezine pojavnosti, tako nekako zaljubiš se i u pravi roman, povuče te u svoje dubine, među svoje stranice, a ti mu se prepustiš s povjerenjem, topiš se kao Cedevita, i baš te briga što će od tebe (p)ostati.

Sad već pišem gluposti, moram stati. A zapravo želim reći ovo: kome god poklonili ovaj roman, ako mu srce nije tek pumpa, bit će vam zahvalan, jako zahvalan. A poklonite ga onima koje jako volite i želite da oni znaju da ih volite. Možda su izgubili nekoga, ili sebe, možda se boje krenuti dalje sa životom, možda se boje smrti, možda se boje opet voljeti. E tek tad im darujte ovu knjigu!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.