Life
23913 prikaza

Od ovog biljnog dodatka možete dobiti rak jetre!

Stanice raka
Thinkstock
Iako se na homeopatiju gleda kao na benigan dodatak medicini, neki su pripravci doista opasni za zdravlje

Svaki lijek može biti i otrov, izreka je koja se pokazala točnom i ovaj put. Naime, znanstvenici su otkrili kako biljni dodaci prehrani koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma ne samo da mogu biti opasni, već mogu i izazvati rak, piše IFL Science.

Naime, biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezni s karcinomom jetre iz uzoraka prikupljenih u bolnicama diljem svijeta. AA kiselinu se najčešće nalazi u skupinama biljaka koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zacjeljivanja.

Studija, objavljena u časopisu Scenice Translation Medicine, otkrila je kako je čak 78 posto uzoraka raka prikupljenih u Tajvanu ima razlikovnu mutaciju povezanu s izloženosti AA kiseline.

Vitamini | Author: Thinkstock Thinkstock
Znanstveni je tim pregledao 98 posto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi s cirozom. U Kini je pronađeno oko 47 posto uzoraka s "potpisima" AA mutacije, u Koreji oko 13 posto, dok vrijednosti za SAD i Europu iznose oko 4,8 posto.

Manja učestalost slučajeva veze između karcinoma i AA kiselina iz biljnih dodataka u zapadnom svijetu objašnjava se time što se u tim dijelovima svijeta manje troše biljni suplementi s tim sastavom.

Znanstvenici sada apeliraju na strožu kontrolu biljnih lijekova, provjere sastava suplemenata prije kupnje te stavljanja oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka. No, kako je tržište alternativnih lijekova u državama često posve neregulirano, čini se kako je tako nešto nemoguće očekivati.

Jedno jelo od kojeg se dobiva rak jetre

Liječnik u Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kojom pokušava spriječiti ljude da jedu lokalno jelo koje ih može ubiti. Potaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava educirati ljude da postoje ogromne opasnosti od konzumiranja obožavane delikatese koja sadrži sirovu ribu.

Tradicionalno tajlandsko jelo koi pla | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftin obrok priprema se mljevenjem sirove ribe i miješanjem sa začinima i limunovim sokom te je osobito popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isaanu. Jedu ga milijuni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu - može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu. 

Bizarno velika pojavnost raka jetre u regiji 

Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je razina raka jetre u pokrajini Isaan bizarno visoka. U stvari, odgovorna je za oko 50 posto svih malignih oboljenja muškaraca u Isaanu, u usporedbi s pojavnosti raka jetre u svijetu kod muškaraca - koja iznosi 10 posto.

Međutim, nije lako uvjeriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uvjeriti da ih njihovo voljeno jelo sasvim sigurno ubija ili im barem krati život za desetljeće do dva. Tradicionalno se odupiru promjenama, kao i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja - kuhanjem ribe, što dokazano ubija parazite, no i uništava toliko poznat okus.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.