Life
549 prikaza

Od siromaštva do legende: Nevjerojatna priča o modnoj ikoni Ralphu Laurenu

Ralph Lauren
DPA
Puno prije nego li je postao modna ikona, zvao se Ralph Lipschitz i bio je najmlađi sin siromašnih židovskih imigranata koji su živjeli u Bronxu

Milijunaš, to je bio jedan od ciljeva koje Ralph Lauren sebi zadao i napisao još 1957. godine u svojem godišnjaku srednje škole DeWitt Clinton.

Legendarni modni dizajner Ralph Laured obznanio je  kako se povlači s predsjedničkog mjesta u svojoj kultnoj kompaniji Polo Ralph Lauren gdje će i dalje ostati izvršnim predsjednikom i glavnim kreativnim direktorom. 

Laurenovo bogatstvo procijenjuje se na oko šest milijardi dolara neto. 

Puno prije nego li je postao modna ikona, zvao se Ralph Lipschitz i bio je najmlađi sin siromašnih židovskih imigranata koji su živjeli u Bronxu. Odrastajući, naučio je kako barem prividno pobjeći od siromaštva u svojoj obitelji tako što je odlazio u kina, a filmovima je zamišljao sebe. 

Ralph Lauren | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

"Doslovno je padao u fantazije filmova toga doba. On je doista sebe zamišljao u scenama u kojima su glumili Gary Cooper i Cary Grant. U njihovim ulogama vidio je snove i vizije, a s tim vizijama mogao je iskoračiti u svijet mašte što je Ralpha dovelo u poslovni svijet mode“, rekao je Michael Gross, autor knjige "Genijalna autentičnost: Pravi život Ralph Laurena". 

Kako se i dalje pokušavao odvojiti  od svojeg skromnog porijekla, tako je u kasnijim tinejdžerskim godinama promijenio prezime iz Lipschitz u Lauren. 

Kasnije, nakon kratkog boravka u vojsci, Lauren se vratio natrag u New York i počeo raditi kao službenik u Brooks Brothersu

Njegov se život promijenio nakon što je otišao na prvu utakmicu pola. To mu je pomoglo da stvari počne gledati iz jednog drukčijeg kuta, ali je ujedno u njemu probudilo i želju da postane biznismen.

"Tamo je bilo nevjerojatnih stvari. Srebro, fina koža, visoke vitke plavuše s velikim šeširima i visoko društvo kojem stvarno nismo bili dorasli“, prisjeća se Warren Helstein, prijatelj koji je Laurena poveo na polo utakmicu. 

Čitav događaj nadahnuo je Laurena na početak razvoja visokokvalitetnog i elegantnog brenda koji će kasnije postati Polo Ralph Lauren

Samo sa srednjoškolskom diplomom odlučio je pokrenuti svoju vlastitu tvrtku što je bio prvi od nekoliko Laurenovih rizika u njegovoj legandarnoj karijeri. 

Uslijedio je i idući korak, dizajniranje širokih i šarenih kravata u vrijeme kada su se normalnim smatrale uske i obične. 

Sa svojim radikalnim pristupom pridobio je slavni Bloomingdale. U godini dana prodao je kravate u vrijednosti pola milijuna dolara. S takvim brzim uspjehom još je brže je širio i svoju tvrtku. 

"Ralph niti minute nije sjedio na lovorikama. Možete uživati u trenutku, ali cijelo vrijeme morate raditi", rekao je John Varvatos, Laurenov štićenik Bloomimgdaleu. 

Kada bi došao na novu dizajnersku ideju, Lauren je čuvao svoju jednostavnost. Zamišljao je odjeću koju bi želio nositi: odjeću prikladnu za filmske zvijezde. 

"Kada ste vidjeli što nosi Cary Grant, niste to mogli samo tako kupiti, ući u dućan i izabrati upravo ono što on ima na sebi. Stvari koje ja radim, njih ne može samo kupiti. Ne možete ih pronaći bilo gdje", rekao je u jednom intervjuu.

Lauren je 1997. godine pustio tvrtku na burzu. To nije bila jednostavna odluka. Nije bio siguran želi li se baviti dioničarima i članovima uprave. Zapravo, nije bio siguran želi li ih uopće u svom poslu, ali na kraju se s tim pomirio. Međutim, napravio je sve kako bi i dalje zadržao kontrolu nad kompanijom.

Klinac širokih pogleda koji je sanjao o tome da jednom postane milijunaš danas ima 75 godina, uživa u plodovima svojega uspjeha, s kućama u Jamajci, Long Islandu, Bedfordu i Manhattnu kao i ogromnom ranču u Coloradu. 

Vlasnik je i jedne od svjetski najvrijednije kolekcije automobila. 

"Drugi su prikupljali umjetnine, ali za mene je posjedovanje rijetkih i veličanstveno dizajniranih automobila nešto posebno“, rekao je Architectural Digestu. 

Lauren će i dalje čvrsto držati sve konce u svojim rukama unatoč odstupanju s mjesta predsjednika uprave kompanije koju ne planira napustiti. 

"Kada počnu kreirati stvari koje ne razumuijem, odustat ću", rekao je Lauren The New York Timesu o svojoj odluci. "No, trenutno se ne osjećam kao da se povlačim", piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.