Life
5018 prikaza

Odbačeni: Tajni život transvestita u Pakistanu

Transvestiti u Pakistanu
1/18
REUTERS
Po zakonu imaju sva prava, ali u praksi društvo ih i dalje progoni i ubija. No, oni se bore

Vrtjeli su se na glasnu glazbu, sariji su im letjeli po zraku, nebitno jesu li to bile one ili oni, uzajamno su se hranili komadima torte, a rođendansko slavlje su na ulazima čuvali do zuba naoružani policajci. Reutersov Jibran Ahmad prisustvovao je rođenanskom slavlju skupine transrodnih osoba u Peshawaru, dvomilijunskom gradu na sjeveru Pakistana. Pakistan je i inače konzervativna većinski muslimanska zemlja, a samo malo sjevernije od Peshawara prije nekoliko godina bjesnila je talibanska pobuna.

Geraldine Roman s obitelji Nova LGBT junakinja Top News Promijenila spol i dobila izbore na katoličkim Filipinima

Zato je ono što se posljednjih godina događa u Pakistanu s transrodnim pravima, još i dragocjenije. Rođendan kojem je prisustvovao Ahmad prva je takva otvorena manifestacija unazad desetak godina. Voditeljica organizacije Trans Action Pakistan Farzana Jan kazala je da je među 190 milijuna stanovnika te zemlje njih pola milijuna transrodnih. Oni sitno zarađuju kao plesači, plesačice na vjenčanjima i zabavama ili su naprosto prisiljeni prostituirati se kako bi preživjeli.

Gradske vlasti sve donedavno nisu im dopuštale organiziranje ovakvih zabava, no to se promijenilo nakon što je 2012. Vrhovni sud donio odluku da transrodne osobe moraju biti ravnopravni građani, čak i to da im se ne smije uskraćivati roditeljstvo, te da imaju pravo i posvajati djecu. Slijedilo je izlaženje transrodnih osoba iz ormara diljem Pakistana, neki su zbog toga dobivali i teške batine, a onda, sredinom prošle godine, 23-godišnju aktivistkinju Alishu napadači su ubili na ulici s osam hitaca iz pištolja.

Tragedija se posebno pročula zato što su joj u bolnici uskratili liječnje, ne mogavši se odlučiti je li riječ o muškarcu ili o ženi. Bila je to kap previše. 50 klerika iz Lahorea, primjerice, izdalo je fetvu o tome da je vrijeđanje, ponižavanje i napadanje transrodnih osoba zločin prema islamu. Oni su, također, zaključili i to da je potpuno u skladu s islamom brak takvih osoba s osobama drugog spola u odnosu na primarna seksualna obilježja.

Povorka ponosa 2016. u Zagrebu Obitelj svima Top News ZG Pride, Lori i Trans Aid čestitali blagdane HDZ-ovoj ministrici

U takvoj atmosferi napokon je bilo moguće da škvadra u Peshawaru organizira rođendansko slavlje. Slavljenica je bila Shakeela, a rođendan je bio takav da su njime proslavili njene "srednje godine", 40. rođendan i prikupili priloge kako bi mogla pokrenuti kakav sitan biznis i od toga malo mirnije živjeti ostatak života. "Bilo me je strah da to možda nikada neću doživjeti, jer nam je tako dugo trebalo za uvjeriti vlasti da nam dopuste slavlje...

Ovo je prvi i posljednji rođendan u mom životu. To je važan i najsretniji trenutak u mom životu", kazala je. Ipak, kad je riječ o osobnim sudbinama, u najvećem dijelu Pakistana obitelji ne prihvaćaju svoje transrodne članove i izbacuju ih na ulicu. S homoseksualnim osobama stanje je puno teže. Homoseksualni odnos još uvijek je nezakonit, čak je kažnjiv s između dvije godine i doživotnim zatvorom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.