Top News
1600 prikaza

On je najokrutniji vođa talibana - i njegovi ga se boje

Afganistanska vojska u akciji protiv talibana
Al Jazeera English
Njegovo je područje Kabul i sjeverni Afganistan, gdje se utrkuje s ISIL-om u okrutnosti nad Afganistancima

Zgrada Ministarstva obrane u Kabulu, početak kolovoza ove godine, prekrasni ozelenjeni prostor ispred raskošne blistave zgrade u jednom trenutku pomela je silna eksplozija automobila bombe. Na mjesto pokolja pojurile su ekipe hitne pomoći, da bi potom eksplodirao i drugi automobil bomba. 24 poginula i 90 ranjenih bio je rezultat napada koji se pripisuje lokalnom talibanskom zapovjedniku Mullahu Sheerinu Akhondu, čovjeku koji po okrutnosti debelo odskače čak i iznad talibanskih standarda. Za njega se tvrdi da je u Kabul došao prije pet godina, da je imao običaj anonimno lutati gradskim ulicama, te da je kroz nekoliko mjeseci takvog života razvio totalnu mržnju prema svima koji žive u tom tromilijunskom gradu.

Njegova jednadžba je plitka, okrutna, ali efikasna; tko živi u Kabulu, taj podržava afganistansku vladu i zato mora umrijeti. Dopisnik Daily Beasta Sami Yousafzai od izvora iz najviših talibanskih krugova doznao je da ga i njegovi ratni sudruzi smatraju "jako gadnim karakterom". "Njegovo znanje o islamu je nula, ali ima oštar, fanatični stav o svima koji žive na područjima pod kontrolom vlade Afganistana", rekao je izvor Yousafzaiju. "Kada je riječ o zločinima nad civilima, Mullah Sherin je najokrutniji i najnečovječniji među talibanima", posvjedočio je za Daily Beast i jedan od najbližih suradnika predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija.

Mullah Sheerin je došao na svoje nakon ofenzive na talibanska uporišta u pokrajini Sjeverni Waziristan u Pakistanu. Smatralo se, ako talibane istjeraju odande, prestat će i napadi na Kabul. Dogodilo se suprotno. Zapadni diplomati danas kažu da tamo gdje su oni prije koristili kilograme eksploziva, "Mullah Sheerin koristi tone". Zaredala je serija terorističkih napada, često čak i takvih za koje više nitko ne preuzima odgovornost, te sve upućuje na to da su talibani i ISIL koji se odnedavna pojavio i izrazito ojačao i u Afganistanu, natječu u terorističkim napadima na vladu i narod Afganistana. Postalo je važno samo prolijevati krv.

U srpnju je ISIL eksplozijom napao skup građana šijita u Kabulu, koji su samo tražili od vlade bolju električnu mrežu u svom kvartu. ISIL, kao sunitski teroristički pokret, pobio je 80 šijita i ranio ih skoro 250. A čak i u takvim okolnostima, 45-godišnji Mullah Sheerih, zapovjednik talibana za Kabul i sjever Afganistana, vodi pred ISIL-om u brutalnosti. Dio talibanskih vođa čak niti ne skriva da se osjećaju vrlo nelagodno zbog njegovih metoda zato što time navlači mržnju Afganistanaca prema talibanima, a ne podršku. "Dio talibana ga ne voli, ali je prejak da bi ga se smijenilo", kazao je Yousafzaiju jedan od talibanskih zapovjednika.

Danas 45-godišnji Sheerin na Zapadu je primijećen još prije puno godina kad je postao šef osiguranja pokojnog osnivača talibana Mullaha Omara i njihovog dugogodišnjeg vođe. Mullah Salih Khan, talibanski vođa iz provincije Helmand, objasnio je Daily Beastu da je Sheerin bio osoba kojoj je Omar vjerovao više nego bilo kome drugom. Požrtvovan, odan, ustajao je prije Omara i lijegao poslije njega. Omar mu je toliko vjerovao da je preko njega slao zapovijedi.

No, ovaj je to znao i zloupotrebljavati. "Glavnim talibanskim zapovjednicima prosljeđivao je vlastite zapovijedi, predstavljajući ih kao ideje Mullaha Omara", opisao ga je ovaj. Za danas najbrutalnijeg talibanskog zapovjenika Zapadne obavještajne službe smatraju da je u međuvremenu postao i šef talibanskog obavještajnog aparata, kao i to da svoj neprikosnoveni položaj može zahvaliti, među ostalim, i odličnim vezama u obavještajnoj službi Pakistana, ISI-ju, što ovi negiraju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.