Life
3889 prikaza

On sudi Horvatinčiću: Svim silama bi htio iz Šibenika

Tomislav Horvatinčić
Marko Lukunić (PIXSELL)
Sudac Ivan Jurišić u četiri godine triput je tražio premještaj u Split i nije uspio, sada je dobio ovako težak slučaj

Već treće po redu suđenje Tomislavu Horvatinčiću na Općinskom sudu u Šibeniku jednu stvar je ostavilo sasvim otvorenom. Ostalo je nejasno zašto je Horvatinčiću toliko stalo isposlovati izuzeće suca Ivana Jurišića. Traženje izuzeća suca inače nije ništa neuobičajeno. Ali ipak...

Jasno je da bi Horvatinčić najradije da mu opet sudi sutkinja Maja Šupe, ona koja ga je prvi put proglasila krivim, ali i osudila tek uvjetno, pronašavši mu pritom svu silu olakotnih okolnosti; to što optuženi žali, njegov odnos prema suđenju, to što je neosuđivan, tu okolnost hrvatska javnost posebno je oštro uzela na nož, to što je bolestan... Drugi put ga je čak i oslobodila zbog one famozne "sinkope".

Sutkinja Maja Šupe Maja Šupe Top News Proglasili je smećem: Ona je oslobodila Horvatinčića

Ali, kako su joj obje drugostupanjske presude pale, Horvatinčić o sutkinji Šupe može samo sanjati. Izuzeće suca Jurišića Horvatinčić i njegov odvjetnički par tražili su, prvo, zbog toga što mu supruga radi u općinskom državnom odvjetništvu, a potom i zato što je Jurišić sudjelovao u određivanju mjera opreza koje mu ih je 2011., kratko nakon nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, odredio nadležni sud u Šibeniku. Sudac Jurišić odbio mu je ovaj drugi povod rekavši mu da mu je "to bilo poznato i ranije", a tada nije tražio izuzeće po toj osnovi.

Horvatinčiću se možda nije svidjelo to što je prije sedam godina, odmah nakon nesreće, završio u pritvoru zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke. Međutim, isti sud mu je mjesec dana poslije pritvor ukinuo unatoč tome što je općinsko državno odvjetništvo tražilo da mu pritvor produlje. Ostala mu je samo zabrana upravljanja svim mogućim motornim vozilima zbog Horvatinčićeve povijesti prometnih nesreća u kojima je sudjelovao, a u kojima je bilo nekoliko mrtvih ljudi.

Kako bilo, iz nekog razloga Horvatinčić nije sretan time što mu sudi Jurišić. Za razliku od njega, za sutkinju Maju Šupe Horvatinčić nikada nije tražio izuzeće. Ispalo je da je dobro ocijenio, jer po slovu njenih nepravomoćnih presuda, on bi za onu pomorsku nesreću iz kolovoza 2018. ostao slobodan čovjek do kraja života. Ovako, odlučivanje o Horvatinčiću naslijedio je sudac Jurišić. A to neće biti nimalo lak posao.

Sutkinja Maja Šupe | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Kazneni odjel Općinskog suda u Šibeniku sastoji se od samo pet sudaca; predsjednice odjela, njene zamjenice koja je Maja Šupe, što znači da će Jurišiću nad glavom stajati dvije oborene presude zamjenice predsjednice malog odjela u kojem rade on i još samo troje sudaca. Ne samo to, sudac Jurišić je, osim što je sudac na Kaznenom odjelu, još i predsjednik Odjela za mladež, a tamo mu je jedan od sudaca i sutkinja Maja Šupe.

U vezi šibenskog suca Ivana Jurišića zanimljiva je još jedna činjenica, ona da sve upućuje na to da taj čovjek na tom sudu u najmanju ruku nije baš najsretniji. Na stranicama Državnog sudbenog vijeća pronašli smo tri njegova pokušaja u zadnje četiri godine da se otamo preseli u Split. I to praktično na bilo što, samo da ostane u struci. 2014. godine natjecao se za upražnjeno mjesto na Općinskom sudu u Splitu i nije uspio.

Sredinom 2017. natjecao se za upražnjeno mjesto na Županijskom sudu u Splitu, 23. ožujka ove godine u 9.50 sati bio je pozvan i na 10-minutni razgovor, pa opet nije prošao. Zapravo, po svoj prilici nije prošao jer na stranicama DSV-a stoji još jedan njegov termin za razgovor za još jedan splitski sud; ovaj put čak Trgovački sud u Splitu, gdje je sudac Jurišić imao termin za razgovor, opet onaj vremenski mršavi 10-minutni, u 9.40 sati 14. lipnja 2018.

Tomo Horvatinčić Opet ispočetka Top News Novo suđenje: Kako se ginulo pod Tominim kotačima

Ne bi čudilo da se kod suca Jurišića do danas razvila već i određena razina frustracije, jer je uvjete za premještaj zadovoljio još onomad 2014., javivši se za mjesto na Općinskom sudu u Splitu. Tada je DSV objavio imena dvoje sudaca koji zadovoljavaju sudačke obaveze, a on je bio onaj koji je dobio 108,84 posto, odnosno više nego druga sutkinja, ona sa Supetra.

Razlog zašto nije prošao bilo je, stoji također na istoj stranici DSV-a, što je "predsjednica Općinskog suda u Šibeniku 5. svibnja 2014. navela da se ne može suglasiti da se sudac Ivan Jurišić premjesti u Općinski sud u Splitu jer bi njegovim privremenim premještajem došlo do poteškoća u radu suda".

U medijima se suca Jurišića, inače, spominjalo kao onoga koji je u studenom 2015. na rad za opće dobro osudio nekadašnjeg menadžera nogometaša Ante Rukavine Sinišu Šošu, Miljenka Žaju Krojfa i Tonćija Boticu zbog iznude Nenada Skejića još 11 i pol godina ranije, iz 2004. godine. U ožujku ove godine nepravomoćno je zbog klevete osudio svog bivšeg kolegu Željka Rogića na 14.666 kuna.

Tomislav Horvatinčić | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Nacional je o Rogiću inače pisao kao o čovjeku koji navodno ima određene probleme i koji je progovarao o "negativnostima u zadarskom pravosudnom i sudskom miljeu". Jurišić je bio i jedan od pet sudaca sa Šibenskog općinskog suda koje se navodilo da su 2011. zajednički tužili Stipu Petrinu zbog narušavanja časti, ugleda i klevete. Petrina je poslije objavio da su od tužbe odustali, a drviti je nastavio samo po Maji Šupe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.