Life
705 prikaza

"Oni kojima smo pomogli, daju nam snagu da radimo dalje"

Jak kao Jakov radionica
1/3
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U osam godina Udruga Jak kao Jakov prikupila je 2,2 milijuna kuna i pomogla 300 obitelji bolesne djece

Kako bi prikupili sredstva za pomoć djeci i roditeljima djece oboljele od malignih bolesti desetak volonterki karlovačke udruge "Jak kao Jakov" već više od dva mjeseca svakodnevno izrađuje božićne ukrase. Sve što izrade prodaju na prigodnim humanitarnim štandovima udruge i na taj način privređuju sredstva potrebna za pomoć obiteljima. Razne radionice i akcije organiziraju čitave godine, no ova predbožićna je najveća. U gotovo osam godina od osnutka Udruga je privredila više od 2,2 milijuna kuna s kojima je pomogla gotovo 300 obitelji oboljele djece iz cijele Hrvatske. 

Nije bilo jednostavno prikupiti tu pomoć, a prikuplja se obično na našim humanitarnim štandovima sa proizvodima kojima mi izrađujemo. U prošloj godini smo imali preko 5000 volonterskih sati, a preko 200 volontera je procirkuliralo kroz našu udrugu, što kroz radionice ili kroz štandove na kojima nam pomažu i učenici škola s kojima surađujemo. Ovdje smo svakodnevno od 16 do 20 sati i izrađujemo božićne ukrase. Predbožićna akcija je najveća, najdulje traje i tijekom nje se skupe najveća sredstva, a tada je i proširena na najveći broj drugih gradova gdje šaljemo naše proizvode.

Udruga Jak kao Jakov | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
"Sada smo u završnom tjednu, a naši proizvodi se mogu već kupiti na našim štandovima u Karlovcu u Lana centru i na Adventu, te u tri dječje knjižnice u Zagrebu, kao i u mjestima odakle su  naši roditelji i bivši štićenici", govori nam Ivančica Rubido, predsjednica Udruge Jak kao Jakov, majka 13-godišnjega dječaka Jakova koji se protiv teškog oblika leukemije i epilepsije borio pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere. Nažalost, Jakov je prije osam godina uslijed bolesti preminuo, a njegova hrabra majka je odlučila nastaviti širiti val dobrote i pomoć koju su tada primali od drugih i preusmjerila je na druge obitelji.

Suočena s problemima s kojim se susreću roditelji oboljele djece Ivančica zna kroz što te obitelji prolaze i svojim djelovanjem im pokušava olakšati barem dio tereta s kojim su u tim trenucima suočeni. Naime, Udruga pomaže roditeljima koji su tek stigli na liječenje i zapravo se još nisu niti snašli na koji će način živjeti dalje, a mahom se radi o obiteljima iz drugih gradova koje su na liječenju u Zagrebu. 

Udruga Jak kao Jakov | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Pošto su liječenja dugotrajna, traju mjesecima a ponekad i godinama, te obitelji su izuzetno ispcrpljene i onda im financijski pomažemo kako bi lakše izdržale sve te godine liječenja. Kad je dijete u bolnici hospitalizirano, jedan od roditelja je stalno s tim djetetom. To su liječenja koja nisu kraća od šest mjeseci, a nekada se razvuku i na nekoliko godina. Mahom su majke te koje ostaju bez posla i ja vjerujem da smo im na neki način ublažili sve one težine koje nose. - govori Ivančica. 

Radionice se inače održavaju u prostoru koji im je ustupio poduzetnik Nikola Hanžel u Lana centru u Karlovcu, a po završetku ove akcije sele se u svoje prve prostorije koje im je prijavljenim projektom ustupio Grad Karlovac. Inače uz izradu božićnog nakita u udruzi organiziraju i niz drugih prigodnih radionica i akcija i izrađuju razne rukotvorine, tiskaju svoje kalendare ilustrirane crtežima malih pacijenata iz cijele Hrvatske, a svake godine se za njih u Karlovcu održava i humanitarni koncert na 19. svibnja, Jakovljev rođendan.

Dok razgovaramo s Ivančicom atmosfera u  radionici podsijeća na onu Djeda Božićnjaka. Vrijedne žene spretno jedna nasuprot druge izrađuju i ukrašavaju prigodne ukrase s takvom lakoćom i vedrinom da je već na njihovim izrazima lica jasno da je posao kojeg odrađuju u plemenite svrhe. Puno je tu ljubavi utkano, boje nanesno i s puno strpljenja ureseno. 

"Jako rado dolazim pomagati. Ovo me jako ispunjava, dobra je ekipa i društvo. Puno toga napravimo korisnoga, proda se i tada smo zadovoljni. Dok čovjek može zašto ne pomoći drugima, a na kraju krajeva i meni to puno znači, u društvu sam i nisam sama. Dolazim svaki dan i puno smo toga već napravile, no nije mi teško, lijepo je", rekla je volonterka, umirovljenica Mirjana Baljak (70) koja u udruzi volnotira posljednju godinu i pol dana.

Uz volontere u radu udruge pomažu i njihove obitelji i štićenici koji su danas dobro i othrvali su se bolesti, kao i oni koji su svoju djecu izgubili, a Ivančica govori da je upravo to ono što je gura dalje, te da na neki način jedni druge nose i da je upravo to lijepo u radu udruge. No prije svega snagu u tome joj daje Jakov i njegov vedar duh koji je i danas prisutan.     

"Jakov je uvijek na neki način tu, prisutan, kao i sva ona djeca koju sam upoznala a koja su otišla. Ima ih i puno koji su danas dobro, poput djece koja su bila na liječenju kada je bio i Jakov. Tada su bili maleni, sada su studenti, to su sada djevojke i mladići koji nam sada iz svojih mjesta pomažu. Kao što sam rekla na različite načine nosimo jedni druge da bi nam bilo lakše. To je moj život, to je veza s Jakovom, to je veza sa svim tim ljudima", zaključuje Ivančica.

Svi koji žele i mogu pomoći obiteljima oboljele djece od malignih bolesti mogu donirati novčana sredstva Udruzi i na taj način im pomoći u radu.  


Donacijski žiro-račun Udruge otvoren kod Erste banke:
IBAN: HR0324020061100596215
Za uplate iz inozemstva:
IBAN: HR0324020061100596215
SWIFT: ESBCHR22
 
Kod uplata donacija u opis plaćanja, molimo upišite: Donacija za udrugu Jak kao Jakov
Ako želiti uputiti pomoć za određenog štićenika, molimo upišite: Donacija za pomoć pri liječenju za IME I PREZIME ŠTIĆENIKA (kako bi Vašu donaciju mogli proslijediti na račun štićenika kojem šaljete pomoć)
 
Hvala Vam što ste sa nama….

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.