Style
769 prikaza

Snježna bajka na -35 privlači 18 milijuna ljudi

Harbin, festival leda i snijega
1/4
CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL
Prostire se na površini od 600.000 četvornih metara ili stotinjak nogometnih igrališta, a prihoduje godišnje oko 4,5 milijarde dolara

Festival skulptura izrađenih od leda i snijega godišnji je zimski festival koji se svakog 5. siječnja otvara u kineskom Harbinu, glavnom gradu najsjevernije pokrajine Heilongjiang. Održava se od 1985. godine i prvi sudionici bili su samo Kinezi, a do danas je prerastao u najveći festival takve vrste u svijetu. Prije dvije godine posjetilo ga je čak 18 milijuna posjetitelja koji su gradu donijeli oko 4,5 milijarde dolara prihoda. 

harbin - festival leda | Author: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

Iako se festival službeno otvara 5. siječnja, ledene skulpture mogu se razgledati i ranije, a ovisno o vremenskim uvjetima, ponekad i do kraja veljače. Iako je tih dana cijeli Harbin ukrašen ledenim izlošcima, postoje dvije lokacije na kojima se održava festival. To je Sun Island, rekreacijski park na obali rijeke Songhua, na kojem su izložene najveće skulpture. Druga lokacija je Ice and Snow World i otvorena je noću, a ovdje se mogu razgledati osvijetljene cijele zgrade izgrađene od blokova leda izvađenog iz rijeke. 

Harbin, festival leda i snijega | Author: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

U mjesec dana, koliko traje festival, posjetitelji mogu uživati i u brojnim drugim aktivnostima, poput alpskog skijanja na Yabuli, zatim zimskom plivanju u rijeci Songhua, kao i izložba ledenih lanterni u Zhaolin Gardenu.

Harbin ovu atrakciju može organizirati zahvaljujući svojoj klimi. Prosječna godišnja temperatura u gradu je obično oko 21 stupanj Celzijus, a zimi se spušta od -17 do -35 stupnjeva Celzijusa.  

harbin - festival leda | Author: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

Ove godine Festival ledenih i snježnih skulptura će se prostirati na ukupno 600.000 četvornih metara, što je oko 100 nogometnih igrališta, a ukupno će se utrošiti oko 110.000 kubičnih metara leda i oko 120.000 kubičnih metara snijega.

Osim gigantskih osvijetljenih dvoraca, posebna atrakcija bit će statua Bude napravljena od 4.500 kubičnih metara snijega, zatim 3D light show i 340 metara dugačka staza za klizanje. Skulpture su izradili natjecatelji iz čak 12 zemalja svijeta. Ulaznica na festival košta 48 dolara. 

Pogledajte galeriju.

1/4
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.