Life
3593 prikaza

Opus Dei: Platili milijun dolara da zaštite silovatelja

Svećenici na misi u Vatikanu
1/3
REUTERS
Svećenik je bio krajnje popularan, vrlo vješt u privlačenju bogatih i moćnih političara u Crkvu, 13 godina su skrivali što je činio

Krajnje konzervativna prelatura Katoličke Crkve, Opus Dei, do sada je u SAD-u bila pošteđena seksualnih skandala. Sada se, međutim, ispostavilo da je ova svjetska Crkvena zajednica još 2005. godine platila 977.000 dolara nagodbe katoličkoj vjernici koja optužuje vrlo utjecajnog i popularnog svećenika, istaknutog člana Opusa Deija, da ju je seksualno zlostavljao.

The Washington Post otkriva pritom da je konzervativna organizacija otada do danas, odnosno narednih 13 godina, zataškavala skandal i štitila popularnog svećenika. Riječ je o Johnu McCloskeyju, čovjeku kojega godinama nazivaju "ribarom ljudi", nadimkom što ga je zaradio nakon što je uspio privoljeti nekoliko vrlo bogatih i vrlo utjecajnih republikanskih političara da prijeđu na katoličanstvu; između ostalih Newta Gingricha, Larryja Kudlowa i Sama Brownbacka.

Djevojčice u školskim uniformama Odgojni sustav Top News Curice zbog strukture mozga ne mogu u razred s dečkima

McCloskey je u to vrijeme svoje duhovno poslanje vodio u Washington D.C.-ju, i to u ulici K Street koja je tradicionalno sinonim za lobističke organizacije u glavnom gradu SAD-a. Žena, čiji identitet WP štiti po njenoj želji i navodi da je u vrijeme događaja bila u svojim ranim 40-im godinama života, u tužbi je navodila da je ona, kao i brojni drugi vjernici, redovito išla kod McCloskeyja koji joj je bio duhovni voditelj.

U Catholic Information Center posebno mu je često dolazila otkako je, zbog bračnih problema, počela patiti od ozbiljnih depresija. I to se, kako kaže, dogodilo da ju je svećenik u nekoliko navrata "ispipao", očito u seksualnom smislu. WP u članku izričito ne navodi niti da je bilo niti da nije bilo seksualnog odnosa u pravom smislu, ali navodi da je vjernica zbog tih susreta, pored svih onih ranijih problema iz osobnog života, upala u takav vrtlog osjećaja krivnje i srama, da joj je depresija toliko nabujala da više nije bila u stanju raditi na svom "visokom radnom mjestu".

Govorila je da mu je išla na ispovijedi, a on ju je odriješio grijeha.

"Ja volim Opus Dei, ali sam bila uhvaćena u to skrivanje. Otišla sam na ispovijed, misleći da sam učinila nešto čime sam dovela tog svetog čovjeka u iskušenje da prijeđe granice", prepričavala je svoje iskustvo.

Mnogi konzervativni katolici iz Washingtona godinama su se pitali što se dogodilo s Johnom McCloskeyjem III, svećenikom koji je u tim krugovima bio poput celebrityja. Dogodilo se to da su ga, nakon tužbe i nagodbe, poslali po službi prvo u Englesku, potom u Chicago, zatim u Kaliforniju, sve u okviru Opusa Deija. Ograničenje mu je bilo to da s vjernicama više nije smio imati fizički kontakt, nego djelovati isključivo kao duhovni savjetnik.

Što se seksualno zlostavljane vjernice tiče, ona se prošle godine jako zabrinula kada je čula da je svećenik koji ju je prije puno godina napadao, navodno, opet u punoj svećeničkoj službi. Na to je napravila buku. Rekla je da nije mogla zamisliti da dopusti da ono što je prošla ona, mora prolaziti i neka druga žena. Opus Dei je sada, prenosi WP, objavio da sporni svećenik više nije u djelatnoj službi i da boluje od Alzheimera, što bi značilo da je za službu nesposoban.

Ona je u svakom slučaju odlučila progovoriti. Rekla je da je odmah nakon problema sa seksualnim napadima svećenika, prvi kojemu je to sve prijavila, bio svećenik Opusa Deija kojemu se ispovjedila u Virginiji. On joj je rekao, pričala je, neka "o tome nikome ne govori, uključujući i iti jednog svećenika" kako bi on mogao srediti taj problem. Kasnije joj je neki drugi svećenik Opusa Deija pokušao pomoći i nagovarao je da traži i medicinsku i pravnu pomoć.

Blaženka Divjak Divjak i Kaptol Top News Uvalili su vjeronauk, oteli geografiju, sad idu po dušu djece

McCloskey je, inače, vrlo egzotične kombinacije profesionalnih orijentacija u svom životu. Prije nego što je postao svećenik, radio je za Citibank i Merrill Lynch na Wall Streetu, da bi se zaredio početkom 1980-ih. Pokazao se kao uspješan autor knjiga i članaka, jako su ga voljeli pozivati kao vjerskog komentatora na televiziji i radiju, a tu je i onaj nevjerojatni dar za privlačenje bogatih i moćnih članova Republikanske stranke u Katoličku Crkvu.

Zanimljivo je da je Opus Dei, nakon svega, u trenutku kad je odlučio javno progovoriti o njegovom slučaju, to učinio tako što je spomenuo još dvije žene koje su se žalile na ponašanje svećenika Johna McCloskeyja III. WP citira glasnogovornika organizacije Briana Finnertyja po kojem se "još jedna žena žalila da se osjećala nelagodno zbog načina na koji ju je grlio", te da organizacija istražuje i treći slučaj, opisan kao "potencijalno ozbiljan".

Javnu objavu Opusa Deija u Washingtonu potpisao je Msgr. Thomas Bohlin, navodeći da je iskustvo te žene "bilo duboko bolno", te da "smo svi jako žalosni zbog svega što je propatila".

"Sva uznemiravanja i zlostavljanja su odvratna. Bolno sam svjestan svega od čega Crkva pati i jako mi je žao da smo tome pridonijeli i mi u Opusu Deiju. Neka Bog udijeli milost svima nama u Crkvi u ovom teškom vremenu."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.