Life
14644 prikaza

Ostat će upamćena kao najveća varalica u povijesti maratona

Rosie Ruiz
Screenshot Youtube
Bila je zvijezda, najbrža žena maratona, ali slava je trajala sedam dana - otkrili su kako je lažirala pobjedu

Njezino ime postalo je sinonim za varanje nakon što je postala pobjednicom maratona u Bostonu, i to tako da se u utrku uključila kilometar prije kraja. Istrčala je tada najbolje vrijeme u ženskoj kategoriji 2:31:56. U toj utrci 1980. godine Rosie Ruiz 'ostvarila' je treći najbolji rezultat u maratonu ikad.

Ubrzo nakon što je postala pobjednica razvile su se i sumnje. Promatrači je nisu primijetili na kontrolnim točkama a sumnje su pojačale nakon što je u televizijskom intervju nakon utrke rekla da joj je to bio tek drugi maraton u životu. Šest mjeseci ranije 'istrčala' je maraton u New Yorku, i završila ga s vremenom od 2:56:33. 

"Poboljšali ste svoje vrijeme od te prijašnje utrke?", pitala ju je tv komentatorica Kathrine Switzer, prva žena koja je trčala maraton u Bostonu.

"Trenirala sam", kratko joj je, bez dodatnih objašnjenja, rekla Ruiz.

Nije baš ni razumjela pitanje koje joj je Switzer postavila o intervalnim treninzima, koji su dizajnirani da bi poboljšali brzinu trkača. 

"Misteriozna pobjednica Rosie Ruiz koju smo propustili na svim kontrolnim točkama", govorila je Switzer dok je Ruiz stajala pored nje sa pobjedničkim vijencem na glavi.

Njezine tvrdnje o onom njezinom ranijem maratonu, tom jedinom prije kojeg je istrčala 1979. godine, u New Yorku ubrzo su se otkrile. I tu je bilo varanja. Fotografkinja Susan Morrow rekla je The New York Timesu kako je bila u podzemnoj sa Ruiz tijekom maratona i da joj je ona rekla da je odustala oko 16 kilometra zbog ozljede gležnja. 

Trkač Novi skandal Life Najbolji trkač na svijetu smislio prevaru stoljeća

Nakon što su izašle iz podzemne, kako kaže Morrow, prošetale su se do cilja i gledale kako Grete Waitz pobjeđuje u konkurenciji žena.Poništili su joj vrijeme nakon pregleda snimke koja je pokazala da nje prošla ciljnu oznaku u vremenu koje joj je zabunom dodijelio volonter, koji je pomislio da je ona ozlijeđena trkačica, piše The New York Times.

Slično se dogodilo i u Bostonu, nekoliko dana nakon utrke. Organizatori utrke svoju su odluku utemeljili na pregledu 10.000 fotografija snimljenih tijekom posljednjeg kilometra ali i po izjavama medija i promatrača diljem rute. Jedan se svjedok prisjetio kako ju je vidio da se priključila na Kenmore trgu, oko kilometar do cilja. 

I svi ti dokazi potvrdili su činjenicu da je Jacqueline Gareau pobjednica

"Iskreno mogu reći da je danas drugi najtužniji dan u mom životu. I to iza dana kada sam morala ostaviti svog oca u svojoj rodnoj zemlji prije 18 godina", rekla je Ruiz nakon diskvalifikacije. 

Rođena je u Havani 21. lipnja 1953. godine a Kubu je napustila sa 8 godina i preselila se na Floridu. 

Srednju je školu pohađala u Nebraski a nakon tri godine preselila se na Manhattan, i nikada nije maturirala. 

Maraton u New Yorku Cijena trčanja Life 10 najskupljih maratona na svijetu

Ubrzo nakon diskvalifikacije sustigli su je i drugi problemi sa zakonom. 1982. godine optužena je za krađu i krivotvorenje jer je po optužbama krala gotovinu i čekove iz tvrtke za nekretnine u kojoj radila kao računovođa.

Osuđena je na tjedan dana zatvora i uvjetnu kaznu od pet godina. Sljedeće godine vratile se na Floridu i bila optužena da je pokušala prodati kokain tajnim agentima u hotelu u Miamiju zbog čega je provela tri tjedna u zatvoru. 

U 66. godini preminula je prošlog mjeseca zbog raka. 

I 39 godina nakon maratona zadržala je medalju, a za pravu pobjednicu Gareau napravljena je nova. 1996. godine Steve Marek koji ju je branio i vodio trkački klub u Westchesteru rekao je da mu je nekoliko mjeseci nakon maratona priznala da je varala. 

"Utrčala je iz gomile, i nije znala da tada još nije prošla najbolja, prva trkačica. Vjerujte mi i nju je šokirala činjenica da je bila prva, kao i svakog drugog", rekao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.