Life
912 prikaza

Najluđa utrka u povijesti Olimpijskih igara

Olimpijske igre 1904. godine
Wikipedia
Organizacija je bila puna propusta i činilo se kao da će trajati vječno, a maraton se izvodio u posve ludim uvjetima

Ljetne Olimpijske igre iz 1904. godine sigurno će ostati zapamćene kao jedne od najbizarnijih zahvaljujući okolnostima u kojima su se odvijale. Trebale su se održati u SAD-u u Chicagu, no u zadnji čas se dogodila promjena i odlučeno je da će biti u St. Louisu. Također, zamijenili su razdoblje pa su trajale od prvog srpnja do studenog umjesto između 29. kolovoza i trećeg rujna. Činilo se da nikada neće završiti s obzirom da su organizatori isplanirali 94 sportskih događanja

Ipak, maraton je sigurno bio najčudniji. Trčao se u teškim uvjetima, a natjecatelji su izvodili sve i svašta. Bilo je iznimno vruće i cesta kojom se trčalo je bila prašnjava. Dodatne probleme je uzrokovala prašina koja se dizala zbog konja i automobila koji su krčili put trkačima.

Prvi je do cilja stigao Frederick Lorz koji se pola puta vozio u autu. No, na 30. kilometru mu se pokvario pa je trčao do kraja. Svi su mislili da je pobijedio i on je nastavio sa svojom šalom. Na ceremoniji su mu dodijelili zlatnu medalju, ne nedugo potom toga su doznali što je napravio i zabranili mu na godinu dana sudjelovanje u natjecanjima. 

Natjecatelj koji je prvi na regularan način došao do cilja je Thomas Hicks. Pri tome su mu pomogle doze strihnin sulfata pomiješanog s brendijem. Iako su ga nakon cilja morali nositi treneri, smatrao se pravim pobjednikom. Vjerojatno bi preminuo na stadionu da ga nije liječilo nekoliko doktora. 

Bizarna je i priča Felixa Carabajala. Kako bi uopće doputovao do St. Louisa, ovaj poštar je skupljao novčane priloge diljem Kube i trčao ukrug po trgu u Havani kao dio treninga. U zadnji tren uspio se pridružiti utrci nakon što nije jeo ni spavao 40 sati. Na maratonu je nosio običnu odjeću i imao čak beretku, a vunene hlače je odrezao kako bi bile kratke. Tijekom trčanja je našao vremena za užinu i pojeo nekoliko jabuka koje su bile trule. Zbog toga je imao neodgodivu potrebu da malo prilegne zbog čega je odrijemao. Unatoč neobičnoj taktici na kraju je bio četvrti. 

Ljetne Olimpijske igre 1904. godine ostat će zapamćene i zato jer su na njima po prvi put sudjelovali crnci, i to baš u disciplini maratona. Len Taunyane i Jan Mashiani bili su pripadnici plemena Tswana iz Afrike. Zapravo, razlog njihovog dolaska u Ameriku je bila izložba Burskog rata i služili su kao neka vrsta predstave. Taunyane je osvojio deveto, a Mashiani dvanaesto mjesto. Razočarao ih je takav rezultat i mnogi su promatrači smatrali da je Taunyane mogao prije stići do cilja da ga više od kilometra nisu naganjali agresivni psi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.