Life
953 prikaza

Otete tinejdžerice: Krijumčari bijelim robljem žrtve nalaze na Fejsu

Taken
20th Century Fox
Većinu njih trgovci robljem tjeraju na prostituciju, a policija navodi kako se sve više žrtava traži upravo na internetu

Svake godine u Meksiku nestaje tisuće žena i djevojaka, a većinu njih više nitko nikada ponovno ne vidi. Barem ne žive.

Elizabeth je bilo jasno da je nešto krenulo krivo 15 minuta nakon što joj se njezina kći Karen nije javila.

“Naprosto sam znala, imala sam osjećaj kakvog nikad prije nisam imala. Tražila sam je po ulicama, zvala njezine prijatelje, ali nitko ju nije vidio”, rekla je Elizabeth za BBC.

“Nije imala ništa sa sobom. Pretpostavljali smo da je oteta”, nastavila je.

Karen je imala samo 14 godina kada je nestala u travnju 2013. godine. Bila je jedna od nekoliko tisuća tinejdžerica koje dožive istu sudbinu u Meksiku. Naime, polovica od nestalih djevojaka imaju manje od 17 godina. Nitko ne zna koliko je njih pronađeno, mrtve ili žive i koliko ih se još uvijek vode kao nestale.

Okolica Mexico Cityja najopasnija je zona – oko 2.300 žena ubijeno u tom dijelu Meksika u posljednjih deset godina.

Elizabeth je nakon tri sata potrage koja nije donijela nikakav rezultat zatražila pomoć policije, ali policija u Meksiku ne pokreće nikakvu potragu dok ne prođe 72 sata od trenutka kada je netko nestao, čak ni kada su u pitanju djeca.

Elizabeth i njezin suprug otišli su na Facebook profil svoje kćerke i shvatili da je imala još jedan, tajni, za koji nisu znali. Na tom drugom profilu je imala više od 4.000 prijatelja. Iako su znali da potraga među toliko prijatelja izgleda kao potraga za iglom u plastu sijena, vrlo brzo im je jedan od njezinih prijatelja privukao pažnju.

Sve njegove fotografije su izgledale napadno, većina ih je bila ili s oskudno odjevenim djevojkama ili bi u rukama držao pištolj. Većina njegovih prijatelja bile su istih godina kao i Karen.

“Riječnik mu je bio kao da je diler, stalno je spominjao putovanja, govorio nešto o teritoriju i u porukama Karen je obećavao da ju uskoro posjetiti. Kontaktirao ju je par dana prije nego je nestala i poslao joj mobitel kako bi mogli stalno biti u kontaktu. Nismo znali da je imala taj mobitel”, ispričala je Elizabeth.

Prema policijskim podacima, u Meksiku svake godine kao žrtve trgovanja ljudima završi čak 20.000 ljudi. Većinu njih trgovci robljem tjeraju na prostituciju, a policija navodi kako se sve više žrtava traži upravo na internetu.

Elizabeth je brzo shvatila što se dogodilo i da nemaju puno vremena prije nego njihovu kćer odvedu preko granice. Stisnula je policiju da stavi Karen na popis nestalih osoba i uspjela je čak svoj slučaj ugurati na televiziju i radio.

Njezina upornost i buka koju je digla se isplatila. Dva tjedna nakon što je Karen nestala, pronađena je na autobusnoj stanici s još jednom djevojkom koja se također vodila kao nestala. Publicitet kojeg je njezin slučaj dobio uplašio je njezinog otmičara koji ju je planirao odvesti u New York. Nikada nije uhvaćen.

Karenin otac je ispričao kako joj je taj muškarac obećao da će puno putovati, da će imati jako puno novca, te čak i da će joj pomoći da postane slavna pjevačica. Izmanipulirao ju je, a ona uopće nije shvatila u kakvoj je opasnosti. 

Isprva je čak bila ljuta na roditelje, jer je mislila da su upropastili njezine snove o slavi i uspjehu u glazbenom svijetu. Majka ju je odvela na konferenciju na kojoj su sudjelovale djevojke koje su bile žrtve trgovinom ljudima.

Tek nakon što je čula njihove priče postala je svjesna u kakvoj je opasnosti bila. Nakon što su vratili svoju kćer, Elizabeth i njezin suprug Alejandro počeli su pomagati i drugim obiteljima čije su kćeri nestale. 

Među njima je i 17-godišnja Syama Paz Lemus, koju je otmičar također pronašao preko interneta. Njezina obitelj je ispričala kako im se učinilo da je dva tjedna prije nestanka njihova kći izgledala pomalo odsutno, ali su mislili da je to tipično tinejdžersko ponašanje.

Susjedi su ispričali da je na dan kada je nestala po nju došao muškarac u duksici, te da ju je čekao u taksiju. I njezina je majka prekopala njezin profil na Facebooku i pronašla poruke u kojoj su joj prijetili da mora otići s muškarcem koji će doći po nju inače će u suprotnom stradati njezina obitelj.

Prošlo je deset mjeseci, a od Syame nema nikakvog glasa i nitko ne zna gdje bi mogla biti. Njezin slučaj je još uvijek otvoren i policija još uvijek traga za njom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.