Life
6306 prikaza

Otkrili koja je najnezdravija država na svijetu

Veslač u pivu
Pixabay
I Hrvatska na listi - u našoj zemlji se puši, opija, ždere hranu koja ubija, a vlasti ne čine skoro ništa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokopala je Češku kao onu najnezdravijih nacija u svom godišnjem pregledu stanja u 179. nacija svijeta. Naši najdraži turisti previše piju, previše puše, predebeli su i ništa posebno ne čine na državnoj razini kako bi se otarasili ovakvog stila života. Samo, ni Hrvatska nije ništa bolja.

Našu zemlju WHO je proglasio sedmom najgorom na svijetu. Izbrojao je da nas ima 4,236.000, da godipnje u našoj zemlji od neprenosivih bolesti umre 50.000 ljudi, da takve bolesti čine čak 93 posto svih smrti, te da prosječan stanovnik Hrvatske ima 17 posto šanse da neće doživjeti nacionalni prosjek zato što ili je alkoholičar ili je ovisnik o cigaretama ili ima po zdravlje opasan višak kilograma.

Najgorih 10 glase ovako: Češka, Rusija, pa naši susjedi Slovenci, Bjelorusija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Poljska, Luksemburg i 10. mjesto dijele Litva i SAD. Uglavnom je, znači, riječ o istočnoeuropskim zemljama. To da Hrvati užasno puše, da i loču svakako preko mjere, a od početka 90-ih i da se debljaju po fast foodovima jer se guše u junk-foodu, nije nikakva tajna i to je registrirao WHO.

Pušači u Južnoafričkoj republici Mračne tajne Top News Prljavi duhanski rat: Vlasnik TDR-a u prvim redovima

No, WHO je uočio i to da Hrvatska nije ispunila ciljeve iz svoje strategije, plana, čega li već u sprečavanju samoubijanja Hrvata svoji stilom života. Čak je ustvrdio da takvog plana ili niti nema ili nešto s njim gadno ne valja. A i istraživanja ovih poroka sama su djelomično provedena.

WHO nas je pohvalio, točnije, pohvalio je naše vlade, koje su se posljednjih godina bavile koječime, da su uspjele povisiti poreze na cigarete, da uredno vodimo evidenciju umrlih i uzroka smrti, te da Hrvatska uredno provodi politiku ograničavanja razina soli i kalija u hrani. Hrvatske vlasti su, prema WHO, šlampave u provođenju ograničavanja pušenja u zabranjenim prostorima, u velikim reklamnim kampanjama protiv pušenja, zabrani reklamiranja cigareta i sponzoriranja duhanske industrije.

Slično je s lakoćom dostupnosti alkohola, oporezivanju alkohola i zabrani reklamiranja umjetne hrane za dojenčad umjesto dojenja. A u čemu smo potpuno podbacili? WHO Hrvatskoj zamjera što u pravilu uopće ne provodi kampanje za prestanak pušenja, što uopće ne zabranjuje reklamiranje alkohola, što se vlastima živo fućka što su djeca cilj stalnih reklama za nezdravu hranu i pića i što nikako ili jako loše nadležne službe u Hrvatskoj provode obrazovanje, informiranje građana o tome što si rade pušenjem, opijanjem i žderanjem hrane koja ih ubija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:24 27.Rujan 2017.

    hrvatska normalno puno pušača i pretilost