Life
9901 prikaza

Otkrili tko su bila dvojica ljubavnika Leonarda da Vincija

Scena iz filma o Da Vinciju
1/6
Screenshot
Jedan je došao u Leonardovu radionicu kad mu je bilo 10 godina iz siromašne obitelji, a drugi je bio plemićkog porijekla

Iako se mnogo toga zna o umjetničkom i znanstveno radu Leonarda da Vincija, njegov privatni život ostao je u sjeni njegovih slavnih radova. Poznato je da se zanimao i za botaniku, i za anatomiju ljudskog tijela, da je izradio mnoge nacrte za razne strojeve, pumpe, pa i da je istraživao mogućnost letenja. No, iza slavnog umjetnika nije ostao niti jedan dnevnički zapis. Očito je da je više bio zainteresiran za vanjski nego li za unutarnji svijet, piše BBC.  

Ipak, mnogi pisci, od biografa iz 16. stoljeća Giorgija Vasarija do Sigmunda Freuda, pretražili su tisuće stranica napisanih bilješki koje je Leonardo ostavio iza sebe. 

Svećenici na misi u Vatikanu Vatikanske tajne Life Četiri od pet svećenika u Vatikanu su gay

Pet stotina godina nakon njegove smrti - izložbama širom Europe koje slave njegovu umjetnost, inženjerstvo, znanost i ideje - nova opera slavi privatniju stranu renesansnog majstora. Djelo skladatelja Alexa Millsa i libretista Briana Mullina, fokusira se na odnos velikog umjetnika i dvojice njegovih pomoćnika.

Jedan od njih bio je Gian Giacomo Caprotti, poznatiji kao Salaí i 'Mali vrag'. U Leonardovu radionicu došao je, prema spisima, 1490. godine - u dobi od 10 godina i bio je porijeklom iz vrlo siromašne obitelji.

Slavni majstor bio je tada već u kasnom trećem desetljeću života. Odmah se stvorio dojam da je Salai problematično dijete, jer je često Leonarda potkradao i jeo više nego li je gospodar smatrao pristojnim.

"Bio je mladić iz sirotinjske obitelji i teško se nosio s neimaštinom, a kasnije i s disciplinom, ali svejedno je uz Leonarda ostao 25 godina", kaže libretist Mullin koji je sa skladateljem Alexom Millsom proveo detaljno istraživanje o Leonardovom privatnom životu, a konzultirali su i brojne povjesničare i stručnjake.  

Salai | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Drugi mladić koji je životni vijek proveo uz Leonarda da Vincija bio je Francesco Melzi. On je došao Leonardu 15-ak godina nakon Salaia - točnije oko 1505. godine. Bio je Salaijeva čista suprotnost. Porijeklom iz plemićke milanske obitelji postao je ubrzo nešto poput Leonardova privatnog tajnika. Umjetnik i Francesco razvili su bliski odnos koji je više podsjećao na odnos oca i sina.

"Melzi je bio potpuno različit od Salaíja po svom društvenom položaju i ponašanju. Nije dobio nikakav nadimak, nego mu se Leonardo obraćao s poštovanjem i zvao ga jednostavno 'majstor Francesco'", govori libretist opere Mullin koji će u operi prikazati trokut između Leonarda, Salaia i Francesca i međusobni odnos trojice muškaraca. 

"Leonardo se prebacuje iz jednoga u drugi odnos da bi na kraju pomalo Salaía gurnuo u stranu. Potkraj života Leonardo se preselio u Francusku s obojicom muških suputnika, ali Salaí se vratio u Milano, i nije ostao uz Leonardovu posmrtnu postelju 1519. godine", govori Mullin.  

Francesco Melzi | Author: Tumblr Tumblr

"Leonardo je Salaiu ostavio malo toga: u oporuci mu je dao samo pola vinograda, što je neobično", kaže Mullin. Melzi je, nasuprot tome, naslijedio Leonardove bilježnice i mnoge njegove slike.

"Čini se da je postojala privatna drama koja se odigrala među njima."

Kao povijesne likove, Salaía i Melzia danas znamo zahvaljujući tekstovima, ali najviše Leonardovim slikama, jer su obojica bili iznimno lijepi mladići koji su ujedno Leonardu bili inspiracija.

Leonardo da Vinci - 'Spasitelj svijeta' Remek-djelo Life Nitko ne zna gdje je slika vrijedna 3 milijarde kuna

Smatra se da je Salaí uzor za slike Bacchusa i svetog Ivana Krstitelja. I skladatelj Mills, i libretist Mullin, uvjereni su da je odnos dvojice ljepotana s Leonardom bio intenzivniji i dublji od jednostavnog odnosa umjetnika i asistenata.

"Leonardo je mnogo puta koristio Salaía kao model pa se može reći da mu je on bio muza. Svi ga smatraju Leonardovim suputnikom – kupovao mu je skupu odjeću, putovali su zajedno, svi su pričali o njegovoj ljepoti."

Pregovarajući o teškim činjenicama o Da Vincijevom životu - i jaz između njih - Mills i Mullin su zatražili pomoć vodećih znanstvenika Martina Kempa i Martina Claytona.

"Željeli smo da zaključci koje smo izvukli budu što vjerniji i povijesno što točniji, a znanstvenici i akademici s kojima smo razgovarali zaključili su da je Leonardo da Vinci vjerojatno bio gay jer sve upućuje na to", kaže Mills.

Nedavno objavljena biografija Waltera Isaacsona otkrila je mnogo novih detalja iz Leonardovog života, a autor tvrdi da je umjetnik bio 'pritajeni gay, vegetarijanac, ljevoruk, pomalo rastrojen i često heretičan'.  

Vitruvijev čovjek Leondara da Vincija | Author: Wikipedia Wikipedia

Za Claytona, Leonardova odluka da Francescu Melziu prepusti svoju intelektualnu ostavštinu - u obliku slika, crteža i bilježnica - svjedoči o njegovoj odlučnosti. Smatrao je da je Melzi sposoban zaštititi njegovu ostavštinu i toliko bogatstvo, te da ima čvrst karakter i da ne bi pokušao na tome zaraditi. Salaí je, nasuprot tome, posjedovao više slika nego što mu je ostavio Leonardo, što sugerira da ih je ukrao ili krivotvorio.

"Imao je reputaciju prevaranta i na kraju je i umro u dvoboju samostrelima", kaže Mullin.

Iako je Da Vinci bio čovjek na mnogo načina ispred svog vremena, priroda njegova druženja sa Salaijem bila je vrlo važna.

"Ovakvi odnosi između odraslih muškaraca i dječaka tinejdžera zapravo su prilično uobičajeni u svijetu u kojem se kretao Leonardo", kaže Mullin.

Mona Lisa RANIJA VERZIJA Kultura Misterij poznatog remek djela: Postoji li još jedna Mona Lisa?

U razdoblju u kojem je Leonardo živio u Firenci početkom karijere, homoseksualne veze bile su toliko rasprostranjene da je izraz 'Florenzer' postao njemački sleng za istospolne odnose.

U dobi od 23 godine, Leonardo je bio među četvero umjetnika koji su javno optuženi za sodomiju nakon anonimne dojave.

"Ne zna se sigurno je li otišao u zatvor, ali ga je to javno sramoćenje možda potaknulo da poradi na sebi. No zapravo i nije važno koja je bila njegova seksualnost", smatra Mullin.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:08 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 05:51 18.Studeni 2019.

    tko nije bio homoseksualac ?

  • Avatar smilodon
    smilodon 17:00 17.Studeni 2019.

    je je ! Ja sam čul da je i Adam bil homoseksualac, pa eto bog mu napravil žensku i zeznul ga! Kada malo prolistam ove nove nakupine gov..na po portalima, sve je više Homoseksualaca! sada su svi poznati ljudi iz ... prikaži još! povijesti bili homoseksualci! Uopće mi nije jasno kak se ljudski rod toliko razmnožil kada su muški samo derali muške!