Life
8003 prikaza

Otkrivamo hrvatske mafijaše sa svjetskim karijerama

Specijalna policija
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Popriličan broj Hrvata s one strane zakona nisu se zaustavili samo u Hrvatskoj, a neki od njih danas u stranim državama žive kao ugledni građani

Richard Steriner, koji je prije 45 godina rođen kao Vladimir Barišić, kojega su austrijski mediji nazivali Capo i Kum uvjerljivo je medijski najpoznatiji Hrvat koji je uspio stvoriti značajnu karijeru s druge strane zakona.  

Nakon što je 2013. izašao iz zatvora i napisao knjigu  “Častan čovjek- od kralja crvenih svjetiljki do budista” Steiner često gosutuje po austrijskim i  njemačkim medijima. Bivši vlasnik 12 javnih kuća u Beču odrastao je u zagrebačkim Utrinama

Već u vrtiću je s nožem u ruci od druge djece iznuđivao novac, s 12 je imao bandu, a s 18 je bio u Legiji stranaca. Kasnije je karijeru, tvrdi, nastavio kao tjelohranitelj vlasnika 120 javnih kuća u Austriji. 

Steinera, koji se obožavao fotografirati ispred skupocijenih aautomobila, uhitili za Uskrs 2010. i optužili ga, tvrdi, ” za sve što je zabranjeno zakonom i biblijom”.

Steiner je vegan, budist, koji je u zatvoru sumanuto vježbao radeći po 600 sklekova u satu i pročavao Nietzschea, Voltairea, Lao Tsea i Marka Aurelija. Novčić s Aurelijovim likom mu je talisman. Tvrdi da danas živi od prodaje votke koju proizvodi od alpske vode i bio žitarica. Dio novaca dobije i od prodaje knjige koja je postala bestseller i na listi najprodavanijih kjniga bila ispred “Kapitala u 21.stoljeću” Thomasa Piketyja

“Tijekom vremena iza rešetaka postao sam druga osoba, stoik . Zato se nisam mogao vratiti na moj stari posao”, tvrdi Steiner kojem se smiješi i glumačka karijera. 

Steiner je, osim što je vodio javne kuće održavao i red u četvrti s crvenim svjetiljkama. Kada mu je u jednom intervjuu novinarka prebacila da se pri tome ponekad služio i brutalnim metodama odgovorio je:

“Gledajte, posao se u četvrti s crvenim svjetiljkama ne vodi kao u djevojačkom internatu”, odgovorio je Steiner. 

U drugom intervjuu dodao je kako bi njegovi tjelohranitelji dobivali premiju kada su konfliktne situacije rješavali bez krvi. Do 1000 eura mjesečno, a kada bi posao prošao posebno dobro i do 5000 eura. Na pitanje o kakvim se to poslovima radilo, nije odgovorio.

Bivšeg vaterpolista Slobodana Kašića (73) hrvatsko pravosuđe u odsutnosti je osudilo na 13 godina zbog sudjelovanja u krijumčarenju više od 557 kg kokaina iz ekvadorske luke Guayaqui u Rijeku 1997. 

Živi u Venezueli gdje se druži s elitom. 2008. su ga po tjerlici interpola uhitili u Peruu no od izručenja Hrvatskoj nije bilo ništa. Kašić se i danas nalazi na tjeralici MUP-a.

Anastazije Martinčić (42) bio je dio lanca balkanskog kralja kokaina Darka Šarića. Martinčić je 2009. u Urugvaju kupio jahtu na koju su ukrcali 2,1 tonu čistog kokaina. No, policija je uhitila dio skupine,a Martinčić je završio u urugvajskom zatvoru odakle zna nazivati i tvrditi kako je nevin i da su mu sve namjestili. 

Nakon što je uhićen iz njegove garaže u Portorožu dvojica su odnijela tri milijuna eura. Potom je uslijedio niz krvavih obračuna u kojem su neki sudionici ostali i bez glave. 

Nudio se i za svjedoka u postupku protiv Crnogorca Darka Šarića koji se ove godine vodio u Beogradu. Nisu ga kontaktirali, a Šarić je nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. 

Krijumčarenjem kokiana  bavio se i  Zlatko Ugarković Patak. Zadranina su, s još nekoliko Hrvata, uhitili u svibnju 2012. u Dominikanskoj Republici zbog krijumčarenje 175 paketa čistog kokaina iz Južne Amerike u Europu. Pošiljka je bila vrijedna osam milijuna eura. 

Istražitelji su sumnjali da je Ugarković bio pripadnik krijumčarske skupine “La triade” no u srpnju 2012. objesio plahtom se u ćeliji ekstardicijskog zatvora u Madridu gdje je čekao izručenje Hrvatskoj pa nisu saznali tko je bio naručitelj pošiljke ‘bijelog’. Ostalima, koji su uhićeni u akciji Jadera, suđenje još nije počelo. 

Pošiljka kokaina bila je kobna i za Draška Čubrilovića (71). U rujnu 2003. kraj Rovinja Čubrilović, omiljen u estradnim krugovima, uhićen je s još trojicom. Na jedrilici je bilo više od 300 kg kokaina. Čubrilović, osuđen na 25 godina, i dalje je u zatvoru.

Braća Ante, Milan i Filip Šapina iz svog su kafića King u Berlinu krenuli su u kladioničarske vode. No, kao pravi poduzetnici htjeli su poslovni rizik svesti na minimum pa su se posvetili namještanju rezultata nogometnih utakmica. 

Kupovali su suce i igrače.U tome su se pokazali vrlo vještim pa su dizali milijune eura. Razotrkili su ih 2005. no do danas malo malo ispadaju novi kosturi iz njihova ormara. Njemčaki mediji ljetos su objavili da je predjsednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker svojedobno uplaćivao oklade za Antu Šapinu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.