Life
3931 prikaza

Otmica djece koja je zauvijek promijenila cijelu državu

Stare fotografije djece
Thinkstock
Desetljećima kasnije, posljedice nestanka troje djece još uvijek su prisutni

Poštar je vidio troje djece kako hodaju kući s plaže. Dvije curice stare 7 i 9 godina, držale se se za ruke s četverogodišnjim bratom. Sretni i nasmijani nisu davali nikome razloga za brigu.

Tada su Anna, Jane i Grant Beaumont zadnji put viđeni.

Od toga je prošlo više od pedeset godina i misterij njihovog nestanka nije razriješen. Usprkos svim tragovima, policijskim naporima, djeca nisu pronađena, a australski mediji uvjereni su da je tog dana u siječnju 1966. Australija izgubila nevinost i vjeru u strance. Od toga dana svaki je stranac potencijalni otmičar. "Nestanak je probudio toliko strahova i brige za sigurnost djece", rekla je Beth Spencer za Ozy.

Oko 10 sati ujutro 26. siječnja 1966. troje Beaumontove djece izišlo je iz kuće u predgrađu Adelaidea i krenuli su prema obližnoj plaži. Roditelji Jim i Nancy bili su uvjereni da je devetogodišnja Jane dovoljno odgovorna da se brine za mlađeg brata i sestru.

Nikad se nisu vratili kući.

Djeca su i dan ranije bila na plaži, a neki svjedoci kažu da su ih vidjeli u razgovoru s visokim plavokosim muškarcem. Policija je uvjerena da, kad su već prijateljski razgovarali s muškarcem, da su se vjerojatno i ranije sreli i upoznali.

Slučaj je ubrzo izišao izvan granica Australije. Nizozemski parapsiholog Gerard Croiset tvrdio je da može pomoći u potrazi. Policija je isprva odbijala njegovu pomoć, ali su pokleknuli pod javnim pritiskom i na kraju istraživali oborinske odvode gdje su se, prema Croisetovim tvrdnjama, nalazila tijela nesretno poginule djece. Potraga nije polučila bilo kakve rezultate, a Nizozemac je posramljen otišao natrag u domovinu

Potpuni stranci slali su pisma Beaumontovima u kojima su pisali o njihovoj djeci. Sadržaj jednog od tih pisama prenio je Alan Whiticker u knjizi "Potraga za djecom Beaumontovih". "Vaša djeca su živa. O njima se dobro brina jedna starija gospođa koja dosta loše govori engleski", pisalo je u anonimnoj dojavi. Niti jedno od tih pisama nije donijelo bilo kakve konkretne tragove ili informacije.

Jim i Nancy su se razveli pod pritiskom javnosti i tugom zbog nestanka djece. Stručnjaci su uvjereni da su djeca već odavno mrtva, roditelji se i dalje nadaju da će Jane, Anna i Grant jednog dana pokucati na njihova vrata. Zbog toga se nisu nikad odselili iz Glenelga, odakle su djeca i nestala.

Australska policija nikad nije prestala tražiti, a nekoliko serijskih ubojica bilo je osumnjičeno za otmicu mladog trojca. Serijski ubojica djece James Ryan O'Neill, u zatvoru od 1975., i Bevan Spencer von Einem, u zatvoru od 1983., bili su sumnjivci. Međutim, policija nije nijednog od njih dvojice dublje istraživala zbog moguće otmice i ubojstva Beaumontove djece. Ubojica i dalje ostaje nepoznat ali ne i nemoćan.

Spencer kaže da je nestanak troje djece donio velike promjene u Australiji. Roditelji voze djecu u školu, ne dopuštaju im da izlaze iz kuće bez nadzora. Taj i slični slučajevi unijeli su nervozu među roditelje zbog stranaca. Neki drugi stručnjaci brinu se da je australski fokus na strance smanjio pažnju posvećenu problemima unutar obitelji

Usprkos desetljećima, policija u Adelaideu kaže da dobiju poziv s nekim informacijama o Beaumontovima prosječno svaka četiri dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.