Life
3686 prikaza

Otok gdje suprug britanske kraljice nije princ nego bog

Stanovnici otoka Tannu
Wikipedia
Vjeruju da je plemić utjelovljenje božanstva planina koje će se, prije ili kasnije, vratiti na svoj rodni otok

Tisućama milja od Buckinghamske palače, na malenom otoku u Južnom Pacifiku suprug vladajuće britanske kraljice Elizabete II, princ Philip, slavi se ne kao plemić, već kao božanstvo. Na otoku Tanna unutar republike Vanuatu vojvodu od Edinburgha štuje se kao sveca zaštitnika i osobu s božanskim moćima.

Njihov se odnos s 97-godišnjim plemićem temelji na britanskoj povijesti i prastaroj priči te prorokovanju. Britanski autor Matthew Baylis, koji je neko vrijeme tamo živio, uvjeren je kako lokalci vjeruju da svime zapravo vlada princ Philip, a ne Elizabeta, već da ona "samo pomaže", piše Vintage News.

Kraljevska obitelj Krunjene glave Life Kralj i njegov suprug: Gay povijest kraljevske obitelji

Stanovnici otoka Tanna i dalje žive u skladu s tradicionalnim načinom života. Ne koriste novac, sami uzgajaju hranu i samo neki pohađaju jako udaljenu školu.

Uvjereni su kako je vojvoda utjelovljenje prastarog bića ili duha planina koji je, kako kaže mit, putovao stotinama milja u strane krajeve svijeta, te preuzeo oblik bijelog čovjeka te se vezao uz moćnu ženu. Uvjereni su i kako će se taj čovjek jednoga dana vratiti na otok, samo nije jasno hoće li doći u ljudskom tijelu ili pak kao duša.

I tako svake godine stanovnici čekaju da im se princ Phillip pridruži. Kult je to čija vjerovanja sežu u pedesete godine 20. stoljeća. No, čitava je stvar postala super-popularna kada je britanska kraljevska obitelj došla na obale Novih Hebrida, tijekom turneje po Commonwealthu 1974. godine.

Poznati ratnik i poglavica Jack Naiva vidio je princa Philipa na kraljevskoj jahti Britannia i njemu je, kaže priča, "odmah bilo jasno da je on utjelovljenje božanstva koje je tako važno njegovom narodu". Philip im je kao simboličan dar dao bijelu svinju koja je samo zacementirala njegov kultni status.

Princeza Margareth Margaretha Life Luda i zločesta: Životna priča buntovne princeze

Otočani su se nastavili dopisivati s Buckinghamskom palačom, a dobili su i potpisani portret vojvode. I oni su na to također poslali dar kako bi pokazali svoje prijateljstvo, a 2007. Philip je čak primio posjetu petorice muškaraca sa Tanne. Na otoku se pak stalno održavaju ceremonije u slavu božanstva, tijekom kojih se razgovara o njegovim mističnim moćima.

Navodno je upravo njegova nevjerojatna moć pomogla da se odabere Obamu za predsjednika, a on je pomogao i Obami da eliminira Osamu bin Ladena. Kada je snažna oluja 2015. poharala naciju to se smatralo znakom da će Philip uskoro posjetiti zemlju, a njegovo povlačenje iz javne službe 2017. također je "popratila" oluja.

Baylis kaže kako otočani njegovo povlačenje doživljavaju kao neki korak u "preobražaju" u svoje staro, predljudsko stanje. Lokalni prorok imena Fred Nasse tvrdi kako je on siguran da se duh/biće/božanstvo vraća na otok, a godine 2015. uvjerio je svoje sljedbenike da će se nešto od nevjerojatne važnosti uskoro dogoditi na otoku.

Princeza Diana i princ Charles Za umrijeti od srama Life Velika laž Charlesa i Diane: Što je čudno na ovoj fotki?

Iako Buckinghamska palača nije objavila informaciju da se vojvoda seli na južni Pacifik nitko se na otoku ne da zafrkavati oko svoje vjere. Poglavica kaže kako "neki ljudi 2.000 godina čekaju povratak Isusa, a naš Philip nam šalje fotografije i jednoga će dana svakako doći".

Ne daju se smesti niti kada se spomene Philipova neizbježna smrt. To je, kažu, samo dokaz da će se duša vratiti njima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.