Life
77110 prikaza

Mlada Iranka je najpametniji čovjek na svijetu

Iranka Tara Sharifi
Mensa
Mlada Iranka je svojim rezultatom na Mensinom testu inteligencije prešišala i rezultat Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga

Tara Sharifi, 11 godišnja Iranka koja s obitelji živi u Velikoj Britaniji službeno je postala najpametnija djevojčica na svijetu. Naime, Tara je kao učenica u britanskoj Aylesbury školi polagala slavni Mensa IQ test na kojem je ostvarila impresivnih 162 boda. Taj rezultat je postavlja visoko iznad granice genijalnosti - koja se nalazi na 140 bodova. 

Osim toga, taj ju rezultat čini pametnijom i od Alberta Einsteina, koji iako nikad nije polagao test, prema procjenama je imao kvocijent inteligencije 160. Stephen Hawking također ima kvocijent inteligencije 160.

Rezultat je bio veliko iznenađenje za sve, a osobito za Taru koja je izjavila "Bila sam šokirana kad su mi rekli".

Ilustracija mlade žene kako sjedi za laptopom ŠTO ODAJE Life 17 znakova da ste inteligentni - iako vam se tako ne čini

 Njeni su roditelji zajedno odlučili da Tara ode polagati test u Oxfordu jer su imali naznake visoke inteligencije kod svoje kćeri. Rezultat njenog testa zavisio je o njenoj sposobnosti da razumije određene riječi i odgovori na njih unutar zadanog vremena.

- Znao sam da je pametna jer bi kod raznih kvizova odgovarala na pitanja, osobito ona matematička, prije od samih natjecatelja. Ipak, nisam se nadao da ima tako visok kvocijent inteligencije - rekao je ponosni otac Hossein Sharifi.

- Kad budem starija, voljela bih se baviti nečim što je vezano uz matematiku i znanost - izjavila je Tara za Bucks Herald

Kako prepoznati genijalnost kod djeteta?

Mensa otkriva koji su to znakovi koji ukazuju na natprosječnu inteligenciju.

1. Dijete jako rano zna čitati

Da li je vaše dijete počelo čitati već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije. Većina djece počinje čitati oko šeste godine života.

2. Muzikalno je

Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti pjevanju – dijete koje pokazuje sklonost prema glazbi i sviranju obično je vrlo inteligentno.

3. Ima dobro pamćenje
Vaše dijete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile prije nekoliko tjedana ili mjeseci? To je dobro! Znači da ima dobro pamćenje i visoki IQ.

Fotografija koja testira inteligenciju PROVJERITE Life Čak 80 posto ljudi pada na ovom testu inteligencije

4. Znatiželjno je

Prema časopisu Harvard Business Review znatiželja je važna za inteligenciju. Djeca koja puno pitaju žele puno više naučiti i često imaju viši IQ od druge djece.

5. Ima smisla za humor

Vaše dijete stalno smišlja neke šale? Ako vam ponekad ide na živce -smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

6. Rado razgovara – pa i s odraslima

Dijete vam se "ne gasi" te rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro, jer je također jedan od znakova visoke inteligencije.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Sandro 21:22 29.Kolovoz 2019.

  Povraca mi se od njezinog osmijeha. Nitko se nije rodio pametan pa da za njega pisete da je najinteligentniji. Ima 162 pa sta? Koga boli kurac za njezin IQ

 • RokoLedenko 02:15 29.Kolovoz 2019.

  Ako ćemo gledati po inteligenciji onda ona nije najpametnija osoba na svijetu nego jedan amerikanac koji je na tom testu dobio rezultat sa 200 iq

 • BIRAJ.online 23:13 28.Kolovoz 2019.

  provjerite i vi koliko ste pametni sa najkracim IQ testom na svijetu. shorturl.at/wAPQ3