Life
2588 prikaza

"Ovako sam uhvatio plaćenog ubojicu"

Richard Kuklinski
Wikipedia
Godinu i pol dana trajala je istraga, ali agent na tajnom zadatku uspio je uhvatiti zloglasnog kriminalca

Pogled na svijet mu se promijenio otkako je otišao u mirovinu. Nekad je bio toliko zauzet poslom da nije razmišljao o nekim drugim stvarima u životu, a sada radije uživa u dobroj cigari i vrhunskom alkoholu. Ipak, ljudi ga povremeno prepoznaju. Dominick Polifrone je prepoznatljivo lice, a svi znaju da je upravo on uhvatio Richarda Kuklinskog, notornog mafijaškog ubojicu, Icemana. 

Jednom prilikom, priča on za Ozy, otišao je na vjenčanje gdje su ga prepoznali. "Upropastio si život mojoj prijateljici. Ona je kći Kuklinskog", rekla mu je neka mlada djevojka.

"Imate te neke sljedbenike koji odlaze na stranice o Kuklinskom i pričaju da sam ja izdajica i da je zbog mene u zatvoru. Da je on častan čovjek. Budalaštine pričaju", piše Polifrone.

Kad ga je zapao slučaj mafijaškog ubojice Kuklinskog imao je Polifrone gotovo trideset godina iskustva rada u policiji. Bio je upravo završio infiltraciju newyorške mafije i kriminalci su bili raspisali nagradu za njegovu glavu pa se trebao malo prikriti. Skoknuo je do New Jerseya i gotovo odmah se bacio na posao. Bacio se na infiltraciju Icemanovog najužeg kruga suradnika s ciljem da otkrije kako ubija ljude.

Došao bi Polifrone u kafić gdje je Iceman obično dolazio i tamo se hvalisao. Imao je brdo novca za kockanje, a jednom prilikom je došao s kovčegom u kojem je skrivao 10 prigušivača bez ikakvih oznaka i 10 blokova plastičnog eksploziva u vojnom pakiranju. Uskoro se pričalo da je on tip koji može nabaviti apsolutno sve.

Trebalo mu je čak 15 mjeseci da se dovoljno približi i upozna Kuklinskog osobno. Razgovarali su o kupovini kokaina, ali na kraju se nisu uspjeli dogovoriti. Kasnije su nastavili suradnju, a Kuklinski je otkrio kako točno ubija ljude.

"Zlikovci u to doba nisu koristili otrov. Koristili su razna oružja, ali nikad otrov. Iceman je koristio čisti cijanid i onda bi dvije godine držao smrznuto tijelo. Jednom kad bi izbacio tijelo u šumi, izgledalo je kao da su umrli prije tjedan dana. Nikad nisu tražili otrove tijekom obdukcije, ali nakon njega je to postalo uobičajeno", piše Polifrone.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.