Life
18079 prikaza

Ove činjenice su nas učili u školi, a krive su

Zemlja
Thinkstock
Čovjek može samo misliti da nešto zna, a ovi su dugotrajni mitovi samo potvrda toga

Tijekom vremena, čak i stvari koje smatramo postojanim činjenicama nađu se na kušnji - jer znanje vječito evoluira. Ovo su neka nova znanja koja su u suprotnosti s onim što smo učili u školi:

1. Mit: Pluton je planet

Fotografija Plutona sa sonde New Horizons | Author: NASA NASA

Pluton je smatran planetom još od doba kad je otkriven 1930. godine, a 2006. godine Pluton je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) izbačen s liste planeta i premješten u tzv. patuljaste planete. Osim njega, danas još četiri objekta također imaju status patuljastih planeta: Ceres, Haumea, Makemake i Eris. Zanimljivo je da je Eris čak i veće mase od Plutona.

S liste planeta Pluton je izbrisan jer je i: otkriven je znatan broj tijela u Sunčevom sustavu koja su bila podjednake mase i ostalih osobina kao i Pluton, a postoje naznake da bi ih u budućnosti moglo biti još. Broj planeta smanjen je uklanjanjem Plutona s 9 na 8, zbog čega je trebalo mijenjati sve postojeće školske udžbenike, enciklopedije i ostalu literaturu, a i sva prezentacijska pomagala u muzejima, zvjezdarnicama itd.

2. Mit: Dijamant je najtvrđa tvar

Razni primjerci sintetičkih dijamanata | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Još od 2009. znamo da postoje dvije tvari tvrđe od dijamanta - wuritze borov nitrid i lonsdaleite. Prvi se odupire udubljenjima i oštećenjima 18 puta snažnije od dijamanta, a drugi nevjerojatnih 58 puta. Nažalost, obje tvari su poprilično rijetke i nestabilne u prirodi. No, novija istraživanja pokazuje kako je uvjerljivo najtvrđa tvar na svijetu nanospojen kubični bor nitrid.

3. Mit: Vještice su paljene na lomači

Ilustracija paljenja na lomači | Author: Wikipedia Wikipedia

Iako doista postoje slučajevi žena koje su optužene za "vještičarenje" te su kažnjavanje na smrt tako da bi žive izgorjele, većina je slučajeva vješanja. To se odnosi na velik dio svijeta gdje su se provodili britanski zakoni, dok se praksa paljenjem prakticirala samo u Europi, odnosno u njenim kršćanskim zemljama. Tako, primjerice, vještice iz Salema nisu gorjele, već su umirale uslijed prijeloma vrata ili gušenja.

4. Mit: Izraelski robovi su izgradili piramide

Piramide u Gizi | Author: Thinkstock Thinkstock

U filmovima, knjigama, pa i u školama godinama se širi mit kako su robovi gradili piramide. Konkretno, to se ni ne spominje u Bibliji. Još 1977. je bivši izraelski premijer Menachem Begin u posjeti Egiptu izjavio kako "Židovi nisu gradili piramide jer kada su se one gradile Židovi još nisu postojali". 

Nedavna su arheološka istraživanja pokazala da su piramide gradili sami Egipćani, a radnici su dolazili iz siromašnih obitelji s juga i sjevera zemlje te je svaki od njih tim poslom zaradio kriptu za sebe u blizini, kao i dostojan sprovod, a tako se ne bi tretirali robovi.

5. Mit: Preklapanje papira više od sedam puta je matematički nemoguće

Ovo je nešto što se često moglo čuti u školi, no to je definitivno trač koji se širio pa je s vremenom stekao status činjenice, a nova je studija pokazala kako se papir ustvari može preklopiti 13 puta, što je službeno i rekord koji je postignut u eksperimentu.

6. Mit: Kineski zid se vidi iz svemira

Kineski zid | Author: Thinkstock Thinkstock

Tvrdnja da je veliki Kineski zid jedina građevina na Zemlji koja je vidljiva iz Svemira, pobijana je bezbroj puta, a opet je uvriježena u današnjoj popularnoj kulturi. Kad je pogled iz svemira u pitanju, Kineski zid je zapravo jedva vidljiv čak i iz niske Zemljine orbite, a to su potvrdili i astronauti s Međunarodne svemirske stanice.  Inače, tvrdnje da se Kineski zid vidi iz svemira su spekulacije iz 18. i 19. stoljeća, kad ljudi nisu imali pojma o pogledu iz svemira. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.