Life
9507 prikaza

Ovih 6 znakova otkrivaju da ne podnosite laktozu

Žena s grčevima na dvosjedu
Thinkstock
Čak 65 posto svjetske populacije ima smanjenu mogućnost probavljanja laktoze, a to je posljedica nedostatka enzima koji je genetski uzrokovan

Nepodnošenje (intolerancija) laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera – laktoze. Za njegovu razgradnju na sastavne dijelove potreban je enzim laktaza koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Intolerancija nastaje kada se laktaza ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju (hipolaktazija) ili kad enzim u potpunost nedostaje (alaktazija) pa neprobavljene tvari ne mogu iz tankog crijeva prijeći u krvotok.

U Europi je ima od 5 do 12 posto ljudi, a češća je na jugu nego sjeveru

Posljedica je pojava plinova koji uzrokuju probleme, a iako ovo stanje ne ugrožava život, može značajno smanjiti njegovu kvalitetu ako je netolerancija na glukozu nedijagnosticirana..

Prirođena intolerancija laktoze je rijetka bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestira se jakim vodenastim proljevom, koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mlijeka (dojenja).

Vozilo hitne pomoći PRAVOVREMENO Life Ako imate ove simptome - hitno k liječniku!

S druge strane. stečena intolerancija je znatno češća te se u Europi javlja kod od 5 do 12 posto populacije, dok je najčešća u Aziji i Africi. 

Simptomi koji je otkrivaju

  • često bol i grčevi u trbuhu nakon što ste konzumirali namirnice koje sadrže laktozu
  • često nadutost i plinovi, odnosno vjetrovi
  • često mučnina
  • rijetko potreba za povraćanjem i teži proljevi 
  • Simptomi se najčešće javljaju 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu
  • Tijekom duljeg razdoblja, može doći do neadekvatne apsorpcije ugljikohidrata, ali i ostalih hranjivih tvari

 Testovi koji potvrđuju intoleranciju na laktozu

Boca mlijeka i jogurta | Author: Thinkstock Thinkstock

Dijagnoza za intoleranciju najčešće se donosi na temelju izdisajnog testa, mjerenja količine vodika u dahu nakon što smo konzumirali laktozu. Druga mogućnost detektiranja tog problema su krvne pretrage te endoskopija. Alergija na mlijeko utvrđuje se standardnim kožnim testovima na određene alergene.

Eliminacijska dijeta

Prije obavljanja bilo kakvih testova, najčešće se prvo provodi dvotjedna prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako jednostavan, ovaj test može navesti na pogrešne zaključke, ako se ne provodi dovoljno dugo te zato što su mliječni proizvodi jako učestali u hrani koja je dostupna u supermarketima ili restoranima.

Djevojka plazi jezik ZNAKOVI TIJELA Life Imate zadah ili loš ten? Evo što to otkriva o zdravlju

Test s mlijekom provodi se tako što se nakon gladovanja preko noći popije čaša bezmasnog mlijeka te nakon toga ponovno ništa ne jede i ne pije sljedećih 3 do 5 sati. U slučaju intolerancije, u tom periodu će se pojaviti simptomi. No, u ovom slučaju kod mlađe djece nije moguće isključiti da je uzrok simptoma alergija na mlijeko. 

Laktoze ima u lijekovima, umacima i kruhu

Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, laktoze ima u hrani koja sadrži škrob (neke vrste kruha, žitarica i krekera, tjestenina i tijesta za pizzu). Pripazite i na kupovne umake na bazi vrhnja: većina ih sadrži laktozu. Mnogi preljevi za salate sadrže malo mlijeka, što također može smetati. Problem može biti i u vrhnju za kuhanje, nekim kupovnim kremastim juhama, pudingu, sladoledu i zamrznutom jogurtu. Laktozu mogu sadržavati i neke vrste lijekova, pa liječnika upozorite da patite od netolerancije.

Obično se javlja i manjak kalcija

Ljudi koji imaju većih problema s intolerancijom na laktozu i moraju izbjegavati većinu mliječnih proizvoda, moraju paziti da kroz prehranu osiguraju eventualni manjak kalcija. Pojačajte unos zelenog lisnatog povrća, sezama, orašastih plodova i sušenog voća te svježeg sira. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.