Life
6634 prikaza

Ovih pet neobičnih predmeta godinama kruže oko zemlje

Svemirsko odijelo s radio odašiljačem
Wikimedia Commons
Od izgubljenog astronauta do satelita Crni vitez - predmeti u orbiti predstavljaju pravi misterij

Za neke se predmeta zna kako su završili u orbiti našeg planeta, dok je porijeklo nekih prava nepoznanica. 

1. Nogometna lopta

Svemirski šatl Challenger 28. siječnja 1986. je eksplodirao nakon prvih 73 sekunde leta te se dezintegrirano negdje iznad obale Floride. Polje krhotina i ostataka, nazvano kodnim imenom Target 67, pokrilo je 480 nautičkih milja (890 km) Atlantika sve do dubine od 370 metara.

Ronioci su otkrili dijelove svemirskog šatla koji su preživjeli inicijalnu katastrofu, uključujući kapsulu za ekipu, no ogromna sila koja je nastala prilikom udara u površinu oceana u ogromnu količinu smeća sa žicama koje vire posvuda. Među nekolicine netaknutih predmeta pronađena je i nogometna lopta koju je sa sobom uzeo astronaut Ellison Onizuka. 

Nakon njegove smrti u nesreći, lopta je vraćena u srednju školu koja mu ju je i poslala te je postavljena kao izložbeni primjerak, a pretpostavlja se kako bi sama lopta pala u zaborav da nije NASA-inog astronauta Sahena Kimbrougha, čiji je sin kasnije išao u tu školu. Kimbrough je kasnije, kako bi odao počast preminulom kolegi, uzeo loptu sa sobom na Soyuz u jednoj od NASA-inih misija. Dok je Soyuz bio u orbiti, Kimbrough je na Twitteru objavio sliku lopte u veljači 2017., napomenuvši kako je napokon završila u svemiru, gdje joj je mjesto.

Nogometna lopta u orbiti | Author: Twitter Twitter

2. Mr. Smith

U 2016., ova je usamljena figura puštena iz Međunarodne svemirske stanice u jednom vrlo kreativnom eksperimentu, ulazeći u svoju vlastitu orbitu i postajući jednostavan komunikacijski satelit nazvan Mr. Smith ili pak Ivan Ivanovič. Taj je bizarni astronaut zapravo umirovljeno rusko svemirsko odijelo s radio odašiljačem zakačenim za kacigu. Njegovo je službeno odredište SuitSat - 1, a bačen je u svemir za vrijeme zajedničke svemirske šetnje američkih i ruskih svemirskih snaga. Sadrži snimljene glasovne poruke na pet različitih jezika, kao i tajnu slow scan televizijsku sliku koja treba biti emitirana prema Zemlji.

Slušateljima na Zemlji rečeno je da se priključe na frekvenciju od 145.990 Mhz, no nažalost signal nikad nije bio primljen, dok je NASA naposljetku izgubila trag Mr. Smithu. Pretpostavlja se kako su se baterije u odijelu smrznule te ono nikad nije emitiralo signal dovoljno jak da bi ga se moglo uhvatiti amaterskom opremom, dok samo odijelo još uvijek negdje kruži.

Svemirsko odijelo s radio odašiljačem | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

3. Top tajno smeće

Nakon što su prvi put vidjeli rusku svemirsku stanicu Mir, NASA-ini astronauti usporedili su je sa "šest školskih autobusa pričvršćenih zajedno, koji kao da su se sudarili dok su kaotično prilazili raskrižju u istom trenutku".

Moralo je proći još jedno desetljeće prije nego su Amerikanci prvi put stupili na Mir, a njihova procjena unutrašnjosti nije bila ništa bolja. Navodno su rekli da izgleda kao dom pijanih studenata, s potrganom opremom i vrećama smeća posvuda. Taj opis nije bio nimalo neobičan promatračima Mira na Zemlji, koji su već prije zamijetili neobične aktivnosti tijekom svemirskih šetnji astronauta na stanici - tada su se u svemiru pojavljivali misteriozni nepoznati objekti, neobično lagani i pokretni. 

Zbog toga velik broj ljudi vjeruje da su astronauti u šetnjama ili kroz prozor "bacali smeće", umjesto da ga dopreme natrag na Zemlju, premda to Rusi nisu nikad potvrdili. Neki tvrde kako je smeće sadržavalo tajne dokumente koje astronauti nisu smjeli vraćati kući kao "teret koji bi mogao doći u krive ruke".

Unutrašnjost svemirske stanice Mir | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

2. Izvanzemaljski život?

Roscosmosov je službenik 2014. iznio zaprepašćujući i nepotvrđenu tvrdnju ruskoj novinskoj agenciji ITAR-TASS, izvještavajući da su ruski astronauti pronašli tragove života izvan Internacionalne svemirske stanice. Do tog su otkrića navodno došli tijekom dugotrajne analize ostataka pronađenih izvan svemirske stanice, a uzorci su navodno prikupljani i s vanjske strane prozora. 

Mikroskopskom su analizom pronađeni organizmi koji sliče morskim planktonima sa Zemlje, premda je potpuno nepoznato kako bi "morski život" završio u svemiru. Prethodne su analize pokazale kako zračne struje mogu podići "stanice života" do 40 kilometara od površine planeta, no ne i dalje od toga. Otkriće iz 2017. 4,2 milijarde godina starog fosila - bakterije također je povećalo mogućnost da je život na Zemlju dospio iz svemira. NASA odbacuje tvrdnje o takvim vrstama otkrića.

1. Crni vitez

Neobičan i neidentificiran kreće se u orbiti Zemlje, a prema nekim tvrdnjama to čini već punih 50 godina. Nazivaju ga Crni Vitez, a brojni teoretičari zavjera smatraju kako je izvanzemaljskog porijekla te da je star oko 13 tisuća godina. Nikola Tesla prvi je zabilježio zvukove koje je čuo iz svemira 1899., vjerujući kako su oni signali inteligentnog života. 

Čak je i ugledni Time Magazine 1960., u tijeku Hladnog rata, pisao kako je američka mornarica svjesna postojanja satelita neobične putanje s apogejom od 1728 kilometara te perigejom od samo 216 kilometara. Isprva se vjerovalo kako je riječ o sovjetskom satelitu, no kasnije se čak nagađalo kako je satelit možda i američki. Izvješća o Crnom vitezu donijela su mnoštvo nepotvrđenih priča, a prema NASA-inom astronautu Jerryu Rossu, objekt je jednostavno rezultat pogreške.
Najnoviji događaj koji su povezuje s 'Crnim vitezom' dogodio se 1998. godine.

Crni vitez | Author: NASA NASA
U prosincu je svemirski šatl Discovery otišao na Internacionalnu Svemirsku stanicu zbog misije u kojoj je trebao "uloviti" ruski FGB modul u niskoj orbiti te ga pričvrstiti na američki Node 1, te napraviti "svemirske šetnje" kako bi instalirali potrebnu opremu. Pukovnik Ross i dr. Newman su pokušavali instalirati termo deke na ramenske igle spojene na svemirsku stanicu, kako bi se smanjio gubitak topline i uštedjela energija. No, kod postavljanja, pokrivač im je odletio. Naime, na NASA-inoj fotografiji nastaloj tijekom STS-88 misije vidi se crni objekt koji se, naravno odmah počeo povezivati s legendarnim 'Crnim vitezom', no stručnjaci su objasnili da se najvjerojatnije radi o termalnom pokrivaču koji su za vrijeme misije izgubili Jerry L. Ross i James H. Newman. 

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.