Life
15303 prikaza

Ovo je 9 najizoliranijih gradova na svijetu

Izolirana mjesta svijeta
Wikimedia Commons
Kad stanovnici ovih mjesta kažu da žive usred ničega, oni doista ne pretjeruju

Bilo da su udaljeni 2 i pol tisuće kilometara od najbliže obale ili se pak nalaze na 5100 metara nadmorske visine, ovih devet izoliranih mjesta su oni gradovi u kojima se nikako ne možete "slučajno zateći", no svakako ih je zanimljivo pogledati.

1. Edinburgh na sedam mora, Tristan da Cuhna

Najizoliraniji gradovi svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Otok Tristan da Cunha koji se nalazi u bespućima Atlantika, od najbližeg kopna udaljen oko 2800 kilometara, jedno je od najizoliranijih mjesta na planetu. Dio je istoimenog arhipelaga koji sadrži još šest manjih otoka. Na otoku živi 264 ljudi, a gustoća naseljenosti je 1,3 po kvadratnom kilometru, dok površina otoka iznosi 98 kvadratnih kilometara.

San se otok nalazi na južnom dijelu Atlantnika, a od obale Antarktika ga dijeli više od 3700 km, oko 2800 km od južnog dijela Afrike te više od 3000 km od istočne obale Južne Afrike. Ime je otok dobio po vojvodi od Edinburgha koji ga je posjetio 1867., no danas se česti naziva samo "naseobinom". Osim iznimno bogatog životinjskog i biljnog svijeta, otok krasi i vulkan u njegovom središtu.

2. Whittier, Aljaska

Do ovog mjesta vodi samo jedna cesta, a u gradu Whittieru u američkoj Aljasci gotovo svi žive i istoj zgradi - neboderu visokom 14 katova. Stanovnika je oko 200, a neboder se naziva Begichs toranj te je sagrađen 1956. Nakon izgradnje služio je kao prebivalište vojnika, no danas to mjesto ima svoj poštanski broj, policijsku stanicu, trgovinu, crkvu, igralište i ambulantu.

Jedini način pristupa do grada je preko mora ili kroz tunel dug četiri kilometra čija se vrata otvaraju svakih pola sata kako bi automobili mogli ući i izaći iz grada. Po noći je tunel zatvoren. Tijekom ljetnih mjeseci Whittier ima oko 22 sunčana sata na dan, dok je u zimskom razdoblju debljina snježnog pokrivača oko šest metara.

3. Villa Las Estrellas, Antarktika

Villa Las Estrellas, Antarktika | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jedna od dvije nastambe za ljde na cijelom kontinentu, otok Villa Las Estrellas ima sve sadržaje koje su nužni malom gradu. U selu se nalazi stotinjak stanovnika, a postoji teretana, crkva, poštanski ured i suvenirnica za turiste. U gradu je čak i omogućen pristup internetu, no koristi se isključivo za tri računala koji se nalaze u školi.

4. La Riconada, Peru

Najizoliranija mjesta svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Locirana na 5181 metar nadmorske visine, La Riconada u peruanskim Andama je najviše mjesto na kojem žive ljudi na svijetu. Unatoč nedostatku tekuće vode i vrtoglavoj visini na kojoj se nalazi, grad je dom čak 50 tisuća stanovnika. Ono što ih privlači u grad nije prekrasan pogled koji nudi, već rudnici zlata koji se nalaze u samoj blizini ispod masiva La Bella Durimiente glečera iznad grada. 

5. Supai, Arizona

Izolirana mjesta svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Havasupai rezervat odnosno selo Supai je mjesto do kojeg se jedino može doći helikopterom. Unatoč svojoj udaljenoj lokaciji, mjesto i dalje privlači turiste zbog prekrasnog Grand Canyona i blizine vodopada Havasu. Supai je jedino mjesto u SAD-u u koje se pošta dostavlja mazge. 

6. Coober Pedy, Australija

Najizoliraniji gradovi svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Prije stotinjak godina, tinejdžer je revolucionarizirao australsko rudarenje u potrazi za opalom u daljenoj južnjačkoj divljini. Pustinjski teren nije baš bio idealno mjesto za zasnivanje grada, pa su domove izgradili pod zemljom. Današnja populacija iznosi nešto manje od 2000 ljudi, a imaju podzemni bar, podzemnu galeriju i čak tri podzemne crkve. Osim što proizvode najviše opala na svijetu, privlače i brojne turiste. 

7. Longyearbyen, Norveška

Najizoliraniji gradovi svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Taj je skandinavski grad bliži Sjevernom polu nego glavnom gradu države, Oslu. Longyearbyen u Norveškoj je službeno najsjeverniji grad na svijetu, a jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umrijeti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.

Osim toga, građanima je dopušteno slobodno se kretati s puškama zbog velike opasnosti susreta s polarnim medvjedima, čija se populacija procjenjuje na preko 3000. U gradu je zabranjeno i držanje mački jer se smatra kako ugrožavaju ptice. Osim toga, tamo je zakonom zabranjeno biti nezaposlen, a unatoč smrzavajućim temperaturama, čak trećinu stanovništva čine stranci koji su se doselili.

8. Palmerstone, otočje Cook

Najizoliranija mjesta svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Udaljen otok Palmerstone u južnom Pacifiku prvi je naselio Englez William Masters prije 150 godina. Danas se tamo nalaze tri zajednice i 62 stanovnika koji su svi direktni potomci Mastersa i njegove tri polinezijske žene. Zajednice su povezane koraljnim grebenom koji se nalazi blizu površine mora, pa se na njega slijeće i zrakoplovom. Mještanima se dva put na godinu dovoze namirnice, a inače žive u potpunoj izolaciji.

9. Oaza Siwa, Egipat

Najizoliranija mjesta svijeta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Kao što je slučaj sa svakom pravom oazom, mi dolazak do Siwe nije baš lagan. Okružena stotinama kilometara saharske pustinje. Siwa se doista čini kao raj na zemlji s palminim lišćem, maslinama i svježim izvorima. Tek od ove godine je izgrađena elektrana koja je u grad dovela struju. Nema signala za mobitel, a zbog svoje izolacije sastav stanovništva i kultura plemena Berber se stoljećima ne mijenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.